Ευρωδικαστήριο: Η Ελληνικός Χρυσός να επιστρέψει 15,3 εκατ. ευρώ στο δημόσιο

 
Ευρωδικαστήριο: Η Ελληνικός Χρυσός να επιστρέψει 15,3 εκατ. ευρώ στο δημόσιο

Ενημερώθηκε: 09/03/17 - 12:43

Να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ, το οποίο κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση, αξίωσε από την Ελληνικός Χρυσός το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε ως παράνομη κρατική ενίσχυση την επιδότηση των ελληνικών αρχών προς την Ελληνικός Χρυσός, η οποία συνίστατο σε παραχώρηση της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους φόρους για την πράξη αυτή.

Με δύο προσφυγές, Ελλάδα και Ελληνικός Χρυσός ζήτησαν από το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΓΔΕΕ) την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2015, ωστόσο, το ΓΔΕΕ απέρριψε τα σχετικά αιτήματα και επιβεβαίωσε την απόφαση της Κομισιόν.

Στις 18 Φεβρουαρίου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός άσκησε αναίρεση, αιτούμενη την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης του ΓΔΕΕ για τους εξής λόγους:

  • εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των Μεταλλείων,
  • εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των γηπέδων
  • εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους του προνομίου που απορρέει για την Ελληνικός Χρυσός από την απαλλαγή καταβολής φόρου (το ύψος των φόρων συνδέεται με την αξία των γηπέδων η οποία δεν είχε εκτιμηθεί σωστά).
    • Η Επιτροπή εκτίμησε ότι οι δύο πρώτοι λόγοι αναίρεσης είναι απαράδεκτοι και ο τελευταίος αβάσιμος.

      Σε σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι κατά πάγια νομολογία στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, ο έλεγχος που μπορεί να ασκηθεί σε οικονομικές εκτιμήσεις είναι αναγκαστικά περιορισμένος. Στο συγκεκριμένο πεδίο, το Δικαστήριο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικονομική εκτίμησή του, στη θέση της εκτίμησης της Επιτροπής.

      Το Δικαστήριο απέρριψε ως εκ τούτου, όλους τους λόγους αναίρεσης εκτός από την αιτίαση της Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο του πρώτου λόγου αναίρεσης ότι το ΓΔΕΕ δεν προέβη σε απάντηση σχετικά με την ενίσχυση για την οποία είχε εκπονηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

      Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ενίσχυση για την οποία πραγματοποιήθηκε η έκθεση, έχει τέτοια επιρροή στην αξία των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να επηρεάζει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της ίδιας της έκθεσης.

      Καθόσον το ΓΔΕΕ παρέλειψε να απαντήσει στο επιχείρημα της Ελληνικός Χρυσός ως προς την ενίσχυση για την οποία είχε πραγματοποιηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης, για την εκτίμηση της αξίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας τον 2004, το Δικαστήριο κήρυξε την απόφασή του άκυρη.

      Ως προς τους υπόλοιπους λόγους, το Δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση.

      ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

      Τα εργασιακά το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης θεσμών

      Οι Τσίπρας - Μητσοτάκης τρολάρουν με αφορμή το Μπάρτσα - Παρί

      ΚΑΙΡΟΣ 9/3/2017: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες