Ανακαινισμένο T-6A Harvard: Στην Αθήνα η πρώτη πτήση στην Ελλάδα – Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη δημόσια παρουσίασή του

 
Ανακαινισμένο T-6A Harvard: Στην Αθήνα η πρώτη πτήση στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 27/10/24 - 18:11

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 24 Οκτωβρίου 2024, ένα ακόμα ιστορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το θρυλικό T-6A Harvard, πάνω στο οποίο πρωτοπέταξαν και ανδρώθηκαν αεροπορικώς γενιές ολόκληρες Ελλήνων πιλότων, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στην Ελλάδα , ενώ η πρώτη δημόσια παρουσίασή του ενώπιον του ελληνικού κοινού θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Νοεμβρίου 2024, στη διάρκεια των εκδηλώσεων του εορτασμού του Προστάτου της ΠΑ Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπως σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδος μας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, μαζί με τα επίσης ανακαινισμένο παλαιότερα Spitfire. Αυτό βεβαίως με την προϋπόθεση, που ισχύει για όλες άλλωστε τις εκδηλώσεις της ΠΑ, να μην παρουσιαστεί σε τοπικό επίπεδο τη μέρα εκείνη πρόβλημα με τον καιρό.

Το ανακαινισμένο αεροσκάφος T-6A Harvard, με αριθμό σειράς «49-3424», πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 24 Οκτωβρίου 2024, μετά από περίπου 60 χρόνια από τότε που είχε αποσυρθεί από τη ενεργό υπηρεσία και για το μεγαλύτερο διάστημα από τότε αποτελούσε πολύτιμο αντικείμενο του Μουσείου της ΠΑ, επιχειρώντας και πάλι από τη μητρική και πάντα φιλόξενη, ιστορική, Αεροπορική Βάση Δεκελείας, στο Τατόϊ.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος ξαναπέταξε μετά από την πλήρη και λεπτομερή αποκατάστασή του στο ιστορικό βρετανικό αεροδρόμιο του Biggin Hill, την πιο σημαντική βάση των καταδιωκτικών της ΡΑΦ στη διάρκεια της «Μάχης της Αγγλίας» (1940), στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πραγματοποιήθηκε από το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ», όπως και το προηγηθέν κατά μερικά έτη Spitfire (MJ75).

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM», ο αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του κοινωφελούς Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ» κ. Δημήτριος Κόλιας «Το Harvard έφτασε στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό από πολλές απόψεις. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, είμαστε συγκινημένοι και είναι επιπλέον είναι μεγάλη η χαρά όλων μας που η πρώτη πτήση του έγινε εδώ, στην Ελλάδα, Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εκτός των άλλων θα είναι το αεροπλάνο οδηγός για την εκπαίδευση των πιλότων του ελληνικού Spitfire MJ75, το αεροσκάφος που θα 'δίνει' επαρκείς ώρες στους πιλότους μας ώστε να πετάνε σε αυτό όσο χρειάζεται και στη συνέχεια να μπαίνουν στο Spitfire. Ήταν η άριστη συνεργασία μας με την ελληνική ΠΑ που οδήγησε στο να καταφέρουμε να έχουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης προσπάθειας μας. Και έτσι καταφέραμε να βρεθεί ξανά στους ουρανούς ένα ακόμη ιστορικό αεροσκάφος που υπηρέτησε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό αεροσκάφος είχε αποσυναρμολογηθεί τον Ιούλιο του 2022 από ειδικούς Βρετανούς μηχανικούς, οι οποίοι είχαν φτάσει για το συγκεκριμένο λόγο στην Ελλάδα και έφτασε στο Biggin Hill, οδικώς, φορτωμένο πάνω σε νταλίκα μετά από δεκαήμερο ταξίδι διασχίζοντας όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο! Η ανακατασκευή του συγκεκριμένου Harvard πραγματοποιήθηκε μετά από την επιλογή του, μεταξύ τριών συνολικώς Harvard, που διαθέτει συνολικώς η ΠΑ σε πολύ καλή κατάσταση, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστροφή του Harvard στην Ελλάδα, στο Τατόϊ πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, «ταξιδεύοντας» μέσα σε δύο κοντέϊνερ, το περιεχόμενο των οποίων συναρμολογήθηκε από τους Βρετανούς τεχνικούς, που το συνόδευαν από την Βρετανία, στο Τατόϊ, παρουσία και των Ελλήνων συναδέλφων τους της ΠΑ, από όπου και πέταξε το πρωί της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Δ.Γρηγοριάδη.

Οι φωτογραφίες είναι του αγαπητού φίλου και συνάδελφου Σταμάτη Πίττα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ