Ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή έναρξη της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό

 
Ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή έναρξη της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό

Ενημερώθηκε: 12/01/17 - 16:05

Ιδιαίτερα κρίσιμη προμηνύεται η έναρξη της πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από τη στάση που θα τηρήσουν όλες οι πλευρές, και κυρίως η 'Αγκυρα, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα καθοριστεί εν πολλοίς η συνέχεια.

15.35

Γενεύη - Ν. Κοτζιάς: Με προτάσεις για λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων 

Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.

Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμενα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου. Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Ανασταστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.

Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων. Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή. Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

15.00

Αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων για το εδαφικό και τη Διάσκεψη της Γενεύης

Αντιδράσεις προέκυψαν μεταξύ των κυπριακών κομμάτων για χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη ως προς το θέμα του χάρτη για το εδαφικό και για τη σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης, ενώ ήδη εγκατέλειψε την Γενεύη η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας επίσης δεν παρέστησαν στην τελετή έναρξης της Διάσκεψης οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι τέσσερις Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένης της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, αναλύουν τα σημεία διαφωνίας τους, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης. Υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί:

Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ η συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.

Δεύτερον, δεν υπάρχει έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία.

Τρίτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, ενώ παράλληλα φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν και

Τέταρτον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης, των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης, η Ελένη Θεοχάρους αναχώρησε από τη Γενεύη δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τη διαδικασία της πολυμερούς διάσκεψης, «η οποία θα είναι τελικά πενταμερής και στη διάρκειά της θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να έχουν επιλυθεί το περιουσιακό και άλλα σημαντικά θέματα».

Η Τουρκία, πρόσθεσε η κυρία Θεοχάρους, θα καταφέρει να πάρει και στο θέμα της ασφάλειας ότι θέλει, χωρίς η ίδια να δώσει κάτι. Είπε επίσης, ότι χθες λέχθηκε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε στην κατάθεση του χάρτη, ενώ η ίδια εξέφρασε την αντίθεσή της αναφέροντας ότι ο τουρκικός χάρτης αντίκειται στη φιλοσοφία και προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η κυρία Θεοχάρους ανέφερε επίσης ότι φεύγει από τη Γενεύη διαμαρτυρόμενη και για τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της περί διαρροών.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών χαρακτήρισε κρίσιμες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο προέχει είναι η υπεράσπιση της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υποστηρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποχώρησης του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων και ο κίνδυνος να τεθούν στη πενταμερή διάσκεψη όλα τα θέματα, ώστε να γίνει ένα ανατολίτικο παζάρι, όπως είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς. Όπως είπε ο κ. Περδίκης, δεν υπήρξε συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο στο θέμα της κατάθεσης χαρτών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος διαφώνησε και με τη διαδικασία και με το περιεχόμενο του χάρτη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες με την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αποφάσισε όπως τον συνοδεύσει στη Διάσκεψη της Γενεύης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες στη Γενεύη, θα καταθέτει με υπευθυνότητα τις διαφωνίες και τις προτάσεις του, εκεί και όπου ο Πρόεδρος το ζητεί. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών γι' αυτή την φάση του Κυπριακού και η κριτική για λάθη επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, θα γίνει δημόσια μετά το τέλος της Διάσκεψης.

13.00

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη διάσκεψη της Γενεύης, αν διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη στιγμή στη Γενεύη η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στις συζητήσεις για το Κυπριακό, καθώς και την ανταλλαγή χαρτών μεταξύ του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

12.00

 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών. Κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η πρώτη αποτίμηση των επαφών για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ εκπροσωπείται στις συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντάται με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

***

Η εκπροσώπηση 

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Όπως, όμως, σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος (open ended).

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ. Με αυτά τα λόγια ο κ. Τσελίκ καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε συζητήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το πρόγραμμα

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης.

'Οπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο 'Εσπεν Μπαρθ 'Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 (14.00 ώρα Ελλάδος) και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 (19.00 ώρα Ελλάδος) τοπική ώρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 (15.45 ώρα Ελλάδος) τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί.

Οι χάρτες

ήταν η πρώτη φορά που ανταλλάχθηκαν χάρτες

Χθες, στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, , όπως σημείωνε η Λευκωσία, γεγονός που επέτρεψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού». Αυτό δεν σημαίνει, όπως διευκρίνιζε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις επί της τουρκοκυπριακής πρότασης. Ενστάσεις, που κατατέθηκαν, ήδη, γραπτώς, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, ότι θα είναι περίπου 90 χιλιάδες.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% και παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπως ανοκοίνωσε το Φόρεϊν Όφις, δήλωσε:

"Χαιρετίζω το συνεχιζόμενο κουράγιο και τη (συνεχιζόμενη) δέσμευση που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές". "Οι συνομιλίες στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού προσφέρουν και στις δύο πλευρές μια μοναδική ευκαιρία να βρουν μια λύση".

Η Βρετανία, πρόσθεσε, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

"Ελπίζω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με διάθεση ανοιχτή και ευέλικτη. Πιστεύω πως εάν προσεγγιστεί υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να επιτευχθεί μια λύση που θα φέρει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο", πρόσθεσε.

Επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 12/1/2017: Βροχές και καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για το Κυπριακό

Κυπριακό: Αντιρρήσεις εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία για τους χάρτες που κατέθεσαν οι Τουρκουκύπριοι

Δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα ούτε σήμερα σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΑΤΕΙΘ