Τι κρίνει το Eurogroup της 20ης Μαρτίου

 
Τι κρίνει το Eurogroup της 20ης Μαρτίου

Ενημερώθηκε: 20/03/17 - 17:11

Το κυβερνητικό αφήγημα της 20ης Φεβρουαρίου, έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος μόλις ένα μήνα αργότερα. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup για το μέλλον της οικονομίας με στόχο να περισώσει οτι μπορεί, ενώ τα "αγκάθια" παραμένουν.

Το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι να διαπιστωθεί από τους ευρωπαίους ομολόγους πως έχει υπάρξει πρόοδος, με το "πράσινο φως" του Eurogroup να ξαναφέρνει την Τρόικα στην Αθήνα.

Με την 7η Απριλίου να αποτελεί τον επόμενο σημαντικό σταθμό για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση δείχνει να έχει καλύψει σημαντικό έδαφος σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Τι πληγώνει την διαπραγμάτευση

Η γνωστή στάση του ΔΝΤ στα Εργασιακά και την απελευθέρωση των απολύσεων είναι το βασικό "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράσει πολιτικό χρόνο. Την ίδια στιγμή ασφαλιστικό και το νέο σχέδιο για το αφορολόγητο δείχνει να πέφτει στον τοίχο των δανειστών που ζητούν βαθύτερες τομές, μαζί με τα ενεργειακά.

Οι δανειστές επίσης δεν δείχνουν συγκαταβατικοί στα αντίμετρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς παραμένει η διαφορά για το ποσοστό του ΑΕΠ που θα μπορεί να διατεθεί στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η επιθύμια της κυβέρνησης για μείωση κατά 35% του ΕΝΦΙΑ, (που κάποτε έλεγε πως θα καταργήσει) δεν φαίνεται να προχωρά, με την φορολογία να είναι για ακόμη μια χρονιά αφόρητη για τους Έλληνες. Οι δανειστές δεν δείχνουν πρόθεση να μειωθεί ο ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια, ενώ την ίδια άποψη έχουν και για τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, καθώς θεωρούν πως αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στο κυνήγι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι ελπίδες του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Η τόνωση της απασχόλησης και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι οι ελπίδες της κυβέρνησης για να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από την επικίνδυνη ατραπό της κρίσης, με τους δανειστές να δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που κάποτε ξορκίζονταν από το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ως "ξεπούλημα της χώρας", πλέον βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού, με τους δανειστές να εκφράζουν την ικανοποίηση τους κατά καιρούς για την αλλαγή πλέυσης της κυβέρνησης.

Τα "κόκκινα δάνεια" βρίσκουν σύμφωνους κυβέρνηση και δανειστές. Παράλληλα τα κοινωνικά αντίμετρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την ενίσχυση στα φτωχά νοικοκυριά δεν δείχνει να βρίσκει την αντίθετη άποψη των δανειστών, δίνοντας στη κυβέρνηση αφορμή να ελπίζει για την διάσωση του κύρους της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιους θα "στραγγαλίσουν" τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας

Πως βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη 4 κατηγορίες ασφαλισμένων

Σήμα κινδύνου του Bloomberg για την Ελλάδα: Θα ζήσει νέο δράμα