Δύο «ομόσταβλους» νικητές γιόρτασε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας στο εκλογικό του πάρτι, στο Βερολίνο, γιορτάζοντας ουσιαστικά την νίκη Μακρόν στην Γαλλία και του Ντάνιελ Γκίντερ, στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, που κέρδισε τον πρωθυπουργό του κρατιδίου, Τόρστεν Άλμπιχ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, προκαλώντας έτσι την δεύτερη συνεχόμενη ήττα του SPD σε τοπικό επίπεδο, που πόνεσε... τον υποψήφιο για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.
Η διπλή αυτή χαρά της καγκελαρίου Μέρκελ, έκανε πολλούς να πουν ότι η πραγματική νικήτρια της βραδιάς ήταν η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βαδίζει πλέον σταθερά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επόμενη και πιο κρίσιμη τοπική αναμέτρηση, αυτή στη Ρηνανία-Βεστφαλία την ερχόμενη Κυριακή, 14 Μαΐου.
Αν και τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί, η Μέρκελ επενδύει στη συνεργασία με τον Μακρόν και μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα της, τον οποίο στήριξε ανοιχτά αφότου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του Φιγιόν. Γνωρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα ήταν απομονωμένη στην Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος προσβλέπει σε έναν ισχυρό Γάλλο πρόεδρο, σε έναν ισχυρό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό ευρωπαίο εταίρο, για να τεθεί και πάλι σε κίνηση η γερμανογαλλική ατμομηχανή μετά το τέλμα ενός αδύναμου δίδυμου «Μερκοζί» και ενός σχεδόν ανύπαρκτου... «Μερκολάντ».
Με λίγα λόγια, φιλοδοξεί να βρει στο πρόσωπο του Μακρόν τον «σκληρό» φιλελεύθερο συνεργάτη από την πλευρά της Γαλλίας που θα επικοινωνήσει έναν νέο γαλλογερμανικό κοινό μέτωπο αποφάσεων στην Ευρώπη...
Ο αποχωρών Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απόψε αποχαιρετά τη Μέρκελ στο Βερολίνο, δεν στήριξε τα γερμανικά-ευρωπαϊκά σχέδιά της στο βαθμό που ήθελε η καγκελάριος, αλλά ούτε και την προσφυγική πολιτική της. Η καγκελάριος ελπίζει τώρα ότι η «φρεσκάδα» που κομίζει ο Μακρόν στην πολιτική θα δώσει νέα ώθηση στα σχέδια αναδιαμόρφωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα...
Ο Μακρόν δεν συμφωνεί με τον Σόιμπλε και τα βρίσκει πιο εύκολα με τους Σοσιαλιστές
Ο Μακρόν ωστόσο δεν είναι οπαδός του « Σοϊμπλισμού» και δεν θα είναι ένας εύκολος «φίλος» της Γερμανία ή χειροκροτητής της, όπως οι χώρες της βαλτικής, η Ολλανδία και η Φινλανδία που στηρίζουν τις γερμανικές αποφάσεις όποιες και ό,τι και αν κομίζουν...
Ο Μακρόν δεν συμμερίζεται τον φετιχισμό του Σόιμπλε στο δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έχει ήδη επικρίνει άλλωστε τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας και ζητά μεταρρυθμίσεις στις οποίες το Βερολίνο είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, όπως μια οικονομική και νομισματική ένωση με έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, κοινοτική διαχείριση των χρεών και έναν ενιαίο προϋπολογισμό για την ευρωζώνη. Ήδη άλλωστε σήμερα επανέλαβε το Βερολίνο, ότι ούτε καν συζητάει ξανά το θέμα έκδοσης ευρωομολόγων για αντιμετώπιση του χρέους χωρών της Ευρωζώνης, ως ευρωπαϊκό.
Όλα αυτά είναι αδιανόητα για τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ. Εάν μάλιστα ο Σόιμπλε παραμείνει υπουργός Οικονομικών και την επόμενη τετραετία, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί να παραδώσει τα κλειδιά του υπουργείου του στις Βρυξέλλες, όπως εύστοχα παρατηρεί το Spiegel Online.
«Να πάψουμε να κουνάμε το δάχτυλο»
Διαφορετικό προδιαγράφεται το σκηνικό, εάν στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου κερδίσουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και σχηματίσουν κυβέρνηση υπό την ηγεσία τους. Χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Μακρόν από παλαιότερες εποχές αλλά συνεργάστηκαν και ως υπουργοί Οικονομίας, έκανε δηλώσεις που θα πρέπει να προκάλεσαν ικανοποίηση στο Παρίσι και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Υποστήριξε στο δεύτερο δημόσιο κανάλι ZDF ότι «θα πρέπει να πάψουμε να κουνάμε το δάχτυλο ως δάσκαλοι στους Γάλλους για τα ελλείμματα και να τους βοηθήσουμε ως χώρα με ισχυρή οικονομία σε κοινές επενδύσεις».
Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν έχασε από την κρίση, αλλά έχει επωφεληθεί από αυτήν, ότι στη δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα μόνο η λιτότητα, ότι ο Μακρόν χρειάζεται χρόνο για να περιορίσει τα γαλλικά ελλείμματα και ότι έλλειμμα ύψους 0,5% κοστίζει λιγότερο από μια πρόεδρο Λεπέν. Από τις δηλώσεις γίνεται σαφές ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν για λογαριασμό τους τη νίκη Μακρόν προαναγγέλλοντας ψήγματα μιας άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής, που μένει να αποδειχθεί εάν θα μετουσιωθεί σε «στροφή». Η αλήθεια είναι ότι ένα δίδυμο Μακρόν-Σουλτς μοιάζει λιγότερο «υπερφυσικό», από το αντίστοιχο της Μέρκελ...
Σχετικά Θέματα: