Τα ουκρανικά πλήγματα κατά εγκαταστάσεων εντός της Ρωσίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλο το θέατρο στην Ουκρανία, εάν οι δυνάμεις του Κιέβου διαθέτουν το υλικό, τις δυνατότητες και την άδεια να διεξάγουν μια τέτοια εκστρατεία πλήγματος κατά εγκαταστάσεων εφοδιασμού και υποστήριξης εντός της Ρωσίας σε κλίμακα.
Αυτή είναι η τελευταία εκτίμηση της δεξαμενής σκέψης Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) μετά τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να έπληξαν μια εγκατάσταση αποθήκευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed στην περιοχή του Κρασνοντάρ και μια αποθήκη πυρομαχικών στη Δημοκρατία της Αντιγκέγια στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις αποθήκευαν περίπου 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed στην εγκατάσταση κοντά στο Οκτιαμπρίσκι στην περιοχή του Κρασνοντάρ.
Το ISW σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βασίζονται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed για να πλήξουν τόσο τους οικισμούς και τις πόλεις της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή όσο και τα μετόπισθεν και να δαπανήσουν περίπου 10.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα εναντίον ουκρανικών θέσεων στην πρώτη γραμμή.
Η δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρει ότι ενώ ο αντίκτυπος ενός μεμονωμένου πλήγματος είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, επαναλαμβανόμενα πλήγματα κατά αποθηκών πυρομαχικών μπορεί να αναγκάσουν τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση να λάβει μια απόφαση για την αναδιοργάνωση και τη διασπορά των συστημάτων υποστήριξης και εφοδιασμού.
Αυτό θα γίνει για να μετριαστούν οι επιπτώσεις τέτοιων χτυπημάτων εις βάρος της μαζικής βελτιστοποιημένης ρωσικής εφοδιαστικής διαδικασίας για την υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ISW.
Χρονοδιάγραμμα των ουκρανικών χτυπημάτων
Η Ουκρανία χτύπησε για πρώτη φορά την αποθήκη πυρομαχικών Τόροπετς στην περιοχή Τβερ στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολούθησαν άλλα μεγάλα χτυπήματα στην αποθήκη Οκτιαμπρίσκι στην ίδια περιοχή και στην αποθήκη πυρομαχικών Τικορετσκ στην περιοχή Κρασνοντάρ στις 21 Σεπτεμβρίου.
Την Τετάρτη, οι δυνάμεις του Κιέβου έπληξαν μια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών στο Καράτσεφ στην περιοχή Μπριάνσκ. Στη συνέχεια, την Πέμπτη, έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Khanskaya και μια αποθήκη πυρομαχικών στη Δημοκρατία της Οκτιαμπρίσκι.
Πηγή της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU δήλωσε στην εφημερίδα The Kyiv Independent ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας επίθεσης, 57 πολεμικά αεροσκάφη, ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος και ελικόπτερα στάθμευαν στο αεροδρόμιο.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Khanskaya μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34 και μαχητικά αεροσκάφη Su-27.
Το ουκρανικό μέσο Suspilne ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πηγές του, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Khanskaya για τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών εναντίον ουκρανικών μονάδων και οικισμών της πρώτης γραμμής.
Σχεδόν σε κάθε μία από αυτές τις επιθέσεις, οι ρωσικές περιφερειακές αρχές αναφέρουν ότι τα περισσότερα από τα εκτοξευόμενα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν.
Αποθήκη πετρελαίου χτυπήθηκε στην προσαρτημένη Κριμαία
Τη Δευτέρα, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τη μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία. Το χτύπημα προκάλεσε μια τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται από την Παρασκευή, πέντε ημέρες μετά την επίθεση.
Ο Ιγκόρ Τκατσένκο, διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, επιβεβαίωσε αρχικά ότι μια αποθήκη καυσίμων είχε πιάσει φωτιά χωρίς να αναφέρει την επίθεση. Αργότερα δήλωσε ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί καθώς οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά μέτρα.
Ο τερματικός σταθμός στην Θεοδοσία έχει ήδη γίνει στόχος ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον Μάρτιο. Ο κύριος αγωγός καυσίμων υπέστη ζημιές, προκαλώντας πυρκαγιά που χρειάστηκε πάνω από μία ώρα για να σβήσει.
Εκτός από την Θεοδοσία μόνο ένας άλλος τερματικός σταθμός του είδους του που βρίσκεται στη Σεβαστούπολη εξυπηρετεί τον ρωσικό στρατό και τον στόλο της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα.
Το ISW δήλωσε ότι τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέλλον, εάν δοθεί στο Κίεβο το πράσινο φως για τη χρήση δυτικών συστημάτων.
Μαζί με τη συνεχή ανάπτυξη των δικών της δυνατοτήτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας, η άρση των περιορισμών μπορεί να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν τέτοια ρωσικά τρωτά σημεία πριν η Μόσχα αναπτύξει πιο αποτελεσματικά αντίμετρα.
"Τα ουκρανικά πλήγματα κατά εγκαταστάσεων εντός της Ρωσίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλο το θέατρο στην Ουκρανία, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν το υλικό, τις δυνατότητες και την άδεια να διεξάγουν μια τέτοια εκστρατεία κρούσης κατά εγκαταστάσεων εφοδιασμού και υποστήριξης εντός της Ρωσίας σε κλίμακα", ανέφερε το ISW.
Πηγή: euronews.gr