Κυρώσεις από το Συμβουλίου Ασφαλείας - Απειλές από τη Βόρεια Κορέα

 
Κυρώσεις από το Συμβουλίου Ασφαλείας - Οι ΗΠΑ σύντομα θα αντιμετωπίσουν τη «μεγαλύτερη οδύνη» που έχουν αισθανθεί ποτέ, απαντά η Βόρεια Κορέα

Ενημερώθηκε: 12/09/17 - 13:47

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση η οποία προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με σημαντικότερους τους περιορισμούς στον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο και αέριο.

Από την άλλη, η Βόρεια Κορέα απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ενίσχυση των κυρώσεων και προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν τη «μεγαλύτερη οδύνη» που έχουν αισθανθεί ποτέ.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Κίνα είναι η χώρα που προμηθεύει τη Βόρεια Κορέα με τη μεγαλύτερη ποσότητα του αργού που εισάγει.

Η υιοθέτηση της απόφασης αυτής σηματοδοτεί την επιβολή του 8ου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας της νέας δοκιμής—της έκτης κατά σειρά—ενός πυρηνικού όπλου, στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου. Το κείμενο που υιοθετήθηκε καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ.

Πέραν της επιβολής περιορισμών στις βορειοκορεατικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, απαγορεύθηκαν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ. Τα προϊόντα αυτά αποτέλεσαν τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά για τη Βόρεια Κορέα το 2016, καθώς η αξία των εξαγωγών της ανήλθε σε 752 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στην Κορέα. Σχεδόν το 80% των προϊόντων αυτών κατέληξε στην Κίνα.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα και πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ «δεν έχει ακόμη περάσει το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή».

«Εάν συμφωνήσει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα μπορεί να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον. Αν αποδείξει ότι μπορεί να ζει ειρηνικά, ο κόσμος θα ζήσει ειρηνικά μαζί της», συνέχισε η Χέιλι.

«Η σημερινή απόφαση δεν θα είχε υιοθετηθεί χωρίς την ισχυρή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον πρόεδρο (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ και τον πρόεδρο της Κίνας Σι (Τζινπίνγκ)», συμπλήρωσε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια.

Για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η απόφαση που υιοθετήθηκε είναι «ισχυρή», «ισορροπημένη» κι επιτρέπει στον ΟΗΕ να επιδείξει «ενότητα» και «αποφασιστικότητα». Η πρώτη εκδοχή του κειμένου τροποποιήθηκε από τις ΗΠΑ: ενώ αρχικά προέβλεπε απόλυτο εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου, τώρα τις περιορίζει στα 500.000 βαρέλια για τρεις μήνες από 1ης Οκτωβρίου και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια από 1ης Ιανουαρίου και για μια περίοδο 12 μηνών. Αυτό σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας σηματοδοτεί μια μείωση κατά 10% των πετρελαϊκών προϊόντων που θα διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λιου Τζιεγί προέτρεψε από την πλευρά του τη Βόρεια Κορέα να «πάρει σοβαρά την προσδοκία και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας» να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ κάλεσε όλα τα μέρη να παραμείνουν «ψύχραιμα» και να μην προκαλούν εντάσεις.

Ο Λιου σημείωσε ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, «μάλλον σύντομα παρά αργότερα». Η Κίνα και η Ρωσία είχαν προτείνει να προστεθεί μια παράγραφος που προέβλεπε την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

«Νομίζουμε ότι είναι μεγάλο λάθος το ότι υποτιμάται αυτή η πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Κίνας. Παραμένει στο τραπέζι στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα επιμείνουμε να εξεταστεί», σημείωσε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.
Η Χέιλι αποκάλεσε προσβλητική την πρόταση αυτή.

Κατά τη διάρκεια της εντατικής διαπραγμάτευσης πριν από την ψηφοφορία, αφαιρέθηκε από το σχέδιο απόφασης μια παράγραφος που προέβλεπε το πάγωμα τυχόν πόρων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε η Μόσχα.

Τα μέτρα για τους βορειοκορεάτες εργαζόμενους και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεάτικων πλοίων στη θάλασσα είναι επίσης λιγότερο σκληρά από ό,τι προέβλεπε η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης, κατόπιν πιέσεων της Μόσχας. Στη Ρωσία εργάζονται περίπου 35.000 βορειοκορεάτες μετανάστες.

Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ενίσχυση των κυρώσεων και προειδοποιεί την Ουάσινγκτον

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία της επιβάλλονται σκληρότερες κυρώσεις και δήλωσε πως οι ΗΠΑ σύντομα θα αντιμετωπίσουν τη «μεγαλύτερη οδύνη» που έχουν αισθανθεί ποτέ.

Ο πρεσβευτής της Πιονγκγιάνγκ Χαν Τάε Σονγκ, μιλώντας στη Διάσκεψη της Γενεύης για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε: «Το καθεστώς της Ουάσινγκτον πυροδότησε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σύγκρουση, έχει εμμονή να ανατρέψει την ανάπτυξη πυρηνικής δύναμης από την DPRK (Βόρεια Κορέα), η οποία έχει ήδη φθάσει στη φάση της ολοκλήρωσης».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενίσχυσε χθες Δευτέρα ομόφωνα τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας για την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα στις 3 Σεπτεμβρίου, επιβάλλοντας απαγόρευση στις εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας και βάζοντας όριο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου.

«Ελπίζω ότι το καθεστώς θα ακούσει καθαρά το μήνυμα και θα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο», δήλωσε σήμερα στο φόρουμ της Γενεύης ο αμερικανός διαπραγματευτής για τον αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντς.