Αυτή την εβδομάδα, η συνταγή του thepressroom.gr είναι για ένα από τα πιο νόστιμα, εύκολα και διαδεδομένα φαγητά στον κόσμο, με προέλευση από την Μέση Ανατολή.
Τα φαλάφελ τρώγονται όλες τις ώρες, είτε μόνα τους είτε σαν συνοδευτικά στα κυρίως γεύματα. Πωλούνται στους δρόμους σαν πρόχειρο φαγητό σε μορφή σάντουιτς στο χέρι και συνδυάζονται με τουρσί, λαχανικά καυτερή σάλτσα και ταχίνι.
Η ονομασία τους προέρχεται από τους Κόπτες της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι Κόπτες είναι αυτοί που τα πρωτοέφτιαξαν και τα έτρωγαν κατά την διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής. Η λέξη φαλάφελ στα αραβικά σημαίνει «αυτό που περιέχει πολλά κουκιά» επειδή τα έφτιαχναν από κουκιά. Στην Αίγυπτο συνεχίζεται η παρασκευή τους μέχρι σήμερα από κουκιά.
Στα άλλα αραβικά κράτη παρασκευάζονται διαφορετικά. Έχουν σαν βασικό συστατικό είτε μείγμα από κουκιά και ρεβίθια, είτε μόνο με ρεβίθια. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ένα και η νοστιμιά τους ασύγκριτη.
Επίσης είναι ένα υπέροχο χορτοφαγικό πιάτο κατάλληλο για την περίοδο της νηστείας και ένας πολύ έξυπνος τρόπος τα παιδιά να αγαπήσουν τα ρεβίθια.
Εδώ παρουσιάζουμε την αυθεντική συνταγή έτσι όπως ακριβώς παρασκευάζεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής την οποία θα συνοδεύσουμε με μια σως ταχίνι.
ΥΛΙΚΑ:
• 500γρ ρεβίθια
• 5 σκελίδες σκόρδο
• 4 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο φρέσκο
• 150 γρ. σουσάμι
• ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη
• ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
• ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
• 2 πρέζες μαγειρική σόδα
• Αλάτι
• Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ:
• 5 κουταλιές της σούπας ταχίνι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 200 γρ κρύο νερό
• 6-7 φύλλα φρέσκου δυόσμου
• Χυμό από ένα λεμόνι
• ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Λίγο σουμάκ για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια. Την επόμενη μέρα τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε καλά και τα πολτοποιούμε μαζί με το σκόρδο και τον κόλιανδρο στο μίξερ. Ιδανικά είναι να τα περάσουμε από μηχανή του κιμά αν έχουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: σουσάμι, κύμινο, κόλιανδρο ξερό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, μαγειρική σόδα. Τοποθετούμε το μίγμα για περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και έπειτα πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε άφθονο ηλιέλαιο. Σερβίρουμε αμέσως.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ:
Χτυπάμε στο μίξερ το σκόρδο με το κύμινο, το κρύο νερό, το χυμό λεμόνι, τα φύλλα δυόσμου, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις τα υλικά ενωθούν και ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα. Η σως μας είναι έτοιμη.
TIPS:
• Αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε όλα τα φαλάφελ, μπορούμε να τα πλάσουμε και να τα καταψύξουμε τοποθετώντας τα στα ειδικά πλαστικά σακουλάκια. Διατηρούνται για περισσότερο από ένα μήνα στην κατάψυξή μας και μόλις τηγανιστούν είναι το ίδιο τραγανά και νόστιμα.
• Αντί για σουμάκ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για διακόσμηση του πιάτου μας γλυκιά πάπρικα και έχουμε ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
Συνταγή του chef: Zouhir Khaled
Chef στο: