«Εκτός κινδύνου» βρίσκεται το ΑΠΘ, ένα από τα θύματα της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης, αφού αντιμετώπισε άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.
«Δεν έχει σταματήσει να δουλεύει, και δεν θα σταματήσει, καμία κεντρική υπηρεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Λαόπουλος τόνισε ότι ο ιός που εξαπλώθηκε παγκοσμίως μολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές κρατικών φορέων και οικιακών χρηστών, "πρόσβαλε ένα μικρό αριθμό υπολογιστών στο ΑΠΘ, που ήταν προσωπικοί, παλιοί και δεν είχε γίνει ενημέρωση των Windows σε αυτούς".
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε χαρακτηριστικά "όλα δουλεύουν κανονικά και λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κακόβουλου λογισμικού και την αντιμετώπιση του προβλήματος".
Το πρωί του Σαββάτου το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε από το διαχειριστή του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του (ΑΠΘ) ότι πολλοί χρήστες της πλατφόρμας κατήγγειλαν στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Χρηστών συμπτώματα επιθετικής μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό - ιό κρυπτογράφησης (ransomware).
Τα συμπτώματα που διαπίστωσαν οι χρήστες στους υπολογιστές τους ήταν α) κρυπτογράφηση τοπικών αρχείων σε αφαιρούμενα μέσα (USB) και β) Αφαίρεση αρχείων που βρίσκονται σε διαχειριστικούς φακέλους.
Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Από τους αρμόδιους διαχειριστές του του ΑΠΘ επισημαίνεται ότι μετά τις πολλές καταγγελίες που υπήρξαν και την εξακρίβωση της επίθεσης λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κακόβουλου λογισμικού και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Υπό διερεύνηση η κυβερνοεπίθεση
Η επιθετική εξάπλωση του ιού ξεκίνησε πλήττοντας μαζικά τα πληροφοριακά συστήματα βρετανικών νοσοκομείων και προσβάλλοντας μεγάλες εταιρείες όπως η ισπανική τηλεφωνική εταιρεία Telefonica και ο αμερικανικός κολοσσός μεταφορών FedEx.
Ο ιός έπληξε ακόμη υπολογιστές του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ προκάλεσε δυσλειτουργίες και στους ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων των Γερμανικών Σιδηροδρόμων.
Ο Κιάραν Μάρτιν, επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφαλείας, τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές έρευνες με στόχο να υπάρξει μια «απάντηση» στις χθεσινές κυβερνοεπιθέσεις.
Λύτρα σε Bitcoin
Σε νόμισμα Bitcoin ζητούν να πληρωθούν οι χάκερ που παρέλυσαν χιλιάδες υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες, με τον πλέον επιθετικό ιό που εξαπέλυσαν, προκειμένου να επιτρέψουν εκ νέου την πρόσβαση στα μπλοκαρισμένα δεδομένα.
Τι κάνει ο ισχυρός ιός
Το λογισμικό ransomware είναι ένας ισχυρός ιός που «παραλύει» τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία word), τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν.
Εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενος κάποιο κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το CNNi. Τον περασμένο μήνα, έγινε γνωστό, πως αυτό ήταν ένα εργαλείο κατασκοπίας της NSA.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παγκόσμιος συναγερμός για την «κυβερνοεπίθεση» - Θύμα και το ΑΠΘ
Αυτός ο 22χρονος «φρέναρε» την κυβερνοεπίθεση... κατά λάθος! (ΦΩΤΟ)
Συναγερμός για τις παγκόσμιες κυβερνοεπιθέσεις
Ιταλία-G7: Οι χώρες της Ομάδας των Επτά συμφωνούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις κυβερνοεπιθέσεις