Πιθανό δικαστικό «μπλόκο» στην ιταλοαλβανική συμφωνία για το μεταναστευτικό

 
ηηη

Ενημερώθηκε: 19/10/24 - 13:57

Μεταναστευτικό... πονοκέφαλο προκαλεί σε Ρώμη και Βρυξέλλες η απόφαση δικαστηρίου της ιταλικής πρωτεύουσας για τους πρώτους αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν την Τετάρτη από την Ιταλία στο Κέντρο Παραμονής για Επαναπατρισμό (CPR) της πόλης Γκιαντέρ στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το Μπανγκλαντές και η Αίγυπτος, οι χώρες προέλευσης των πρώτων 16 αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Αλβανία, δεν είναι «ασφαλείς χώρες» και για τον λόγο αυτό οι μετανάστες πρέπει να μεταφερθούν στην Ιταλία, αλλιώς θα γίνεται λόγος για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Σημειώνεται ότι τέσσερις εκ των 16 ήδη μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, επειδή είτε ήταν ανήλικοι είτε είχαν προβλήματα υγείας.

«Η άρνηση της επικύρωσης της κράτησης στις αλβανικές εγκαταστάσεις και περιοχές που εξομοιώνονται με ιταλικές συνοριακές ή διαμετακομιστικές ζώνες οφείλεται στην αδυναμία αναγνώρισης ως "ασφαλών χωρών" των χωρών προέλευσης των κρατουμένων, με συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής της συνοριακής διαδικασίας», αναφέρει η απόφαση του τμήματος μετανάστευσης του δικαστηρίου.

Όπως αναφέρεται, η απόφαση ελήφθη «σε εφαρμογή των αρχών που δεσμεύουν τους εθνικούς δικαστές και την ίδια την κυβέρνηση, βάσει πρόσφατης ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 4 Οκτωβρίου 2024».

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν στο euronews ότι οι μετανάστες θα αναχωρήσουν - αν δεν έχουν αναχωρήσει ήδη - για την Ιταλία το Σάββατο με σκάφος της ακτοφυλακής και θα μεταφερθούν σε κέντρο αιτούντων άσυλο. Αν και οι αιτήσεις τους για άσυλο απορρίφθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, οι μετανάστες έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν έφεση εντός δεκατεσσάρων ημερών.

Θέμα συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Τα κέντρα υποδοχής και επαναπατρισμού για αιτούντες άσυλο, τα οποία δημιουργήθηκαν χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας πέρυσι, έγιναν αμέσως θέμα συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - που θα επισκεφθεί τα δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβανομένης της Αλβανίας, την επόμενη εβδομάδα - και άλλα κράτη-μέλη να εκφράζουν ενδιαφέρον για την αναπαραγωγή αυτού του μοντέλου εξωτερικής ανάθεσης της διαχείρισης των αιτήσεων για άσυλο και των ενδεχόμενων επαναπατρισμών.

«Το είπαμε, όχι επειδή είμαστε προφήτες, αλλά επειδή διαβάζουμε τους νόμους. Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση και στην πρωθυπουργό Μελόνι: Σταματήστε, γυρίστε πίσω, όπως αναγκάζεστε να φέρετε πίσω 16 ανθρώπους που κακώς απελάθηκαν στην Αλβανία», σχολίασε η γραμματέας του ιταλικού αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν.

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την κυβέρνηση, ζητώντας της να λογοδοτήσει για αυτό που χαρακτηρίζουν αποτυχία εις βάρος των φορολογουμένων.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατηγορούν τους δικαστές ότι πολιτικοποίησαν το ζήτημα. Σε δηλώσεις της από τη Βηρυτό, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «προκατειλημμένη», λέγοντας ότι είναι «πολύ δύσκολο να εργαστείς, όταν αντιμετωπίζεις αντιπολίτευση από θεσμούς που οφείλουν να σε συνδράμουν».

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για την Δευτέρα, προκειμένου «να εγκριθούν μέτρα, ώστε να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο». «Διότι, προσέθεσε η Μελόνι, θεωρώ ότι δεν επαφίεται στους δικαστές να πουν ποιες χώρες είναι ασφαλείς, αλλά στη κυβέρνηση».

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Τζόρτζια Μελόνι είχε προβεί σε μια αγανακτισμένη ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ σχετικά με την απόφαση των ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης να θέσουν ερώτημα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων απηύθυναν ερώτηση στην Κομισιόν, ρωτώντας αν προτίθεται να ανοίξει διαδικασία επί παραβάει εναντίον της Ιταλίας για την συμφωνία με την Αλβανία σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές. Καλά καταλάβατε: Κάποια ιταλικά κόμματα καλούν στην πραγματικότητα την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην ίδια τους τη χώρα και τους πολίτες της με μόνο σκοπό να επιτεθούν πολιτικά κατά αυτής της κυβέρνησης. Ένα αίσχος που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο», γράφει η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ