Συγκλονιστικά στοιχεία για την ζούγκλα των μεγαλουπόλεων

 
Συγκλονιστικά στοιχεία για την ζούγκλα των μεγαλουπόλεων

Ενημερώθηκε: 04/01/17 - 16:39

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τού ΟΗΕ, περισσότερο από το 90% όλης τής μελλοντικής αύξησης του πληθυσμού θα σημειωθεί στις πόλεις και στις φτωχογειτονιές τού αναπτυσσόμενου κόσμου. Αντίθετα, μετά από τη θεαματική αύξηση του πληθυσμού στις μεγαλουπόλεις των αναπτυγμένων οικονομιών, η αστική ανάπτυξη του πληθυσμού θα επιβραδυνθεί. Σε ορισμένους τόπους, θα μπορούσε ακόμη και να αντιστραφεί. Παρ' όλα αυτά, η οικονομική ανάπτυξη που είχε επίκεντρο τις μεγαλουπόλεις, έχει βάλει ανεξίτηλο το ίχνος της στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με μετρήσεις 600 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν πλέον τα δύο τρίτα τού παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι μεγαλουπόλεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο καλούνται να αντιμετωπίσουν μία μεγάλη πρόκληση: τη βία.

Το Καράτσι ξεχωρίζει από αυτή την άποψη. Η πόλη μεγάλωσε από περίπου 500.000 κατοίκους το 1947 σε πάνω από 21 εκατομμύρια σήμερα. Και παρ' όλο που παράγει σήμερα περισσότερο από τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ τής χώρας, η μεγαλούπολη έχει γίνει μια από τις πιο βίαιες στον κόσμο. Μια σειρά από άλλες ευάλωτες πόλεις -συμπεριλαμβανομένης της Ντάκα, της Κινσάσα και του Λάγος- είναι πλέον 40 φορές μεγαλύτερες από ό, τι ήταν στην δεκαετία τού 1950 και ομοίως επικίνδυνες.

Οι επιστήμονες ανιχνεύουν επίσης μια στενή σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης των νέων και του επιπέδου της βίας. Πολλές πόλεις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν τεράστιους πληθυσμούς νεολαίας. Σε μερικές από τις πιο ευάλωτες από αυτές, το 75% του πληθυσμού είναι κάτω από την ηλικία των 30. Η μέση ηλικία των κατοίκων των πόλεων στο Μπαμάκο, στην Καμπούλ, στην Καμπάλα και το Μογκαντίσου, για να αναφέρουμε μόνο μερικές, κυμαίνεται γύρω στα 16 έτη. Αντιθέτως, η μέση ηλικία των κατοίκων των πόλεων στο Βερολίνο, τη Ρώμη και τη Βιέννη είναι στα 45 έτη.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η νεανικότητα που προβλέπει την αστάθεια των πόλεων, αλλά τα ειδικά χαρακτηριστικά του νεανικού πληθυσμού. Όσοι είναι άνεργοι, με ελλιπή εκπαίδευση και άνδρες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθούν ή να γίνουν οι ίδιοι δολοφόνοι. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, υπάρχει μια μεταδοτική δυναμική της βίας μεταξύ αυτού του είδους των ανθρώπων. Το αντίστροφο είναι επίσης αλήθεια: Η παρουσία των μορφωμένων και απασχολούμενων νεαρών κατοίκων φέρνουν πολλά θετικά, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στη Λάρισα-Πάνω από 400 περιστατικά ιώσεων στα νοσοκομεία της πόλης

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού-Χιόνια ξανά και στην Αθήνα-Η κακοκαιρία θα χτυπήσει πριν τα Θεοφάνεια και θα κρατήσει τουλάχιστον 4 ημέρες!

 «Μπαίνουμε» σε φάση έξαρσης της γρίπης