Ο Δημ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε την έξοδο της χώρας στις αγορές

 
Ο Δημ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε την έξοδο της χώρας στις αγορές

Ενημερώθηκε: 11/05/17 - 09:29

Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συνολική συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και προανήγγειλε την έξοδο της χώρας στις αγορές.

ΔΝΤ

«Εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξήγησε ότι αυτό που συζητείται είναι το σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης της Γερμανίας να μην είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι διατυπώσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και, από την άλλη, η απαίτηση του να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα

«Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης - "περίπου έως τις 18 Μάη πιστεύω θα έχουμε τελειώσει, από κει και πέρα οι θεσμοί θα γράψουν τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία, ενώ το δεύτερο που θα συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος (που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος)», δήλωσε ακόμα. Επισήμανε ότι ο προσδιορισμός τους έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης γατί απαιτείται ώστε

Το ΔΝΤ να έχει τη δυνατότητα να τα λάβει υπόψη του στη μελέτη βιωσιμότητας και να μπορέσει να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πράγμα, όπως σημείωσε, που μάλλον έχει προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές γιατί η πτώση που βλέπουμε στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες είναι μια προεξόφληση θετικής κατάληξης της συζήτησης και για το ελληνικό χρέος.

«Ένας απ' τους στόχους μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί εντός του καλοκαιριού, αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία και την εμπέδωση της σταθερότητας».

Σημείωσε ότι παρόλα αυτά τα θετικά στοιχεία η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και υπογράμμισε ότι "η εμπέδωση της σταθερότητας και η δυνατότητα να περάσουμε σε μια φάση ανάκαμψης δεν έχει να κάνει με τα νούμερα, για μας το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερη ανάγκη".

Χαρακτήρισε μονόδρομο τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά, πρόσθεσε, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα - που ο ίδιος δεν διαβλέπει καν ως πιθανότητα - αποχώρησης του ΔΝΤ και συνέχισης του προγράμματος χωρίς αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, γιατί τα έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ημερομηνίες SOS για τις φορολογικές δηλώσεις

DW: Έντονες διαβουλεύσεις για την αναζήτηση φόρμουλας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Φειδωλή η Ουάσιγκτον: Έχει πορεία ακόμα η Ελλάδα για να μπει σε βιώσιμο δρόμο