Για φόβους γύρω από το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα κάνουν λόγο, σε άρθρο - ρεπορτάζ τους, οι Financial Times, με αφορμή την δικαστική νίκη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έναντι του περιοδικού Athens Review Of Books στον Άρειο Πάγο, με βάση την οποία ο υπουργός πάγωσε στη συνέχεια τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκδοτών της ARB.
Ο κ. Κοτζιάς είχε υποβάλει μήνυση κατά του περιοδικού, λόγω της δημοσίευσης επιστολής αναγνώστη, στην οποία ο νυν υπουργός χαρακτηριζόταν «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», λόγω γραπτών του την εποχή που ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Σύμφωνα με τους FT, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με αφορμή και τις δικαστικές διώξεις κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Άρειος Πάγος καταδίκασε αμετάκλητα, επικυρώνοντας απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, τους εκδότες της ARB Μανώλη Βασιλάκη και Μαρία Βασιλάκη σε αποζημίωση του κ. Κοτζιά της τάξης των 22.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια, με αίτηση του υπουργού Εξωτερικών, πάγωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.
Οι εκδότες της Athens Review of Books έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε πρόσφατες ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στις οποίες επικρίνεται η κυβέρνηση για απόπειρες παρέμβασης και επηρεασμού της Δικαιοσύνης, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα μια ανοικτά αντικυβερνητική και αυτοαναφορική στάση». Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορεί την Ένωση ότι «δεν καταλαβαίνει ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στη Δικαιοσύνη έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια».
Οργισμένη απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών
Την οργισμένη και άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, καταλογίζοντας στη συντάκτριά του ότι αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
«Σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα της Financial Times υπογεγραμμένο από την Kerin Hope αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει δηκτικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και επισημαίνει «ανάμεσα στα άλλα, ψέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα».
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών, το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.
Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει, ξεκαθαρίζοντας πως η αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Ματζουράνη. «Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας» τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Ως τρίτη ψευδή αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα, είναι ότι «γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα "επιχειρήματα" των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων». Σε αυτό το πλαίσιο, καταλογίζει στη συντάκτρια της βρετανικής εφημερίδας πως «περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία».
Προς αποκατάσταση της αλήθειας το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει την επιστολή που απέστειλε στην Kerin Hope ο κ. Ματζουράνης, σημειώνοντας πως το αποδεικτικό της γραπτής επιβεβαίωσης εκ μέρους της κας Ηope, ότι έλαβε την ανωτέρω επιστολή, βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά σημειώνεται πως υπάρχουν τρεις αποφάσεις όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων που χαρακτηρίζουν τις εις βάρος του κ. Κοτζιά επιθέσεις του ζεύγους Βασιλάκη ως κοινή συκοφαντία και επισημαίνεται πως προκειμένου να λήξει η αντιδικία αρκεί μια απλή δημόσια συγγνώμη από τους καταδικασθέντες. «Θα περίμενε κανείς από μία δημοσιογράφο των FT να γνωρίζει ότι όπως εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αποφάσεις των δικαστηρίων έτσι εφαρμόζονται και στην Ελλάδα» υπογραμμίζεται.
Αναλυτικά, ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Ματζουράνη:
"1) Η αλήθεια είναι ότι δεν δεσμεύτηκε ούτε ένα asset του εν λόγω περιοδικού. Ούτε εμποδίστηκε η κυκλοφορία του καθότι η εκτέλεση των αποφάσεων του δικαστηρίου αφορά το ζεύγος Βασιλάκη.
2) Υπάρχουν 3 αποφάσεις όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων, Πρωτοδικείο, Εφετείο και Άρειος Πάγος, που χαρακτηρίζουν τις εις βάρος του κ. Κοτζιά επιθέσεις του ζεύγους Βασιλάκη ως κοινή συκοφαντία.
3) Το ζεύγος Βασιλάκη που καταδικάστηκε με 10.000 ευρώ για συκοφαντία και ψεύδη υποστηρίζει ότι η απόφαση δεν αφορά το ίδιο άλλα την κυκλοφορία του περιοδικού. Αν είχατε μελετήσει προσεκτικά τις αποφάσεις των δικαστηρίων δεν θα είχατε ασχοληθεί με τα ως άνω ψεύδη.
4) Θα περίμενε κανείς από μία δημοσιογράφο των FT να γνωρίζει ότι όπως εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αποφάσεις των δικαστηρίων έτσι εφαρμόζονται και στην Ελλάδα.
5) Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε πολύ πριν γίνει ο εντολέας μου Υπουργός και οι αποφάσεις των δικαστηρίων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό εκδόθηκαν πριν γίνει Υπουργός.
6) Η συκοφαντία αποτελεί αστικό και ποινικό αδίκημα και τιμωρείται παντού στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει τιμωρίες για συκοφάντες και οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην Ευρώπη εκτελούνται και υλοποιούνται σε όλη την ΕΕ. Απορώ γιατί εγκαλείτε τον εντολέα μου που ζήτησε την εκτέλεση 3 δικαστικών αποφάσεων που τον δικαιώνουν.
7) Θα ήθελα, τέλος, να γίνει γνωστό ότι, ο εντολέας μου, ζήτησε, μέσω εμού, από τους καταδικασθέντες και στις τρεις βαθμίδες των δικαστηρίων, να του εκφράσουν μια απλή δημόσια συγγνώμη, λέγοντας ότι αυτό του αρκεί για να λήξει η αντιδικία. Το ζεύγος Βασιλάκη αρνήθηκε κατηγορηματικά την έκφραση μιας τέτοιας απλής συγγνώμης, ενώ απαιτεί ταυτόχρονα, με πολλαπλά δημοσιεύματα να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Να τεθεί το ίδιο το ζεύγος υπεράνω του νόμου, να μπορεί να συκοφαντεί κατά το δοκούν και να καταργήσει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Πιστεύει δε, ότι διαθέτει τέτοιες προσβάσεις σε εφημερίδες και ΜΜΕ ώστε να δύναται να συνεχίσει τη δυσφημιστική εκστρατεία ενάντια στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά.
Γι' αυτό θα συνιστούσα να μελετήστε προσεκτικά τις δικαστικές αποφάσεις και να μη περιορίζεστε στις απόψεις των καταδικασθέντων συκοφαντών.
ΑΘΗΝΑ 30.7.2017
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος, Ιωάννης Μαντζουράνης
Υ.Γ. Aναμένω την αυτούσια δημοσίευση της απάντησης, η όποια, εξάλλου, εζητήθη από εσάς".