Ζελένσκι: Σύμμαχοι που μιλούν για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, παίζουν το παιχνίδι της

 
λλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 19/10/24 - 10:25

Επικίνδυνο για την Ουκρανία είναι, κατά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το γεγονός ότι ορισμένοι σύμμαχοι έχουν θέσει το ζήτημα της διεξαγωγής απευθείας συνομιλιών του Κιέβου με τη Μόσχα, διότι έτσι, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, παίζουν το παιχνίδι του Κρεμλίνου.

«Αυτή είναι μια επιθυμητή ιδέα για τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να επεξεργαστεί προτάσεις για πιθανές εξαγωγές όπλων. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι εξαγωγές θα είναι δυνατές μόνο προς τους συμμάχους της Ουκρανίας που συμμετέχουν στην ομάδα Ραμστάιν, η οποία συντονίζει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πιέζουν τη χώρα να μειώσει την ηλικία στράτευσης, αλλά ο ίδιος δεν βλέπει κανένα λόγο να το πράξει. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, μόνο άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 60 ετών μπορούν να επιστρατευθούν στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε πως δεν είναι σαφές πότε η Ρωσία θα υπερισχύσει της Ουκρανίας στον πόλεμο, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να νικήσουν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα γίνονται όλο και προηγμένα τεχνολογικά σε έναν πόλεμο μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ, τον οποίο η Συμμαχία διεξάγει χρησιμοποιώντας ουκρανικά στρατεύματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και η συζήτηση για το ενδεχόμενο να το κάνει το Κίεβο είναι μια πολύ επικίνδυνη πρόκληση.

Η Ουκρανία θα πρέπει να άρει την απαγόρευση των συνομιλιών με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σχολιάζοντας πιθανές ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία. Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία, αλλά στη βάση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, επεσήμανε, προσθέτοντας, αναφορικά με την κοινή πρόταση Κίνας και Βραζιλίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ότι είναι «ισορροπημένη» και μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης.

Η πρόταση Κίνας–Βραζιλίας που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο προτείνει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επανέναρξη του απευθείας διαλόγου, χωρίς να απαιτείται η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απορρίψει την πρωτοβουλία αυτή, λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Μόσχας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα πρέπει να εξασφαλίσει τις συνθήκες για μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, θα συμβάλει στη διασφάλιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων ασφαλείας της Μόσχας, τα οποία, όπως είπε, είναι ύψιστης σημασίας στην Ουκρανία, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αδύνατον να επιβληθεί μια στρατηγική ήττα επί της Ρωσίας.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ