Η Τουρκία εμφανίζεται να υποβαθμίζει τις εντάσεις με το Ισραήλ για τη Συρία . Αυτό συμβαίνει καθώς το Ισραήλ έχει εντείνει τα χτυπήματα σε τοποθεσίες όπως η αεροπορική βάση T-4 (γνωστή και ως αεροπορική βάση Tiyas) κοντά στην Παλμύρα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είπαν ανοιχτά ότι επρόκειτο για κίνηση που στέλνει ένα μήνυμα στην Άγκυρα.
Η Τουρκία είναι συνήθως πιο πολεμοχαρής και επιρρεπής σε φωνές και απειλές. Γιατί ο θερμοκέφαλος Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος έχει συγκρίνει το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία στο παρελθόν, περιορίζει τις απειλές του για τη Συρία;
Υπάρχουν αρκετές απαντήσεις.
Το πρώτο είναι το πιο προφανές: Η Άγκυρα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Γνωρίζει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση είναι πολύ υπέρ του Ισραήλ. Γνωρίζει ότι το Ισραήλ φαίνεται να έχει υποστήριξη στον Λευκό Οίκο που υπερβαίνει την υποστήριξη προς οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Τραμπ ήταν πρόθυμη να αμφισβητήσει τους παραδοσιακούς και ιστορικούς συμμάχους της Αμερικής, όπως π.χ. με τον Καναδά, και επίσης να επιβάλει δασμούς σε φίλους και εχθρούς – αλλά υποστηρίζει βαθιά το Ισραήλ.
Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα, αλλά τώρα συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ έχει πρόσβαση και “ακούγεται” από βασικά μέλη της διακυβέρνησης στην Ουάσιγκτον – πολύ περισσότερο από την Τουρκία. Η Άγκυρα το γνωρίζει αυτό και μάλλον προτιμά να μην “ταράξει τα νερά” , τουλάχιστον όχι ακόμα.
Η Τουρκία είχε στενούς δεσμούς με την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ. Αναμένει ότι αυτοί οι δεσμοί θα συνεχιστούν. Ωστόσο, γνωρίζει επίσης ότι πρέπει να προσέξει να μην εξοργίσει την αμερικανική κυβέρνηση. Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει επικοινωνία, ιδιαίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη συνάντηση υψηλού προφίλ με τον Τραμπ, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον για νέο γύρο συναντήσεων.
Η Τουρκία δεν φοβόταν να αμφισβητήσει το Ισραήλ κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Όταν οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η Άγκυρα ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στην κίνηση αυτή.
Επανεξέταση στρατηγικής
Όταν επρόκειτο να υπογραφούν οι Συμφωνίες του Αβραάμ, η Τουρκία απείλησε να διακόψει τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Απείλησε την Ελλάδα αλλά και τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία. Η Άγκυρα δημιούργησε χάος μέσα στο ΝΑΤΟ.
Αλλά ίσως ξανασκεφτεί αυτή τη στρατηγική τούτη τη φορά. Ίσως η Τουρκία πιστεύει ότι το να παίζει “την καλή” στη Συρία θα μπορούσε να την βοηθήσει να ξεγελάσει την Ουάσιγκτον. Βασικά, θέλει πράγματα στη Συρία, αλλά μπορεί να περιμένει.
Η Τουρκία μπορεί επίσης να αιφνιδιάστηκε από το πόσο επιθετικό ήταν το Ισραήλ στη Συρία. Το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εδώ και χρόνια στη Συρία, επομένως τα χτυπήματά του δεν ήταν ιδιαίτερα έκπληξη.
Ωστόσο, το γεγονός ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατέστησαν σαφές ότι τα πλήγματα στο T-4 ή σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο ήταν ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, δείχνει μια νέα προσέγγιση. Πρόκειται για προληπτική ενέργεια.
Το Ισραήλ συνήθως άφηνε τα προβλήματα να φουντώνουν στο παρελθόν, επιτρέποντας στη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ να γίνουν πολύ ισχυρές. Στη Συρία, το όνομα του παιχνιδιού είναι “προληπτική ενέργεια”.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet είχε μια ανάλυση αυτή την εβδομάδα που έλεγε: «Το Ισραήλ και η Τουρκία σκέφτονται πώς να χωρίσουν τη Συρία σε σφαίρες επιρροής μέχρι να επικρατήσει σταθερή διακυβέρνηση».
Ο συγγραφέας, Ron Ben-Yishai, γνωστός ειδικός, ανέφερε: “Καθώς το Ισραήλ και η Τουρκία αγωνίζονται για επιρροή στη Συρία μετά τον Μπασάρ αλ Άσαντ, οι εντάσεις αυξάνονται λόγω των στρατιωτικών και οικονομικών φιλοδοξιών. Ενώ το Ισραήλ επιδιώκει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας, και τα δύο κράτη διερευνούν συμφωνίες για να κατανείμουν τον έλεγχο μέχρι να σταθεροποιηθεί η Συρία”.
Μπορεί να το διαβάσει κι η Τουρκία αυτό και να καταλαβαίνει ότι αυτό το μήνυμα πιθανότατα προέρχεται από την κορυφή των κύκλων στρατηγικής σκέψης του Ισραήλ.
Μπορεί το Ισραήλ να έκανε λάθος στη Γάζα και να υποτίμησε τη Χαμάς, αλλά η Άγκυρα βλέπει ότι το Ισραήλ δεν υποτιμά την Τουρκία. Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η Τουρκία θέλει να μετακινηθεί σε βάσεις στη Συρία. Σαφώς, τα μηνύματα έχουν σχεδιαστεί για να την αποτρέψουν.
Ενώ το Ιράν, οι Χούθι και άλλοι μπορεί να μην αποθαρρύνονταν πάντα, φαίνεται ότι η Άγκυρα μπορεί να επανεξετάζει τα πράγματα. Μένει να δούμε πόσο θα συνεχιστεί αυτό.
Πηγή: The Jerusalem Post