Το «Τελευταίο αντίο» στον Πάπα - Στην κηδεία πάνω από 130 ξένες αντιπροσωπείες, αρχηγοί κρατών και εν ενεργεία μονάρχες(Live)

 
ass

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 25/04/25 - 16:26

Μήνυμα «έκτακτης ανάγκης» που προειδοποιεί ότι η πρόσβαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα κλείσει από τις 17:00 τοπική ώρα, εμφανίστηκε στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων όσων αναμένουν ακόμη στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα στον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο κόσμος έχει πλημμυρίσει και τις δύο οδούς, άνθρωποι στέκονται κάτω από τον ήλιο με καρτερία, ακούγονται ύμνοι και τροπάρια και όταν φτάνει η σειρά τους για το τελευταίο αντίο ξεσπούν σε χειροκροτήματα

Η τελευταία ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει ότι περισσότεροι από 150. 000 άνθρωποι στάθηκαν μπροστά από το ανοιχτό φέρετρο του Φραγκίσκου που φέρει κόκκινα ράσα, την μίτρα του επισκόπου και ένα κομποσκοίνι πλεγμένο στα χέρια του.

«Τελευταίο αντίο» από 150.000 στον Πάπα και μήνυμα στα κινητά για όσους αναμένουν στην ουρά – Tι μεταδίδει ο απεσταλμένος του EΡΤnews
Photo by Tiziana FABI / AFP

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου πριν μεταφερθεί το φέρετρο στην εκκλησία που επέλεξε ο Πάπας για την ταφή.

Έκτακτο μήνυμα στα κινητά για το λαϊκό πρόσκύνημα στον Πάπα: Μέχρι τις 17.00 αυστηρά η πρόσβαση

Το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά διευρκινίζει ότι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 19:00, ωστόσο, η πρόσβαση στην πλατεία θα απαγορευτεί, ώστε να σταματήσει η ουρά και να προλάβουν να προσκυνήσουν όσοι βρίσκονται σε αναμονή.

«Τελευταίο αντίο» από 150.000 στον Πάπα και μήνυμα στα κινητά για όσους αναμένουν στην ουρά – Tι μεταδίδει ο απεσταλμένος του EΡΤnews

«Όταν τον είδα σε εκείνο το ξύλινο φέρετρο, είπα ευχαριστώ για αυτόν τον πολύ ταπεινό Πάπα», είναι μία από τις φράσεις των προσκυνητών. Άλλοι μιλούν για τη ζεστασιά και την ανθρωπιά του που «άλλαξε τις ζωές πολλών».

Το πρωί του Σαββάτου η κηδεία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί ειδική άδεια σε 40 άτομα, μεταξύ αυτών κατάδικοι, τρανς, πρώην ιερόδουλες και φτωχοί, οι οποίοι θα κρατούν ένα άσπρο τριαντάφυλλο και έτσι θα υποδεχτούν το φέρετρο του Πάπα Φραγκίσκου όταν μεταφερθεί από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στην εκκλησία της Παναγίας Σάντα Μαρία Ματζόρε, από τις παλαιότερες εκκλησίες που υπάρχουν στη Ρώμη

«Τελευταίο αντίο» από 150.000 στον Πάπα και μήνυμα στα κινητά για όσους αναμένουν στην ουρά – Tι μεταδίδει ο απεσταλμένος του EΡΤnews
AFP

Ουρά σχηματίζεται ήδη έξω από την εκκλησία Σάντα Μαρία που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Ο Πάπας Φραγκίσκος μετά από κάθε του ταξίδι, όταν επέστρεφε στην Ιταλία, πήγαινε στο συγκεκριμένο ναό για να προσευχηθεί από τις παλαιότερες εκκλησίες που υπάρχουν στη Ρώμη, είπε ο Κώστας Κωνσταντόπουλος.

Θα είναι ο πρώτος Πάπας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα που δεν θα ταφεί στην κρύπτη της Βασιλικής.

Ήταν μια επιθυμία που εξέφρασε στην τελική του διαθήκη – γράφοντας: «Ο τάφος να είναι στο έδαφος· απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, φέρει μόνο την επιγραφή: Φραγκίσκος».

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Βατικανό δείχνουν τη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη επίπεδη στο πεζοδρόμιο, με την απλή χάραξη στα λατινικά που ζήτησε στην τελευταία του διαθήκη: «Franciscus»

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 130 αντιπροσωπείεςσυμπεριλαμβανομένων 50 αρχηγών κρατών και 10 ηγεμόνων.

Λιτή τελετή, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας – Η διάταξη των αρχηγών κρατών

 Έφιπποι αστυνομικοί, βαριά οπλισμένοι στρατιώτες καθώς και μέλη της πολεμικής αεροπορίας με γιγάντια χειροκίνητα όπλα παρεμβολών για προστασία από drones, κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ποντίφικα, η τελετή θα είναι λιτή, αλλά η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση απαιτεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διάταξη των 170 αντιπροσωπειών.

Η αλφαβητική σειρά των καθισμάτων θα είναι στα γαλλικά και οι θέσεις καθορίζονται βάσει ισορροπιών ώστε η τελετή μνήμης για τον Ποντίφικα να μην αποτελέσει αφορμή για να ξεσπάσουν νέες διπλωματικές κρίσεις.

Όπως ακριβώς έγινε και στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 2005, οι αντιπροσωπείες θα καθίσουν κατά σειρά σπουδαιότητας, αλλά ακολουθώντας την αλφαβητική σειρά των γαλλόφωνων χωρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα καθίσει δίπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόεδρο της Ουκρανίας αλλά θα μπορούσε να τοποθετηθεί ανάμεσα στα αφρικανικά κράτη Εσβατίνι και Αιθιοπία, όχι μακριά από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εκπρόσωποι της Ιταλίας και της Αργεντινής, της πατρίδας του Πάπα Μπεργκόλιο, θα καθίσουν στην πρώτη σειρά.

Ακολουθούν τα μέλη των καθολικών βασιλικών οίκων, ο Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος της Μάλτας, οι μη καθολικοί βασιλικοί οίκοι και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των άλλων εθνών κατά σειρά σπουδαιότητας σύμφωνα με τη γαλλική ονοματολογία.

Οι χώρες που εκπροσωπούνται από έναν αρχηγό κράτους θα καθίσουν πρώτες, στη συνέχεια από έναν αρχηγό κυβέρνησης, ακολουθούμενες από τις χώρες που εκπροσωπούνται από έναν υπουργό και τέλος από έναν πρέσβη.

Οι καρδινάλιοι θα παραταχθούν όλοι μπροστά από την είσοδο.

Η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη, αποτελούμενη από περίπου 70 άτομα. Θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από την κόρη του Laura, η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι οι Πρόεδροι των δύο Σωμάτων της Βουλής, ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ο Υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani.

Οι βασιλικοί οίκοι που θα παραστούν στην τελετή

Ο Ουίλιαμ της Ουαλίας, διάδοχος του θρόνου του ΗνωμένουΒασιλείου, θα εκπροσωπήσει τη χώρα, όπως είναι παράδοση, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Οι βασιλείς της Ισπανίας, Φελίπε και Λετίσια, θα συνοδεύονται από τρεις υπουργούς. Ο Πέδρο Σάντσεθ θα απουσιάζει.

Οι βασιλείς του Βελγίου, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και του Μονακό θα είναι επίσης παρόντες.

Οι Ολλανδοί βασιλείς, Γουλιέλμος Αλέξανδρος και Μαξίμα, δεν θα παραστούν στην κηδεία, ωστόσο, λόγω της σύμπτωσης της ημερομηνίας με την Ημέρα του Βασιλιά, που γιορτάζει τα γενέθλια του ηγεμόνα. Αξιοσημείωτη είναι η απουσία της Μαξίμα, καθολικής και Αργεντινής ηγεμόνα, σε αντίθεση με την προτεσταντική πλειοψηφία των υπηκόων της.

Οι απόντες

Οι μεγάλοι απόντες θα είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για τους δύο ηγέτες έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου. Το ένταλμα για τον Πούτιν, που εκδόθηκε το 2023, έφτασε στα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά δεν ήταν τότε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στη Ρώμη: ένα απαραίτητο βήμα για να καταστεί εκτελεστό.

Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου από την υπουργό Πολιτισμού Όλγα Λιούμπιμοβα.

Από το Ισραήλ θα είναι εκεί μόνο ο πρέσβης στην Αγία Έδρα Γιάρον Σίντεμαν.

Εν τω μεταξύ, το Βατικανό λέει ότι πολλοί από τους καρδινάλιους που θα έχουν δικαίωμα ψήφου για νέο Πάπα δεν βρίσκονται ακόμη στην Ιταλία, καθώς αναμένονται από όλο τον κόσμο για να λάβουν μέρος στη μυστική εκλογική διαδικασία, που αναμένεται να ξεκινήσει περίπου 10 ημέρες μετά την κηδεία.

Το Κονκλάβιο

Καθώς το Βατικανό, η Ρώμη και ολόκληρος ο κόσμος προετοιμάζονται για την κηδεία του Σαββάτου, το βλέμμα στρέφεται ήδη στον διάδοχό του.

Μια επιτροπή καρδιναλίων διαχειρίζεται προσωρινά τις υποθέσεις του Βατικανού μέχρι να εκλεγεί νέος Πάπας κατά τη διάρκεια του Κονκλάβιου, που αναμένεται να ξεκινήσει τουλάχιστον μετά τις 6 Μαΐου.

Το Κονκλάβιο θα διεξαχθεί στην Καπέλα Σιστίνα, όπου πραγματοποιούνται οι μυστικές ψηφοφορίες.

Πηγή: Βατικανό

Αν οι Καρδινάλιοι δεν καταλήξουν σε έναν υποψήφιο έπειτα από τρεις ημέρες ψηφοφορίας, προβλέπεται διάλειμμα έως και μίας ημέρας για προσευχή, «ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των ψηφοφόρων και μια σύντομη πνευματική παρότρυνση από τον επικεφαλής Καρδινάλιο», όπως αναφέρει το Βατικανό.

Οι Καρδινάλιοι που βρίσκονται ήδη στη Ρώμη πραγματοποιούν καθημερινές συναντήσεις εν όψει του Κονκλάβιου, κυρίως για να ρυθμίσουν οργανωτικά θέματα. Η συνάντηση της Πέμπτης διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και συμμετείχαν 113 καρδινάλιοι.

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής, ενώ την ημέρα της κηδείας δεν θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη.

Φωτογραφία: AP

«Αν και οι προοδευτικοί Καθολικοί σίγουρα ήλπιζαν σε μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, όπως στην ιεροσύνη και τις διδασκαλίες της Εκκλησίας για τη σεξουαλικότητα, η κληρονομιά του Φραγκίσκου θα μείνει ως μια περίοδος ταπεινότητας και σταθερότητας σε μια δεκαετία τεράστιων αλλαγών», δήλωσε η Γκρέις Γιούκιτς, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας της θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Quinnipiac.

Όπως σημείωσε, αυτό «δεν είναι μικρό κατόρθωμα εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων μεγάλων κρίσεων».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ