Oreshnik: Το μυστικό όπλο του Πούτιν που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία - Απειλές προς τη Δύση

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 21/11/24 - 23:24

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, το απόγευμα της Πέμπτης σε διάγγελμα του την επιτυχή δοκιμή και χρήση του νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς MRBM Oreshnik, εξοπλισμένου με μη πυρηνική υπερηχητική κεφαλή.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο νέος βαλλιστικός πυραύλος μεσαίας εμβέλειας (MRBM), ο οποίος ταξιδεύει με ταχύτητες Mach 10 3,4 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, τον κάνουν να διαπερνά «κάθε εχθρική αεράμυνα», δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με στόχο το Εργοστάσιο πυραύλων Yuzhmash κοντά στο Ντνίπρο της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Ρωσία δοκίμασε το νέο υπερηχητικό σύστημα πυραύλων Oreshnik ως απάντηση στη δυτική επιθετικότητα, πρόσθεσε, με την επιλογή του να σηματοδοτεί μια προειδοποίηση με στόχο να προκαλέσει φόβο στη Δύση.

Παράλληλα, απείλησε με πλήγματα ακόμα και εναντίον των δυτικών χωρών. Η ανάπτυξη του πυραύλου έρχεται ως απάντηση, όπως είπε ο Πούτιν, στα σχέδια των ΗΠΑ για σχεδιασμό και ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.

Νωρίτερα, δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters, είχαν αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς περί διηπειρωτικού πυραύλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σχετικό ρεπορτάζ του CNN, στο οποίο ειδικός αμφισβήτησε ότι ο πύραυλος ήταν ICBM.

Απειλές για πυρηνικό πόλεμο προς την Δύση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς σε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας τα όπλα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ρωσίας.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Δύση κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο πόλεμο.

Έτσι, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει δοκιμές μάχης του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων «Oreshnik» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

«Σε συνθήκες μάχης, ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά».

Ξεπεράστηκε ένα ψυχολογικό όριο με την χρήση διηπειρωτικού για πρώτη φορά σε πεδίο μαχών

Η χρήση ενός ICBM σηματοδοτεί ένα επίπεδο κλιμάκωσης που δεν έχει ζήσει αυτή η γενιά, καθώς σε κανονικές συνθήκες χρήσης οι βαλλιστικοί αυτοί πύραυλοι φέρουν πυρηνική κεφαλή MIRV.

Τυπικά αυτή είναι η πρώτη προειδοποίηση πριν τη χρήση πυρηνικών, κάτι που όμως δεν διαφαίνεται να αποτελεί κίνδυνο επί του παρόντος. Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να εξοπλιστούν και με συμβατικές πολεμικές κεφαλές, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάτι πολύ ασυνήθιστο λόγω του πολύ υψηλού κόστους, με την Ρωσία να το χρησιμοποιεί για την επαναφορά της αποτροπής.

Οι ICBM μπορούν να εξαπολύσουν πολλαπλές πολεμικές κεφαλές και σε συνδυασμό με τις υπερηχητικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, δεν μπορούν να αναχαιτιστούν αποτελεσματικά στο σύνολό τους.

Βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων έχουν οι διηπειρωτικοί πύραυλοι κατ’ ελάχιστο

Ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος, που η Ουκρανία λέει πως εκτοξεύθηκε σήμερα προς την πόλη Ντνίπρο, ήταν ένας RS-26 Rubezh, ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου των Εξοπλισμών, ο RS-26 έχει βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων.

Οι διηπειρωτικοί πύραυλοι διακρίνονται για τη δυνατότητά τους να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, όπως και συμβατικές κεφαλές, χημικά και βιολογικά όπλα. Το βεληνεκές τους είναι 5.500 χιλιόμετρα κατ΄ελάχιστο.

Η εκτόξευση

Στην περίπτωση των ICBM, δεν είναι μόνο η εμβέλεια που τους ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη βαλλιστικών πυραύλων αλλά η προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν και οι πολεμικές κεφαλές με τις οποίες εξοπλίζονται. Συγκεκριμένα, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι αναπτύσσουν τεράστιες ταχύτητες και χρησιμοποιούν είτε υγρό είτε στερεό καύσιμο για την πρόωσή τους. Από τη στιγμή της εκτόξευσης, η πτήση του ICBM διαχωρίζεται σε τρία στάδια, προκειμένου να φτάσει στο διάστημα, να απελευθερώσει τις πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στα λεγόμενα «οχήματα επανεισόδου» (RV) τα οποία ακολουθώντας μια πτωτική τροχιά, επανέρχονται στην ατμόσφαιρα και τελικά καταστρέφουν τον στόχο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

ektoxefsi

Η Ουκρανία λέει ότι προσπαθεί να προσδιορίσει τον τύπο του πυραύλου

Η Ουκρανία δήλωσε την Πέμπτη ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει τον τύπο του πυραύλου που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον της, στην τελευταία κλιμάκωση στον πόλεμο των 1.000 ημερών.

«Περιμένουμε τα συμπεράσματα των ειδικών για να προσδιορίσουμε τον ακριβή τύπο του νέου πυραύλου που εκτόξευσε η Ρωσία στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, ο οποίος είχε όλα τα χαρακτηριστικά πτήσης ενός ICBM», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Heorhii Tykhyi σε ανάρτησή του στο X.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στην πόλη Ντνίπρο το πρωί της Πέμπτης. Σε αντίθεση με αυτό, ένας δυτικός αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας των ασιατικών χωρών στο Λάος ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βαλλιστικός πύραυλος, αλλά όχι ICBM.

Το χτύπημα αποδεικνύει ότι «η Ρωσία δεν επιδιώκει την ειρήνη», είπε ο Tykhyi. «Αντίθετα, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επεκτείνει τον πόλεμο».

Γνώριζε η Ουκρανία;

Πάντως, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα με έναν πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω διαύλων για τον περιορισμό του πυρηνικού κινδύνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ενημέρωσαν την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους, ώστε να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση του πειραματικού πυραύλου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα κατά πάσα πιθανότατα διαθέτει μόνο λιγοστούς τέτοιους πυραύλους.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, διέψευσε τα περί ενημέρωσης. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Μόσχας Πεσκόφ δήλωσε πως δεν εστάλησαν εκ των προτέρων ειδοποιήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες, σχετικά με τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik σε μια ουκρανική στρατιωτική-βιομηχανική εγκατάσταση, «καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις».

«Όχι, δεν υπήρξαν ειδοποιήσεις, γιατί η Ρωσία δεν έχει τέτοια υποχρέωση όσον αφορά τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς», πρόσθεσε.

Οι διαφορές μεταξύ των πυραύλων

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός ICBM και άλλων τύπων βαλλιστικών πυραύλων είναι μόνο στο αντίστοιχο βεληνεκές τους. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι ICBM μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια – διασχίζοντας ηπείρους – ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν μικρότερη και ενδιάμεση εμβέλεια.

Ωστόσο, αντί να εστιάσουμε στο βεληνεκές του πυραύλου, αυτό που έχει σημασία είναι η εκρηκτική ισχύς που περιέχει ο πύραυλος –γνωστή ως «ωφέλιμο φορτίο»» είπε στο CNN ο Φάμπιαν Χόφμαν, διδακτορικός ερευνητής στο Πυρηνικό Έργο του Όσλο.

Αν και το χτύπημα της Ρωσίας δεν ήταν πυρηνικό, ο πύραυλος φαινόταν να φέρει ωφέλιμο φορτίο «MIRV», που σημαίνει ότι χρησιμοποιούσε πολλαπλές κεφαλές για να χτυπήσει ξεχωριστούς στόχους.

Τα MIRVS, ή οχήματα επανεισόδου πολλαπλών ανεξάρτητων στόχων, αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να επιτρέψουν σε έναν πύραυλο να στείλει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές σε διαφορετικούς στόχους.

Αν και το πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο φαινόταν να έχει αντικατασταθεί με μη πυρηνικό σε αυτή την περίπτωση, η χρήση της τεχνολογίας MIRV είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα, είπε ο Χόφμαν.

«Η ικανότητα MIRV έχει συνδεθεί αποκλειστικά με πυραύλους με πυρηνική ικανότητα, χωρίς κανένα συμβατικό πυραυλικό σύστημα στο οπλοστάσιο της Ρωσίας να διαθέτει αυτήν την τεχνολογία. Ανεξάρτητα από το ακριβές βεληνεκές του πυραύλου, το μήνυμα επομένως παραμένει επικεντρωμένο γύρω από μια πυρηνική απειλή», δήλωσε ο Χόφμαν στο CNN.

Το χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν ICBM, αλλά «πειραματικός» βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος την Πέμπτη, υποβαθμίζοντας τη σημασία της επίθεσης.

«Η Ρωσία μπορεί να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για να προσπαθήσει να εκφοβίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της… αλλά δεν θα αλλάξει το παιχνίδι σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Επιπλέον, η πηγή τόνισε ότι η Ουκρανία έχει αντέξει σε «αμέτρητες επιθέσεις» από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με «σημαντικά μεγαλύτερες κεφαλές» από τον βαλλιστικό πύραυλο μέσης εμβέλειας που εκτοξεύτηκε στο Ντνίπρο.

Η… ακούσια παραδοχή της Μόσχας

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ζωντανής ενημέρωσης στους δημοσιογράφους έλαβε ένα τηλεφώνημα στο κινητό κατά το οποίο ακούστηκε να παίρνει εντολή να μην συζητηθεί το πρωινό πλήγμα στην Ουκρανία.

Στο ασυνήθιστο περιστατικό, η Μαρία Ζαχάροβα πήρε ένα τηλεφώνημα ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε μια τακτική ενημέρωση Τύπου. Απάντησε στην κλήση και ακούστηκε ξεκάθαρα ότι μια ανδρική φωνή να της λέει να μην συζητήσει για το ρωσικό χτύπημα στην περιοχή Dnipropetrovsk της Ουκρανίας, για το οποίο το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα.

Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν το περιστατικό ήταν οργανωμένο ή αν η Ζαχάροβα αποκάλυψε ακούσια πληροφορίες σχετικά με το χτύπημα στην Ουκρανία.

Ο διάλογος φάνηκε επίσης να αποκαλύπτει ότι το συγκρότημα που προηγουμένως ήταν γνωστό ως Yuzhmash ήταν ο στόχος της πυραυλικής επίθεσης. Η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) για να στοχεύσει την πόλη Ντνίπρο. Ένας δυτικός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βαλλιστικός πύραυλος, αλλά όχι ICBM.

Αργότερα, το ρωσικό κρατικό μέσο TASS ζήτησε από τη Ζαχάροβα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τηλεφωνικό διάλογο.

«Πριν από την ενημέρωση, υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με αντιφατικό υλικό στο Διαδίκτυο. Έλεγξα με ειδικούς αν αυτό ήταν το θέμα μας. Η απάντηση ήρθε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ίντριγκα», είπε η Ζαχάροβα στο TASS.

Πώς περιγράφουν Ουκρανοί το νέο όπλο του Πούτιν

Δύο μάρτυρες της ρωσικής επίθεσης της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο, η οποία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, μιλούν για τις στιγμές τρόμου που βίωσαν, καθώς αυτή τη φορά η Ρωσία χρησιμοποίησε ένα νέο είδος πυραύλου.

Δύο γυναίκες, οι Λίντια Πίβεν και Βαλεντίνα Καράς, μιλώντας στο BBC OS, μοιράστηκαν τα όσα βίωσαν και είδαν από την ρωσική επίθεση στην πόλη, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα.

Μάλιστα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε την επίθεση χρησιμοποιώντας έναν «νέο» βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.

«Έχουμε συνηθίσει διάφορες επιθέσεις, αλλά αυτή ήταν διαφορετική»

Ενώ ο σύζυγός της πολεμά στην πρώτη γραμμή, η Πίβεν λέει ότι ξύπνησε στις 5:30 τοπική ώρα από τους ήχους των εκρήξεων και η πρώτη της σκέψη ήταν ότι επρόκειτο για μια κανονική βομβιστική επίθεση – οι οποίες έχουν γίνει πια μια νέα κανονικότητα για τους κατοίκους.

Ωστόσο, είπε ότι γινόταν πιο δυνατός και σύντομα κατάλαβε ότι επρόκειτο για ένα πρωτόγνωρο για αυτήν είδος επίθεσης.

Αφού μίλησε με φίλους της, σύντομα επιβεβαίωσαν ότι και εκείνοι ένιωθαν ότι βίωναν κάτι καινούργιο.

Και τότε συνέβη ξανά δύο ώρες αργότερα, λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι ήταν «σαν βόμβα».

Από την πλευρά της, η Καράς είπε ότι οι ήχοι από τη σημερινή επίθεση ήταν εντελώς «διαφορετικοί», επιβεβαιώνοντας την μαρτυρία της Πίβεν.

«Έχουμε συνηθίσει σε διάφορους τύπους: Shaheds, βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά σήμερα αυτός ήταν σίγουρα ένας διαφορετικός θόρυβος», λέει η Καράς.

«Και υπήρχαν πολλές εκρήξεις και χτυπήματα. Υπήρχαν τόσες πολλές, που ήταν πολύ τρομακτικό», αφηγείται η Καράς.

Ο Πούτιν «φτύνει στο πρόσωπο» όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη, λέει ο Ζελένσκι

Ο Πούτιν «φτύνει στο πρόσωπο» όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη, λέει ο Ζελένσκι
Η πυραυλική επίθεση κατά της Ουκρανίας «είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κλίμακας και της βιαιότητας» του πολέμου κατά της Ουκρανίας, τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που προσθέτει ότι ο Ρώσος πρόεδρος περιφρονεί όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο Πούτιν «αγνοεί τους πάντες» που προέτρεψαν κατά της περαιτέρω επέκτασης του πολέμου και πρόσθεσε ότι «ξεκίνησε μόνος του αυτόν τον πόλεμο - έναν εντελώς απρόκλητο πόλεμο - και κάνει τα πάντα για να τον παρατείνει, τώρα για πάνω από χίλιες ημέρες».

«Όχι μόνο παρατείνει τον πόλεμο αλλά φτύνει στο πρόσωπο όσους πραγματικά θέλουν να αποκατασταθεί η ειρήνη», γράφει ο Ουκρανός πρόεδρος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ