Π. Σκουρλέτης: Να αντιταχθούμε στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ από τους δανειστές

 
Π. Σκουρλέτης: Να αντιταχθούμε στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ από τους δανειστές

Ενημερώθηκε: 27/03/17 - 12:13

Την αναμενόμενη αντίδραση του εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στον «κανιβαλισμό» της ΔΕΗ από τους δανειστές, με αρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο υπουργός σημειώνει τις συνεχιζόμενες αλλαγές επί της συμφωνίας από την πλευρά των δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση που έχουν βρει πεδίο δόξης λαμπρό στα ενεργειακά και αποφασίζουν να κόψουν τα «πόδια» της χώρας.

Η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 άφηνε ανοιχτό προς διαπραγμάτευση το ζήτημα των ενεργειακών, καθώς προέβλεπε το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αναπροσαρμογή των μεριδίων «τόσο στο επίπεδο της λιανικής αγοράς όσο και στο ποσοστό της συνολικά συνολικά εκχεόμενης ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο εκ μέρους της ΔΕΗ. Η δέσμευση ήταν το ποσοστό αυτό να φτάσει το 50% το 2020, ο τρόπος για να πραγματοποιηθεί ήταν ανοιχτός για διαπραγμάτευση», επισημαίνει ο υπουργός στο άρθρο του.

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως «Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών, στη μόνη που είχαμε δεσμευτεί ήταν αυτή του ΔΕΣΦΑ που, έτσι κι αλλιώς, ο διαγωνισμός για την πώλησή του κατά 66% είχε ολοκληρωθεί από το 2013. Σε καμία περίπτωση η συμφωνία δεν προέβλεπε τη πώληση του 17% της ΔΕΗ, των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΠΑ. Βεβαίως η συνήθης πρακτική των θεσμών είναι να παραβιάζουν τα όρια της αρχικής συμφωνίας και να θέτουν διαρκώς νέα ζητήματα, ακόμη και θέματα στα οποία είχαμε συμφωνήσει κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ακριβώς έτσι κάνουν και τώρα».

Ακολούθως, παραθέτει την χρονολογική αλληλουχία μιας σειράς γεγονότων, βάσει της εκτίμησής του και διερωτάται «γιατί λοιπόν, σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ»;

«Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα» συνεχίζει ο υπουργός και καταλήγει: «Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μ. Βορίδης: Καταψηφίζουμε το δημοσιονομικό πακέτο, υπερψηφίζουμε τυχόν θετικές διαρθρωτικές αλλαγές

Στρατιωτικό "σχέδιο Μάρσαλ"! Τι συζητήθηκε στο Πεντάγωνο μεταξύ Μάτις-Καμμένου

Οι «θυσίες» για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα