Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν εντάσσονται στην ίδια ιδεολογική σχολή ενός εθνικισμού ακραίου και μιας αυταρχικής πολιτικής, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σημείωσε πως ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της Τουρκίας και η αμφισβήτηση εκ μέρους της, της Συνθήκης της Λωζάνης χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου.
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι αρκετά ακραία, η πολιτική του Ερντογάν στη Συρία είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα, τώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από αυτή αλλά είναι πολύ αργά και ο Ερντογάν πιο πολύ δημιουργεί προβλήματα στην ίδια τη χώρα του, επισήμανε ο Αχμέτ Ινσέλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Γαλατά Σαράϊ και του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris 1) και αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ.
Οι δύο καθηγητές μίλησαν σε εκδήλωση του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" στην αίθουσα "Μ. Αναγνωστάκης" του δημαρχείου Θεσσαλονίκης με θέμα τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις διεθνείς επιπτώσεις τους.
"Μας ενδιαφέρει η εσωτερική κατάσταση και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας που διαπιστώνουμε στη συμπεριφορά της Τουρκίας και ειδικά τους μήνες μετά το πραξικόπημα. Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι από πράγματα που δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά για να μην πω τίποτε άλλο", είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: "Ζούμε σε μια πολύ αβέβαιη εποχή. Όταν αμφισβητείται μια διεθνής Συνθήκη, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά αφορά τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής, εκεί χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου, ότι κάτι συμβαίνει. Στην Τουρκία έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση σήμερα. Δηλαδή, έναν αυταρχισμό αυξανόμενο, ο οποίος είναι εσωτερικός, αλλά έχει και εξωτερικές επιπτώσεις".
Σε ερώτηση για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω των προκλήσεων της γειτονικής χώρας, απάντησε: "Πάντα από την πλευρά της Τουρκίας υπήρχε πρόβλημα "γκρίζων ζωνών". Για μας δεν υπάρχουν ούτε "γκρίζες ζώνες", ούτε τίποτα. Εμείς έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα και σε αυτά δεν μπορούμε να θέσουμε κανένα ερωτηματικό ή καμία συζήτηση. Το κύριο πρόβλημα της Τουρκίας είναι τα νότια σύνορα της. Όσο η κατάσταση είναι τόσο ασταθής στη νότια πλευρά της και ειδικά ο φόβος της μήπως δημιουργηθεί κάποια κουρδική οντότητα, αυτό είναι το κύριο βάρος.
Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης εντάσσεται σε αυτή τη λογική. Να προλάβει γεγονότα που μπορεί να δημιουργηθούν στα νότια της. Βέβαια εγώ αναρωτιέμαι με αυτή την πολιτική, την αυταρχική, την αναθεωρητική, μήπως κανείς προκαλεί τα γεγονότα; Μήπως η Τουρκία γίνεται η ίδια παράγοντας αποσταθεροποίησης της όλης περιοχής. Αυτό, για μένα, είναι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή. Ότι η ίδια η Τουρκία γίνεται παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή".
Ο Αχμέτ Ινσέλ είπε ότι δεν ανησυχεί για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και εξήγησε: "Στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα, πολλές φορές τα εσωτερικά προβλήματα προσπαθούν να διοχετευθούν σε εξωτερικές κρίσεις. Η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι αρκετά ακραία. Η κατάσταση στη Συρία δεν φαίνεται να οδηγείται σε κάποια λύση σύντομα, οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ άσχημες, υπάρχει μεγάλη πολιτική καταστολή στο εσωτερικό της χώρας και η παραδοσιακή λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η επίκληση του εξωτερικού κινδύνου και η δημιουργία μιας κρίσης προς τα έξω. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και ότι οι δύο χώρες δεν θέλουν να κλιμακωθεί η ένταση.
Μέχρι και πέρυσι οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πολύ καλές και ξαφνικά επιδεινώθηκαν και γι αυτό φταίει το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του οι οποίες κινητοποίησαν εθνικιστικούς κύκλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία".
Σε ερώτηση αν ο Ταγίπ Ερντογάν ενθαρρύνεται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, απάντησε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μοιάζει πιο πολύ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι με τον Τραμπ. "Ο Ερντογάν και το κόμμα του είδαν με πολύ θετικό μάτι την εκλογή Τραμπ, αλλά κάνουν λάθος. Τι θα κάνει ο Τραμπ κανείς δεν το ξέρει και μέσα στην Τουρκία έχουν σαστίσει από τις πολιτικές του Τραμπ", παρατήρησε και πρόσθεσε:
"Η πολιτική του Ερντογάν στη Συρία είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Τώρα προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από αυτή την πολιτική, αλλά είναι πολύ αργά. Ο Ερντογάν πιο πολύ δημιουργεί προβλήματα στην ίδια την Τουρκία".
Σχετικά Θέματα:
Συνεχείς προκλήσεις στα Ίμια-Βίτσας στον ΑΝΤ1: “Προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο!” (ΒΙΝΤΕΟ)
Και νέα πρόκληση των Τούρκων: Βγάζουν στο Βόρειο Αιγαίο το Τσεσμέ
Νέο επεισόδιο στα Ίμια ή δούλεψε πάλι η τουρκική «μονταζιέρα»;
Σε νυχτερινό συναγερμό τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις εξαιτίας κινητικότητας των Τούρκων στα Ίμια!