Στον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην προσφορά του στον πολίτη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσης, που έχουν περικοπεί σημαντικά οι κρατικοί πόροι, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας έκθεση αφιερωμένη στους πρώην δημάρχους Α.Λεντάκη και Χ.Μιχαλόπουλο στο Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την προσφορά των δυο πρώην δημάρχων Α.Λεντάκη και Χ.Μιχαλόπουλου και σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στον Πολίτη, για να τον αγγίζει πιο άμεσα, στα καθημερινά του προβλήματα.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, ότι ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της θεσμικής θεμελίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ο Ανδρέας Λεντάκης ανέπτυξε τα δύο άλλα, πιο πέρα από τα θεμέλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηριστικά της σύγχρονης Αυτοδιοίκησης, δηλαδή, την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό. Μάλιστα, σημείωσε ότι ο Ανδρέας Λεντάκης, από την ίδια του την φύση, από τις ίδιες του καταβολές, ήταν ένας άνθρωπος με τέτοιες ευαισθησίες.
«Και οι δυο τους μαζί, με το έργο που έκαναν έδειξαν ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό φαίνεται και σήμερα, που μέσα στην κρίση, όταν το Κράτος το ίδιο, αδυνατεί–και εξαιτίας της κρίσης αυτή τη φορά- να ανταποκριθεί, σε εκείνα που είναι καταρχήν δικό του καθήκον, έρχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και, παρά την έλλειψη των μέσων –γιατί έχουν περικοπεί σημαντικά οι πόροι, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε- η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μπροστά, όπως της ταιριάζει. Γιατί γι΄ αυτό φτιάχτηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι πιο κοντά στον Πολίτη, για να τον αγγίζει πιο άμεσα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Μουσείο Μπουζιάνη, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε ο χώρος μέσα στον οποίο εμπνεύστηκε και εργάστηκε ένας μεγάλος 'Ανθρωπος του Πολιτισμού μας, και έκανε λόγο για μια κυψέλη μνήμης και Πολιτισμού ταυτόχρονα.
Στους ορόφους του υπερσύγχρονου πολιτιστικού κέντρου του Μουσείου Μπουζιάνη, δίπλα στην κατοικία-μουσείο του ζωγράφου, η έκθεση συμπυκνώνει τους σταθμούς στην πορεία του διανοούμενου Έλληνα ομογενή από την Αιθιοπία, Ανδρέα Λεντάκη, αγωνιστή της Νεολαίας Λαμπράκη, κρατούμενου της χούντας στον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης αφιέρωσε τα «Τραγούδια του Αντρέα». Διετέλεσε δήμαρχος Υμηττού τρεις θητείες (1978, 1982, 1986).
Ο θεσμός του Ε.Α.Π. (Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου) με την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, το Θέατρο Βράχων Υμηττού-Βύρωνα, τα υπαίθρια- διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής, οι Κινηματογραφικές Λέσχες (στη γειτονιά), είναι, ενδεικτικά, κάποιες από τις καινοτομίες που εισήγαγε τα χρόνια της θητείας του.
Ακόμα παλαιότερος δήμαρχος, και ηλικιακά μεγαλύτερος από τον Ανδρέα Λεντάκη, ήταν ο Χρήστος Μιχαλόπουλος στον οποίον αφιερώνεται το άλλο σκέλος της έκθεσης. Ο μαχητής, ο ενοχλητικός στις διεκδικήσεις του στα υπουργεία, δήμαρχος Δάφνης εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος της πόλης το 1954 ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του, που κράτησε 35 χρόνια, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της Δάφνης σε όλους τους τομείς ( παιδεία, πολιτισμό, ύδρευση, συγκοινωνίες, κ.λ.π.).
Επέβαλε τέλη στις ιδιωτικές εταιρείες Πάουερ, Ούλεν και Μποδοσάκη, έλυσε το αποχετευτικό πρόβλημα της Δάφνης, εγκατέστησε δημοτικό φωτισμό και κατασκεύασε παιδικούς σταθμούς και σχολεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.