Yonhap: Η Β. Κορέα στέλνει 12.000 στρατιώτες για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

 
σσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 18/10/24 - 13:34

Η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να στείλει «μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές δυνάμεις» για να στηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, μετέδωσε την Παρασκευή το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την υπηρεσία κατασκοπείας της Σεούλ.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) έμαθε ότι ο Βορράς αποφάσισε πρόσφατα να στείλει τέσσερις ταξιαρχίες των 12.000 στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το Yonhap.

Η NIS αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αναφορά στο AFP.

«Η μετακίνηση των Bορειοκορεατικών στρατευμάτων έχει ήδη αρχίσει», δήλωσε πηγή της NIS στο Yonhap.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα εκπαιδεύει 10.000 στρατιώτες για να υποστηρίξει τη Ρωσία στον αγώνα της κατά του Κιέβου.

«Προετοιμάζουν στο έδαφός τους, 10.000 στρατιώτες, αλλά δεν τους μετέφεραν ήδη στην Ουκρανία ή στη Ρωσία», δήλωσε ο Ζελένσκι μετά από συνάντηση με υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι η Ρωσία βασίζεται στα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας για να αντισταθμίσει τις σημαντικές απώλειές της, καθώς πολλοί νέοι Ρώσοι προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας την Παρασκευή με αφορμή την κίνηση της Πιονγιάνγκ.

Η συνεδρίαση ανέφερε ότι οι στενοί στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας έχουν προχωρήσει «πέρα από τη μεταφορά στρατιωτικών προμηθειών σε πραγματική ανάπτυξη στρατευμάτων».

Η Πιονγιάνγκ και η Μόσχα είναι σύμμαχοι από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον να ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν στέλνει όπλα για χρήση στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο, με τις δύο χώρες να υπογράφουν μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, τροφοδοτώντας τις εικασίες για περαιτέρω μεταφορές όπλων – οι οποίες παραβιάζουν πλειάδα κυρώσεων του ΟΗΕ και στις δύο χώρες.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ