Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Κύρτσος, μέλος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και η Μαρία Σπυράκη, μέλος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, μίλησαν σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για την αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος, στον απόηχο του χτεσινού Eurogroup, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η ουτοπία και οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό»
«Τελικά ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε δίκιο όταν έλεγε: "Αν θέλεις να απαλλαγείς μια για πάντα από την Αριστερά (θα πρόσθετα και τον Λαϊκισμό) άφησε τους να κυβερνήσουν 3-4 μήνες''. Στην περίπτωση της Ελλάδος, η ουτοπία και οι αυταπάτες (όπως παραδέχθηκε προχθές ο κ. Τσίπρας στην Ελληνική Βουλή), στοίχησαν κάτι παραπάνω στον Ελληνικό λαό.
Πράγματι, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, προσδιόρισαν τους στόχους Δημοσιονομικής Προσαρμογής, για μεν την κυβέρνηση Σαμαρά (Δεκ 2014) στο 1 δις ευρώ, για δε την Κυβέρνηση Τσίπρα (Μάιο 2016) στα 9 δις ευρώ (περιλαμβανομένων και 3,5 δις ευρώ των μέτρων προληπτικής λιτότητας).
Για την λύση του ελληνικού προβλήματος, η Κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε και πάλι την εύκολη λύση, την αύξηση της φορολογίας.
Όμως η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας (όπως λέγει και η οικονομική επιστήμη - καμπύλη Laffer), μειώνει - μηδενίζει τα φορολογικά έσοδα. Το πρόγραμμα δυστυχώς δεν είναι βιώσιμο και τον επόμενο Οκτώβριο ίσως χρειαστούν νέα μέτρα.
Το χρέος για το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελεί ''το τελευταίο φύλλο συκής'' μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης.
Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η Ευρώπη έχει δείξει αλληλεγγύη, με την απομείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ και την μείωση εξυπηρέτησης του χρέους από 16 δις ευρώ κάθε χρόνο, σε 4 δις ευρώ σήμερα.
Η Ελλάδα χρειάζεται γιγάντιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις (βλ. Πακέτο Γιούνκερ), που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και θα βάλουν ξανά την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης».
Γιώργος Κύρτσος: "Στην Ελλάδα πληρώνουμε ακριβά τον αριστερό λαϊκισμό"
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ε.Κ. κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κύρτσος τόνισε ότι "στην Ελλάδα έχουμε καλά αλλά και δυσάρεστα οικονομικά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει εγκαταλείψει τη στρατηγική της αντιπαράθεσης με την Ευρωζώνη και κάνει την αναγκαία προσπάθεια προσαρμογής, άρα δεν θα έχουμε επανάληψη της κρίσης του 2015".
Αντιθέτως είπε ο κ. Κύρτσος: "Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και δυσάρεστα νέα. Πρώτον, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε ακριβά το λογαριασμό του αποτυχημένου πειράματος Τσίπρα - Βαρουφάκη του 2015. Δεύτερον, το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει την έμφαση στην εξοντωτική φορολόγηση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας. Τρίτον, ύστερα από απαίτηση του Δ.Ν.Τ., η Κυβέρνηση Τσίπρα δέχθηκε τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρέμβασης και την προετοιμασία των λεγόμενων προληπτικών μέτρων για το 2018. Έτσι στέλνει το μήνυμα ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο και καταργεί τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του τρίτου προγράμματος και του σχετικού μνημονίου, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και αναπτυξιακά. Τα παραπάνω αποδεικνύουν το τεράστιο κόστος του αριστερού λαϊκισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πρόωρες εκλογές στα τέλη του 2014 εμποδίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο με την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων ύψους 1,2 δις ευρώ. Όμως έχει ήδη εφαρμόσει, ανακοινώσει ή προγραμματίσει μέτρα δεκαπλάσιου ύψους. Αυτό τα λέει όλα για τον αριστερό λαϊκισμό. Ελπίζω το πάθημα του ελληνικού λαού να έχει γίνει μάθημα και για τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς».
Μαρία Σπυράκη προς Μοσκοβισί: «Να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας-Η υπόσχεση για το χρέος εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια»
Αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα με λιγότερους φόρους και μικρότερες δαπάνες, ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον του Επιτρόπου Μοσκοβισί, σε συζήτηση για την πρώτη αποτίμηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη.
Η κυρία Σπυράκη, απευθύνθηκε στους εταίρους – δανειστές λέγοντάς τους ότι φέρουν και αυτοί ευθύνη αφού επιτρέπουν ένα μείγμα πολιτικής που βασίζεται σε περισσότερη φορολογία σε περισσότερες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών που ευνοούν και τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
Η Ευρωβουλευτής τους ζήτησε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την Ελλάδα, και κυρίως την υπόσχεση για τη διευθέτηση του χρέους που εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να μην ξανασυζητήσουμε εδώ το ελληνικό πρόβλημα, για να είναι η Ελλάδα πρωταγωνιστής στην καρδιά της Ευρωζώνης πρώτα από όλα και κυρίως εσείς να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας που εκκρεμούν εδώ και μια τετραετία».
Ολόκληρη η παρέμβαση της κυρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε, Επίτροπε Μοσκοβισί. Χθες, το Eurogroup, επανέλαβε την απόφαση για το χρέος από τον Νοέμβριο του 2012, όμως με προστιθέμενα και αυξημένα μέτρα με αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Είναι μια υπόσχεση που εκκρεμεί 4 χρόνια και στη διαδρομή μόνο από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν φύγει από τις τσέπες των Ελλήνων 9 δις ευρώ.
Παράλληλα έχετε και εσείς ευθύνη ως δανειστές αφού επιτρέπετε ένα μείγμα πολιτικής που βασίζεται σε περισσότερη φορολογία σε περισσότερες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών που ευνοούν και τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλα προγράμματα, χρειάζεται μια άλλη πολιτική με λιγότερους φόρους με λιγότερες δαπάνες χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση που θα προχωρήσει γρήγορα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μην ξανασυζητήσουμε εδώ το ελληνικό πρόβλημα για να είναι η Ελλάδα πρωταγωνιστής στην καρδιά της Ευρωζώνης και βεβαίως και πρώτα από όλα και κυρίως εσείς να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας που εκκρεμούν εδώ και μια τετραετία. Σας ευχαριστώ».
Σχετικά Θέματα:
Κομισιόν: Πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες