Στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα, με το οποίο δε θα κριθεί μόνο η αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, αλλά και η μελλοντική πορεία της χώρας και οι σχέσεις της με τη Δύση. Από την άλλη, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στις δηλώσεις του για επαναφορά της Θανατικής ποινής.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle που στηρίζεται στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις του Ινστιτούτου Gezici, καταγράφεται οριακό προβάδισμα του προέδρου Ερντογάν. 51,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εγκρίνει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, έναντι 48,7% που απάντησε αρνητικά. Άγνωστος Χ η συμμετοχή των αναποφάσιστων.
Το πακέτο το οποίο καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν αποτελείται από 18 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προβλέπει τη μεταφορά στον πρόεδρο κεντρικών εξουσιών που κανονικά ασκεί ένας πρωθυπουργός. Κατόπιν αυτού, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται.
Τη δύσκολη θέση των πολιτών που θα ψηφίσουν «όχι» στη συνταγματική αλλαγή επισημαίνει ο Μίχαελ Λινκ, διευθυντής του τμήματος δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η σημερινή Die Welt ο Λινκ σημειώνει ότι οι πολέμιοι της συνταγματικής αναθεώρησης είναι εκτεθειμένοι σε περιορισμούς που πηγάζουν από το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Υπάρχει εκφοβισμός των οπαδών τού όχι, ενώ πολλά ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση τους περιγράφουν με μελανά χρώματα ως εχθρούς», είπε χαρακτηριστικά.
Επαναφορά θανατικής ποινής
Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις επιμένει στην επαναφορά της . Μιλώντας την Τετάρτη σε συγκέντρωση στην ανατολική τουρκική επαρχία Ερζουρούμ, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε: «Μετά τις 16 Απριλίου, εάν το θέλει ο Θεός, θα έλθει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Εάν το κοινοβούλιο το εγκρίνει, θα το επικυρώσω».
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση στο κοινοβούλιο, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, με θέμα αυτή τη φορά την εσχάτη των ποινών.
«Για να επαναφέρει κανείς τη θανατική ποινή, χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Σε περίπτωση όμως που το κοινοβούλιο δεν την εγκρίνει, θα απευθυνθούμε στον λαό, όπως κάναμε και με το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. Ας αποφασίσει ο λαός», είπε.