Όρμπαν - Βίλντερς: Επαινούν τη συμφωνία Ρώμης – Τιράνων για τους μετανάστες

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 17/10/24 - 14:10

Σήμερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο ηγέτης του Ολλανδικού Κόμματος Ελευθερίας, Γκερτ Βίλντερς, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη νέα συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, χαρακτηρίζοντας την «πολύ καλή» και εκφράζοντας συγχαρητήρια προς τις δύο χώρες.

Ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε: «Η συμφωνία μεταξύ Ρώμης και Τιράνων για τους μετανάστες είναι καλή: συγχαρητήρια στην Ιταλία», κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Πατριωτών, της τρίτης μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Αντίστοιχα, ο Γκερτ Βίλντερς επαίνεσε την ιταλική προσέγγιση, αναφέροντας: «Η Ιταλία στέλνει ανθρώπους στην Αλβανία και για εμάς είναι ένα καλό μοντέλο, ένα καλό παράδειγμα». Ο Βίλντερς, επιπλέον, ανέφερε την πρόθεση της Ολλανδίας να ακολουθήσει μια παρόμοια στρατηγική με την Ουγκάντα, τονίζοντας: «Υπάρχει ένας νέος άνεμος στην Ευρώπη σχετικά με τους μετανάστες που φυσά όλο και πιο δυνατά και ελπίζω τα πράγματα να αλλάξουν».

Ο αρχηγός του Ολλανδικού PVV, υπογραμμίζοντας την επιτυχία της ιταλικής πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Είμαι περήφανος που η Ιταλία έκανε αυτό το βήμα, θα έχει επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει αναγνωρίσει τη συμφωνία ως παράδειγμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών.

Ο Ταγιάνι διευκρίνισε ότι τα κέντρα που θα δημιουργηθούν θα διοικούνται από τις ιταλικές αρχές, περιγράφοντας τη συμφωνία ως μια στρατηγική επένδυση στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και των εμπόρων ανθρώπων. «Πρόκειται για μια συγκεκριμένη και θαρραλέα επιλογή, που συγκεντρώνει τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο υπουργός, μιλώντας για το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αλβανία σε εκπομπή του Rtl 102,5.

Η συμφωνία αυτή φαίνεται να ανοίγει νέους δρόμους στην προσέγγιση της Ευρώπης σχετικά με τη μετανάστευση και θέτει τον τόνο για μελλοντικές πολιτικές που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ATSH-ANSA, μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ