Reuters: Τα προϊόντα που θα «χτυπήσει» η ΕΕ ως αντίμετρα κατά των δασμών Τραμπ

 
trump tariffs eu

Ενημερώθηκε: 06/04/25 - 14:42

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο τις επόμενες ημέρες ενάντια στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει το επόμενο διάστημα ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων αντίμετρων σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας έως και 28 δισ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει διάφορα προϊόντα.

Μέχρι στιγμής οι «27» πέρα από δηλώσεις, δεν έχουν προχωρήσει σε μέτρα όπως η Κίνα και ο Καναδάς, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τον χειρισμό της κατάστασης.

Ωστόσο το Reuters κάνει λόγο για ένα πρώτο πακέτο αντίμετρων που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ποια προϊόντα βάζει στο στόχαστρο η ΕΕ και που υπάρχει διχογνωμία

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με δασμούς 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα και «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% από την Τετάρτη για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Οι δασμοί του Τραμπ καλύπτουν περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ (αξίας 532 δισεκ.), με την Ευρώπη να πηγαίνει σε πρώτο στάδιο σε πιο ήπια μέτρα.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη, αργά τη Δευτέρα, μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί, σε απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου του Τραμπ, αντί για πιο ευρείς ανταποδοτικούς δασμούς.

Η λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει αμερικανικό κρέας, δημητριακά, κρασί, ξυλεία και ρούχα, καθώς και τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί υγείας.

Η λίστα θα περιλαμβάνει πιθανότατα κι άλλα προϊόντα ωστόσο σε ορισμένα υπάρχει διχογνωμία. Για παράδειγμα το μπέρμπον για το οποίο η Επιτροπή έχει προτείνει δασμό 50%, κάτι που προκάλεσε την απειλή Τραμπ για αντίμετρα 200% σε ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά, εάν η ΕΕ προχωρήσει.

Οι δασμοί στα κρασιά είναι ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα κυρίως για Γαλλία και Ιταλία, με την ΕΕ να θέλει να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στους Αμερικανούς και το μπέρμπον, το οποίο εξάγουν σε όλες τις δυτικές χώρες του κόσμου.

Να σημειωθεί πως αύριο αναμένεται στο Λουξεμβούργο μία συνάντηση με υπουργούς Εμπορίου από τα 27 κράτη-μέλη όπου θα ανταλλάξουν απόψεις για τον αντίκτυπο των δασμών του Τραμπ και την καλύτερη δυνατή απάντηση που μπορεί να πάρει η Ευρώπη.

Διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν πως ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να υπάρξει ένα ενιαίο μήνυμα επιθυμίας για διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον για την άρση των δασμών, αλλά και ετοιμότητα για αντίμετρα εάν αυτή αποτύχει.

«Ο μεγαλύτερός μας φόβος μετά το Brexit ήταν οι διμερείς συμφωνίες και η διάσπαση της ενότητας, αλλά μέσα από τρία ή τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων αυτό δεν συνέβη. Φυσικά, εδώ έχουμε μια διαφορετική ιστορία, αλλά όλοι μπορούν να δουν το συμφέρον σε μια κοινή εμπορική πολιτική», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι διαφωνίες για τα αντίμετρα

Μεταξύ των μελών της ΕΕ, υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς πρέπει να απαντήσουν. Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ένα πακέτο που να πηγαίνει πέρα από τους δασμούς και ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να «ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Η Ιρλανδία, σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της οποίας κατευθύνεται στις ΗΠΑ, έχει ζητήσει μια «μετρημένη και συνετή» απάντηση, ενώ η Ιταλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, έχει εκφράσει αμφιβολίες για το αν πρέπει να υπάρξει ανταπόδοση.

«Είναι μια δύσκολη ισορροπία. Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι πολύ ήπια ώστε να φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τραπέζι, αλλά ούτε και πολύ σκληρά ώστε να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», είπε άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Τετάρτη οι αποφάσεις στην ΕΕ, σε δύο φάσεις τα μέτρα

Οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει. Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, περιέγραψε τη δίωρη συνομιλία του με Αμερικανούς ομολόγους την Παρασκευή ως «ειλικρινή», λέγοντάς τους ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι «επιζήμιοι και αδικαιολόγητοι».

Τα αρχικά αντίμετρα της ΕΕ, σε κάθε περίπτωση, θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη και θα εγκριθούν, εκτός εάν – πράγμα απίθανο – μια ειδική πλειοψηφία 15 κρατών-μελών που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ τα καταψηφίσει.

Θα τεθούν σε ισχύ σε δύο φάσεις, με ένα μικρό μέρος στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο ένα μήνα αργότερα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα έχει επίσης ξεχωριστές συζητήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη με διευθύνοντες συμβούλους από τους τομείς του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των φαρμάκων για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των δασμών και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ