Όλο και βαθαίνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ : Συγκρούσεις και στο βάθος η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 16/10/24 - 19:53

Η εσωτερική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βαθαίνει, καθώς το πεδίο των συγκρούσεων μεταφέρεται πλέον και στον ψηφιακό χώρο, με επίκεντρο την πλατφόρμα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης κατηγορείται από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα οποία θεωρούν ότι υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος.

Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, πηγές από το κόμμα διαψεύδουν ότι υπάρχει ζήτημα παραπομπής του Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κάτι που είχε αναφερθεί ως πιθανή εξέλιξη. Ωστόσο, το κλίμα έντασης έχει πυροδοτήσει εικασίες σχετικά με ενδεχόμενη αναβολή του συνεδρίου, που είχε προγραμματιστεί για να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος, όμως με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα αναβολής του.

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, τόσο για τις υποψηφιότητες όσο και για πιθανές νέες ανακοινώσεις που μπορεί να προκύψουν. Παραμένει ασαφές αν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, θα παρέμβει στις εσωκομματικές εξελίξεις, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την πορεία των γεγονότων.

Ένα βήμα προτού χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το μπάχαλο και το ξεκατίνιασμα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει και το θέμα αναφορικά με το αν και πώς θα παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι η προ των πυλών διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της θέσης που κατέχει και μετά τις εθνικές εκλογές του 2023.

Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, δείχνει ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το προσεχές διάστημα. «Υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα είμαστε όλοι στη συνέχεια. Κάποιοι θα φύγουν, κάποιοι θα μείνουν», ανέφερε μιλώντας την Τρίτη στο ΕΡΤnews προσθέτοντας:

«Αν απαγορευτεί στον κ. Κασσελάκη να συμμετάσχει σε μία δημοκρατική διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, βεβαίως θα φύγω. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω σε ένα κόμμα που έχει δημιουργήσει αντιδημοκρατικές εξαιρέσεις, ώστε να μην έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι ο πρώην αρχηγός του».

Η πραγματικότητα είναι πως οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή είναι οριακοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 35 βουλευτές σήμερα. Αν φύγουν έστω 4 εξ αυτών με το σκεπτικό που παρουσίασε ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τότε ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά στο… ΠΑΣΟΚ με τους 32 βουλευτές που διαθέτει στη Βουλή.

Ο κανονισμός είναι σαφής, όπως και τα προνόμια που προκύπτουν από τη δεύτερη θέση που καταλαμβάνει ένα κόμμα στις εκλογές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ