Διπλό αδιέξοδο από ΔΝΤ και θεσμούς

 
ΔΝΤ: Οι διαφορές με την ελληνική κυβέρνηση παραμένουν, μην περιμένετε άμεσα ούτε τεχνική συμφωνία - Χωρίς ημερομηνία επιστροφής οι θεσμοί, λόγω ασφαλιστικού- Απομακρύνονται οι ελπίδες για συμφωνία

Ενημερώθηκε: 01/04/17 - 08:22

Το μήνυμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ξεκάθαρο.Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ "κουνάει το μαντήλι" στην ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι οι διαφορές παραμένουν, πέρα από την πιθανή επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

«Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το ΔΝΤ είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να διατρανώσει πως στηρίζει πλήρως όσα συμφώνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Brussels Group την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό και έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου.

"Αγκάθι" τα ανοιχτά θέματα

Πάντως παραμένουν ανοικτά τόσο τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ομαδικές απολύσεις και συγκεκριμένα την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης, όσο και με το χρόνο και τα στάδια (phasing) της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προχωρήσει στην εκτίμηση πως είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Τι έλεγαν κυβερνητικές πηγές


Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, σημείωναν ότι το χθεσινό EuroWorking Group αποφάσισε, «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)» και υπογράμμιζαν συγχρόνως ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Αγνοείται η επιστροφή των θεσμών

Την ίδια στιγμή ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει ότι δύσκολα θα παρθεί απόφαση τα επόμενα εικοσιτετράωρα για πιθανή ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Η Αθήνα αντιπροτείνει εναλλακτικούς τρόπους που θα μπορούσε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί με πιο ομαλό τρόπο. Η πάγια θέση των αξιωματούχων του ΔΝΤ είναι ότι δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν έχει συμφωνηθεί το 80-90% της συμφωνίας και σίγουρα αν δεν αρθεί το παραπάνω αδιέξοδο.

Σχετικά Θέματα:

Βάζει «πάγο» στα όνειρα της Ελλάδας για συμφωνία ο Ντάισελμπλουμ

Πριν το σούβλισμα του αρνιού κλείνουν τα νέα μέτρα

Το 80% των δανείων γίνεται «κόκκινο»-Καμπανάκι για τις τράπεζες

Ανατροπή! Έρχεται η Τρόικα στην Αθήνα