Ουκρανία: Ο ΟΗΕ μειώνει τη στήριξη σε πρόσφυγες λόγω των περικοπών αμερικανικής βοήθειας

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Visar Kryeziu

Ενημερώθηκε: 25/04/25 - 18:00

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναγκάστηκε να μειώσει τη στήριξη που παρέχει στους πρόσφατα εκτοπισμένους στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου εντείνονται.

Η εκπρόσωπός της, Καρολίνα Λίντολμ Μπίλινγκ είπε ότι αυτό οφείλεται στην αναστολή της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ και στις ευρύτερες περικοπές πόρων από τους χορηγούς.

Σε όλο τον κόσμο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναστείλει την παροχή βοήθειας στο εξωτερικό.

Η Καρολίνα Λίντολμ Μπίλινγκ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «ορισμένα από τα προγράμματα που προηγουμένως εφαρμόζαμε με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της χρηματοδότησης των ΗΠΑ έχουν ανασταλεί». Πρόκειται για προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, η οποία είναι απαραίτητη σε τεράστια κλίμακα, παροχή υλικού για καταφύγια έκτακτης ανάγκης και για οικονομική βοήθεια, ανέφερε.

Η απώλεια της βοήθειας των ΗΠΑ, η οποία πέρυσι αντιπροσώπευε το 40% της χρηματοδότησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ωστόσο, και άλλοι Δυτικοί δωρητές έχουν υποχωρήσει, καθώς δίνουν προτεραιότητα στις αμυντικές δαπάνες. Αυτό είχε αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθούν μόνο κατά 25% τα προγράμματα συνολικής αξίας 3,32 δισ. δολαρίων (αυτή ήταν η έκκληση του οργανισμού προς τους δωρητές) που θα παρείχαν στήριξη σε 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Επρεπε να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους δίνουμε προτεραιότητα», δήλωσε η Καρολίνα Λίντολμ Μπίλινγκ, προτρέποντας τους δωρητές να παράσχουν χρηματοδότηση.

Από τον Ιανουάριο, σχεδόν 9.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να ξεφύγουν από τους σφοδρύς βομβαρδισμούς έχουν περάσει από τα κέντρα διέλευσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Παβλοχράντ και το Σούμι, όπου ο οργανισμός παρέχει ρούχα, κιτ υγιεινής και νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

«Εχουν φτάσει με λίγα ή καθόλου υπάρχοντα και έχουν υποστεί βαθιά ψυχικά τραύματα», επισήμανε η Μπίλινγκ.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί ή εκτοπιστεί από τις περιοχές της πρώτης γραμμής μεταξύ Αυγούστου 2024 και Μαρτίου 2025, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Κιέβου, και οι πόλεις του Χάρκοβο και του Παβλοχράντ έχουν δεχθεί επίθεση τις τελευταίες ημέρες, σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να επιτύχει ειρηνευτική συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ