Τζανακόπουλος: Δεν αποδεχόμαστε μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος

 
Τζανακόπουλος: Δεν αποδεχόμαστε μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος

Ενημερώθηκε: 06/12/16 - 13:24

«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σχετικά με το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συζήτηση για την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που φυσικά περιλαμβάνει και τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν, ώστε «να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για συνολική συμφωνία «ει δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους». Όπως είπε, η επίτευξη συμφωνίας είναι «εφικτή και αναγκαία» ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Παράλληλα, έστρεψε εκ νέου τα βέλη του κατά της Ν.Δ., λέγοντας ότι έχει επιλέξει μια στάση επικίνδυνη, ευχόμενη την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, αντί να χαιρετίσει ομόφωνα τα μέτρα «επέλεξε μία μίζερη στάση». Σημείωσε ακόμη ότι «η ίδια η Ν.Δ. χαρακτήριζε μέχρι πρότινος το χρέος βιώσιμο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να απευθυνθεί στον λαό, είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε άλλο στο μυαλό της από τη διαρκή προσπάθεια να κλείσει η αξιολογηση ει δυνατόν έως το τέλος του χρόνου.

Στόχος, είπε, είναι να κλείσει η β' αξιολογηση χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη και μετά θα δουμε πώς θα καταλήξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, συζήτηση που είναι άμεσα συνυφασμένη με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επανέλαβε πως η θέση της ελληνικής πλευράς είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν για να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να αναπνεύσει.