Τι θα φάμε σήμερα; Μοσχάρι νουά κρασάτο με λαχανικά

 
Τι θα φάμε σήμερα; Μοσχάρι νουά κρασάτο με λαχανικά

Ενημερώθηκε: 16/09/17 - 19:45

Τι θα φάμε σήμερα; Μαγεία στο τραπέζι, με γεύση που αγαπούν όλοι, πλούσια σάλτσα και ευκολία στην εκτέλεση. Βάλτε πολλές γαρνιτούρες τριγύρω, για ένα γεύμα αξέχαστο...

Υλικά Συνταγής

  • 1 κομμάτι ενιαίο νουά περίπου 1.500 γραμ.
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 50 γραμ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 4 κλωνάρια θυμάρι
  • 4 φύλλα φασκόμηλο
  • 1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 μερίδες σπιτικό ζωμό βοδινού
  • πιπέρι
    • Για το σερβίρισμα

    • πουρές
    • αρακάς
    • φασολάκια και καρότα σοτέ
      • Εκτέλεση

        Για το μοσχάρι νουά. ξεπλένουμε πρώτα τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μπολ. Καλύπτουμε με ζεστό νερού και αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15′. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό. Το σουρώνουμε σε φίλτρο του καφέ.

        Ταμπονάρουμε το νουά με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Το δένουμε με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του κατά το μαγείρεμα. Το αφήνουμε για 40′ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

        Τρίβουμε πιπέρι στο νουά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα και ρόδινο χρώμα. Το βγάζουμε σε πιατέλα. Το διατηρούμε ζεστό.

        Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε κρεμμύδι, σέλερι, καρότο, σκόρδο, αποξηραμένα μανιτάρια και βότανα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά αφήνουμε για περίπου 10΄-12΄να μαλακώσουν τα λαχανικά και να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

        Προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό βοδινού και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά. Ξαναβάζουμε μέσα το κρέας και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε αλουμινόχαρτο και καπάκι και σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι σχεδόν να λιώνει. Για περίπου 2 ώρες.

        Όση ώρα μαγειρεύουμε το νουά κατά διαστήματα το γυρίζουμε μέσα στην σάλτσα του.


        argiro.gr

        Πηγή: