Στη Συρία, σε εξέλιξη βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων που στάθμευαν στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, κρίσιμες διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα στη Συρία έχουν σήμερα στην Άκαμπα της Ιορδανίας διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ, την Τουρκία και αραβικά κράτη.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις ρωσικές βάσεις της Συρίας. Δορυφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν μετακινήσεις του στρατιωτικού εξοπλισμού των Ρώσων στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.
Η Ρωσία διαπραγματεύεται με τις «νέες συριακές αρχές» για τη διατήρηση των στρατιωτικών της βάσεων στη χώρα, έγραφε χτες το TASS, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
«Η Μόσχα διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με εκπροσώπους των νέων αρχών για τη διατήρηση της παρουσίας της στη Συρία και το προηγούμενο καθεστώς των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Ταρτούς και τη Λαττάκεια (…) Η ρωσική πλευρά έχει εξασφαλίσει προσωρινές εγγυήσεις ασφαλείας, επομένως οι στρατιωτικές βάσεις λειτουργούν ως συνήθως», σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.
Η Ρωσία διαθέτει δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, το κέντρο επιμελητείας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της πόλης Ταρτούς και την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζέμπλα στην επαρχία της Λαττάκειας. Η βάση στην Ταρτούς ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1971. Η ομάδα αεροπορίας των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στη Συρία δημιουργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 για να υποστηρίξει τον συριακό στρατό κατά του «Ισλαμικού Κράτους».
Στις 9 Δεκεμβρίου, το TASS είχε αναφέρει ότι την προηγούμενη μέρα, οι τζιχαντιστές έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τις επαρχίες Λατάκια και Ταρτούς, όπου βρίσκονται οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, χωρίς όμως να εισβάλουν σε αυτές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδία,ς Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε προχθες ότι οι ρωσικές βάσεις συνεχίζουν να βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας και μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί άλλες αποφάσεις.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Παράλληλα, οι υπουργοί εξωτερικών των Αραβικών κρατών συναντώνται στην Άκαμπα της Ιορδανίας μαζί με διεθνείς απεσταλμένους για να συζητήσουν το μέλλον της χώρας, χωρίς ωστόσο να είναι παρούσα αντιπροσωπεία της νέας μετανατικής κυβέρνησης.
Ανώτατος διοικητής της κύριας ομάδας ανταρτών αποκάλυψε στο Guardian ότι οι αντάρτες σχεδίαζαν για έναν ολόκληρο χρόνο βήμα βήμα τις κινήσεις τους σε προσπάθεια όπου συνέβαλαν και οι ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας για την πτώση του ‘Ασαντ.
Παράλληλα σε συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.