«Προειδοποιήσεις» και «σπόντες» κατά της Ελλάδας συνθέτουν το δημοσίευμα σε μέσο της γείτονας χώρας για το πλέον ακανθώδες πρόβλημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Στο κείμενο επανειλημμένα χρησιμοποιείται η ονομασία «Μακεδονία» καθώς και ο χαρακτηρισμός «Μακεδόνες», ένα όνομα που προκαλεί διενέξεις με τις γειτονικές της χώρες.
Ο αρθρογράφος με την δική του οπτική αναλύει το όπως αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο τίθεται από την Ελλάδα:
«Εκεί υπάρχει άρνηση της ύπαρξης τέτοιου είδους εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων, οι Έλληνες ’ (sic) δεν επιτρέπεται να φέρουν την ‘μακεδονική’ (sic) τους ονομασία, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται το όνομα του κράτους ‘Μακεδονία’ (sic) ως ονομασία ενός μη υπαρκτού έθνους, καθώς επίσης και ως μια υπαινισσόμενη εδαφική απαίτηση σε βάρος της δικής της βόρειας περιοχής της Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό η ‘Μακεδονία’ (sic) φέρει σε διεθνές επίπεδο την προσωρινή ονομασία πΓΔΜ.»
Ο αρθρογράφος αποδίδει στην Ελλαδα τον ρυθμό των εξελίξεων για ζητήματα που αποφούν την πΓΔΜ καθώς όπως αναφέρει: «Λίγο μετά το 2000, η χώρα θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην ΕΕ και το 2008 για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και οι δύο προσπάθειες απέτυχαν εξαιτίας της άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας.
Αυτό συνέβαλε στην λαϊκιστική – εθνικιστική - αυταρχική παρέκκλιση της ‘Μακεδονίας’ (sic) υπό το καθεστώς Gruevski. O Gruevski κατασκεύασε μια εθνική ιδεολογία, σύμφωνα με την οποία, η ‘Μακεδονία’ (sic) κατέχει μια εθνική ταυτότητα με ρίζες στην αρχαιότητα κάτι που η Ελλάδα αξιολόγησε ως μετωπική σύγκρουση.
Η νέα ‘μακεδονική’ (sic) κυβέρνηση τώρα προσεγγίζει την Ελλάδα, μάλιστα με πράξεις. Σταμάτησε σε ένα βαθμό την αρχιτεκτονική μετατροπή των Σκοπίων σε ενός είδους αρχαίας Disneyland που ξεκίνησε με τον Gruevski. Προτείνει την ένταξη στο με το προσωρινό όνομα και με αυτό ξεκινά τις ευρωπαϊκές ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Μέχρι τώρα δε σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία: ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σε επίσκεψη στα Σκόπια, ζήτησε από την ‘Μακεδονία’ (sic) επιπλέον συμβιβασμούς –χωρίς να προσδιορίσει τις απαιτήσεις και παρόλο που απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2001 υποχρεώνει την Ελλάδα να μην εμποδίσει την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ (sic) στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία.
«Δεν επιθυμούμε ένα νέο γύρο ανταλλαγής κατηγοριών», δηλώνει σχετικά ο ‘μακεδόνας’ (sic) Yπουργός Εξωτερικών Dimitrov. «Θα πρέπει να μπορούμε να είμαστε, αυτό που είμαστε- ‘Μακεδόνες’ (sic).
Δε ζητάμε κάτι που δεν μας ανήκει, αλλά δεν μπορεί να περιμένει κανείς από εμάς να απαρνηθούμε την ψυχή και τις αξίες μας». Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ προειδοποιεί ότι «είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, να εμποδίζει κανείς μια χώρα».
Ενώ συνεχίζει αναφέροντας την αντιμετώπισει που είναι η ελληνική εθνική ομάδα νεανίδων χειροσφαίρισης, όταν αποχώρησε από αγώνα στα Σκόπια γιατί οι ‘μακεδόνισσες’ (sic) παίχτριες φορούσαν φανέλες με το όνομα ‘Μακεδονία’ (sic). και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τις νεανίδες ως ηρωίδες.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
New York Times: Ο Τραμπ τζ. παραδέχθηκε ρωσική εμπλοκή στις εκλογές!