Το σκληρό παζάρι μεταξύ Ελλάδας και δανειστών

 
Το σκληρό παζάρι μεταξύ Ελλάδας και δανειστών

Ενημερώθηκε: 07/05/17 - 19:06

Πλησιάζουν οι μέρες για το Eurogroup στόχο της 22ας Μαΐου όπου αναμένεται να κριθεί το χρέος, με τις διαπραγματεύσεις να παραμένουν έντονες, ενώ όλοι περιμένουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων μέτρων.

Γερμανία

ΔΝΤ

πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

ΕΚΤ

Η καιροφυλακτεί, την ίδια στιγμή που το παζάρι με το έχει πάρει «φωτιά», και το της περιμένει να βάλει και τα ελληνικά ομόλογα στο παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή στο στόχαστρο φαίνεται να μπαίνει ο περίφημος όρος «εάν κριθεί απαραίτητο», που εμμένει να διατηρεί το Βερολίνο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στελέχη το καλό σενάριο για το χρέος, με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να αποκλείονται ανατροπές αφού η διαπραγμάτευση εντείνεται, θα ήταν να υπάρξει ένα «μενού μέτρων» στα πρότυπα των αποφάσεων του 2016, που όμως θα συνοδεύεται από μια πιο ευνοϊκή ρητορική (wording) για την Ελλάδα.

κυβέρνηση

Προφανώς και πρόκειται για ένα παιχνίδι λέξεων που όμως κρύβει σημαντικές λεπτομέρεις που μπορούν να οδηγήσουν σε νέο τυφώνα μέτρων που θα εξαντλήσουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό λαό. Ανοικτό παραμένει ακόμα και το ζήτημα του χρέους για το οποίο καμία ακόμα δεν έχει καταφέρει να λάβει κάποια δέσμευση.

Παράλληλα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις, πιο ισχυρές από αυτές που φέρεται να είναι διατεθειμένο να κάνει το Βερολίνο σε προεκλογική περίοδο. Με αυτό το σκεπτικό πηγές εκτιμούν πως μόνο σε ένα πολύ καλό σενάριο θα μπορούσε να ανοίξει η πόρτα του QE στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που θα διευκόλυνε την έξοδο στις αγορές που είναι και η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης.

Να γίνει πρώτα η εκταμίευση της δόσης

δόσης

Από τα πλέον σημαντικά ζητήματα είναι επίσης η εκταμίευση της επόμενης για την Ελλάδα ώστε να πληρωθούν οι ανελαστικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ΕΚΤ και τις διεθνείς αγορές τον Ιούλιο. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση περιμένει να γίνει η εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές για να... πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.

Για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα σημάνει και την τελική ευθεία της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, κομβικές ημερομηνίες που καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα χρονικά και ουσιαστικά παραμένει η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας στις 11 - 13 Μαΐου. Εκεί είναι πιθανή η εξέταση του ελληνικού ζητήματος σε επίπεδο Washington Group μεταξύ των ισχυρών παικτών στο στρατόπεδο των πιστωτών και χωρίς τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς. Στόχος παραμένει μια καλύτερη προετοιμασία ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου όπου θα ανοίξουν επίσημα τα χαρτιά τους Ευρωπαίοι και ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ που έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του, μέσω διαροών, για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με μικρό ποσό έως 5 δισ. ευρώ θέλει από την Ε.Ε. τουλάχιστον εγγυήσεις για την επίτευξη βιωσιμότητας αλλά και 1 - 2 δεσμεύσεις όπως η μεταχρονολόγηση των λήξεων για τουλάχιστον μία δεκαετία, με οροφή για τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του στο 15%.

Εποπτεία για 3-5 χρόνια μετά το 2018

Δεν τελειώνουν όλα το 2018, με τη λήξη του προγράμματος, αφού ακόμη και μετά από μια επιτυχή ολοκλήρωση, χρειάζονται 3 έως 5 χρόνια έως ότου αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό απαιτεί εποπτεία. Αυτό εκτιμούσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τη ΝΔ πως θα εφαρμόσει αυτά που θα ψηφιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημ. Παπαδημητρίου: Φέτος θα είναι χρονιά ανάπτυξης για την Ελλάδα

Η Κρήτη κρύβει θησαυρό 600 δισ. δολαρίων

Αυτές είναι οι προκλήσεις μετά την συμφωνία