Χριστούγεννα 2016: Κολοκυθόσουπα Βελουτέ του Άκη Πετρετζίκη

 
Χριστούγεννα 2016: Κολοκυθόσουπα Βελουτέ του Άκη Πετρετζίκη

Ενημερώθηκε: 24/12/16 - 12:09

Με τι συνοδεύουμε την γαλοπούλα μας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Με σούπα! Και τι καλύτερο από μια κολοκυθόσουπα βελουτέ με γιαούρτι και κρουτόν, συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Συστατικά

500 γρ. κολοκύθα
3 πατάτες
2 καρότα
1 πράσο
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 σκ. σκόρδο
100 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. βούτυρο
3 φέτες ψωμί (1-2 ημερών) κομμένες σε κύβους για το κρουτόν
γιαούρτι
μαντζουράνα
δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
λάδι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σούπα

1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας σε κύβους.Προσέχουμε να αφαιρέσουμε από τη ντομάτα τα σπόρια. Κρατάμε λίγη από την κολοκύθα στην άκρη για το γαρνίρισμα κομμένη σε κύβους.

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά μας για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν, αλάτι, πιπέρι τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα μας τα λαχανικά.

3. Σουρώνουμε τα λαχανικά κρατώντας το νερό σε ένα μπολ.

4. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε δόσεις στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ενιαία κρέμα.

5. Τοποθετούμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά προσθέτοντας το βούτυρο και την την κρέμα γάλακτος. Εάν τη θέλουμε περισσότερο αραιή προσθέτουμε επιπλέον ζωμό.

Για το γαρνίρισμα

1. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε λίγο λάδι και δεντρολίβανο. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τους κύβους κολοκύθας και σοτάρουμε για 5 λεπτά προσθέτοντας αλάτι.

2. Στο ίδιο λάδι βάζουμε το ψωμί μαζί με αλάτι και πάπρικα και σοτάρουμε μέχρι να κάνει κρούστα. Αφαιρούμε και στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λάδια. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι στο κέντρο και πασπαλίζουμε με τος κύβους κολοκύθας και τα κρουτόν. Καλή σας όρεξη!