Μουζάλας: Σε λίγες ημέρες λύνουμε το πρόβλημα στην Ειδομένη

 
Μουζάλας: Σε λίγες ημέρες λύνουμε το πρόβλημα στην Ειδομένη

Ενημερώθηκε: 18/04/16 - 23:08

"Το πρόβλημα της Ειδομένης θα πάψει να υπάρχει όταν καταφέρουμε να βάλουμε τάξη, όπως έγινε και στη Λέσβο, και στον Πειραιά και μέσα σε λίγες μέρες τελειώνει το πρόβλημα", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Μουζάλας απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Κωνσταντίνου Κατσαφάδου και Γιώργου Γεωργαντά.

"Κάτι αλλάζει σταδιακά και με τάξη" είπε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι, "χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει να ωριμάσει η απελπισία και να δώσουμε μορφή στο χάος", σημειώνοντας ότι σχεδιασμός γίνεται σε διεθνές επίπεδο με τις αστυνομίες και τις υπηρεσίες μετανάστευσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, "ώστε να μην έχουμε αιματοχυσίες που δεν βοηθούν κανένα". Παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση στις "μεγάλες προσπάθειες που γίνονται".

Συνεχίζοντας είπε πως μέσα σε 31 μέρες δημιουργήθηκαν 35.000 θέσεις φιλοξενίας και σύντομα θα δημιουργηθούν άλλες 20.000 θέσεις φιλοξενίας.

"Από 35 έως 40 καταυλισμούς θα οδηγηθούμε σε 15 έως 20, είπε ο κ. Μουζάλας και διευκρίνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι θα καταγραφούν όλοι οι φιλοξενούμενοι και ο καθένας θα πάρει το νομικό καθεστώς που δικαιούται.

Πάντως, σε ότι έχει να κάνει με τη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, παραδέχτηκε ότι "θα ανοίγει και θα κλείνει" συμπληρώνοντας όμως, αλλά κάποια στιγμή θα ανοίξει οριστικά" ενώ ανέφερε ως παράδειγμα το Καλαί που αποτελεί την κύρια εμπορική σύνδεση της Αγγλίας με τη Γαλλία και το οποίο "για επτά χρόνια άνοιγε και έκλεινε" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ζήτημα των ΜΚΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Επιτροπής είπε ότι ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο στην Ελλάδα, αναγνώρισε όμως ότι "υπάρχει σκάρτο υλικό το οποίο δεν βοηθάει ή βοηθάει εκ του πονηρού".

Πρόσθεσε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών δημιουργείται πλήρες αρχείο καταγραφής των οργανώσεων αυτών.

Σε ότι αφορά στην χρηματοδότησή τους είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να δοθούν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό κράτος, αλλά για τεχνικούς λόγους αυτό δεν έγινε εφικτό. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα τα χρήματα θα δοθούν μόνο σε οκτώ διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ ενώ συμφωνήθηκε το 50% προσλήψεων και το 60% των αγορών για προμήθειες να γίνουν από την Ελλάδα.

Τέλος ο κ. Μουζάλας εξήρε τη στάση του "μακεδονίτικου λαού", στην Ειδομένη και το Κιλκίς, λέγοντας "ότι υπέστη ένα μεγάλο μέρος του βάρους και τίποτε από τη δόξα, όπως οι νησιώτες" ενώ εξήρε επίσης το ρόλο του στρατού και υποσχέθηκε να ενισχυθεί η παρουσία του στρατού και στο νομό του Κιλκίς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αναζητούν σχέδιο αποσυμφόρησης προσφύγων σε Πειραιά και Ειδομένη

Σχεδόν καθημερινό το ξύλο και τα μαχαιρώματα μεταξύ προσφύγων

Ολονύχτια σύρραξη Σύρων και Αφγανών στον Πειραιά μετά το πείραγμα μίας γυναίκας

Άγριες συμπλοκές Αφγανών και Σύριων προσφύγων στη Χίο - Video

Δείτε video με τον αγρότη να οργώνει με τρακτέρ στον καταυλισμό προσφύγων

Στο παραθεριστικό θέρετρο της Ηλείας οι πρώτοι πρόσφυγες

Εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το προσφυγικό