Telekom: Επιτάχυνση της ανάπτυξής της μέσω Tεχνητής Nοημοσύνης και παγκόσμιων οικονομιών κλίμακας

 
Telekom: Επιτάχυνση της ανάπτυξής της μέσω Tεχνητής Nοημοσύνης και παγκόσμιων οικονομιών κλίμακας

Ενημερώθηκε: 11/10/24 - 15:50

Την ανανεωμένη στρατηγική του σε βάθος τριετίας μέσω της οποίας, περνάει σε νέα φάση ανάπτυξης, παρουσίασε στο πλαίσιο της Ημέρας Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Day 2024) ο Όμιλος Telekom, μέλος του οποίου είναι η COSMOTE.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η καλύτερη αξιοποίηση παγκόσμιων οικονομιών κλίμακας, μέσα από τη χρήση πλατφορμών  IT  στο cloud και η συστηματική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), πρόκειται να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Σε αυτή τη διαδικασία, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και η ενίσχυση του επιχειρηματικού μοντέλου του Ομίλου, που βασίζεται περισσότερο στην ανάλυση δεδομένων (data-driven).

«Ξεκινάμε το επόμενο στάδιο», δήλωσε ο Tim Höttges, Διευθύνων Σύμβουλος της Telekom. «Τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική μας μάς οδήγησε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Πετύχαμε ή και ξεπεράσαμε σχεδόν όλους τους στόχους μας, με αποτέλεσμα η αξία μας σήμερα να είναι μεγαλύτερη από εκείνη όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων συνολικά στην ήπειρο όπου δραστηριοποιούμαστε. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη θέση στο μέλλον, για παράδειγμα, με πιο εντατική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».

Με βάση τα οικονομικά μεγέθη για το 2023, ο Όμιλος Telekom αναμένει ανάπτυξη κατά μέσο όρο περίπου 4% ετησίως τόσο στα καθαρά έσοδα, όσο και στα έσοδα από υπηρεσίες έως το 2027. Για το προσαρμοσμένο EBITDA AL προβλέπεται αύξηση κατά μέσο όρο 4-6% ετησίως. Για τον Όμιλο, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, η Telekom αναμένει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών 2,5-3% και του προσαρμοσμένου EBITDA AL της τάξης του 3-4%.

Στην Ημέρα Κεφαλαιαγοράς, ο Όμιλος επιβεβαίωσε την ελκυστική του πολιτική αμοιβών των μετόχων: στο μέλλον, θα συνεχίσει να καταβάλει 40-60% των επαναλαμβανόμενων προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή με τη μορφή μερισμάτων. Για το οικονομικό έτος 2024, η Telekom ανακοίνωσε πληρωμή μερίσματος ύψους 90 λεπτών ανά μετοχή, η οποία προβλέπεται να καταβληθεί το 2025.

Έως το 2027, η Telekom σχεδιάζει να πετύχει πλεονάσματα άνω των 15 δισ. ευρώ, επιπλέον των επενδύσεων στην επιχείρηση και των πληρωμών μερισμάτων. Αυτό το περιθώριο θα επιτρέψει στον Όμιλο να διευκολύνει τη γενικότερη στρατηγική ευελιξία του.

Η Telekom συνεχίζει να επενδύει μαζικά στα δίκτυα οπτικών ινών και στην κινητή τηλεφωνία. Ως προς το δίκτυο κινητής της, η Telekom επιθυμεί να επεκτείνει περαιτέρω την ηγετική της θέση στο 5G. Παράλληλα, σχεδιάζει να ενισχύσει τα έσοδά της αυξάνοντας περαιτέρω τα μερίδια αγοράς, καθώς και μέσω ενός χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει λύσεις Fixed-Wireless Access, λύσεις 5G για πανεπιστημιουπόλεις και τεμαχισμό δικτύου (network slicing).

Η Telekom αξιοποιεί την ισχυρή θέση που έχει κατακτήσει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Με πρόσθετα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες ασφάλισης συσκευών κινητής και πλατφόρμες για υπηρεσίες πληρωμών μέσω λύσεων ΑΙ για καταναλωτές, ο Όμιλος επιθυμεί να δημιουργήσει επιπλέον έσοδο της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ. Στην παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα B2B, η Εταιρεία σχεδιάζει να επιταχύνει την αύξηση εσόδων και κερδών. Η ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%, οδηγώντας σε ανάλογη αύξηση στην κερδοφορία.

Επίσης, ο Όμιλος συνεχίζει να επιδιώκει φιλόδοξους στόχους αναφορικά με θέματα ESG. Οι εκπομπές άνθρακα προβλέπεται να μειωθούν κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2020, ενώ ολόκληρη αλυσίδα αξίας αναμένεται να έχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2040.

Σχετικά με την Telekom

Ο Όμιλος Telekom Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ διαθέτει πάνω από 252 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας, πάνω από 25 εκατ. πελάτες σταθερής, πάνω από 22 εκατ. πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών και πάνω από 9 εκατ. πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης. Απασχολεί περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενους (31/12/2023) σε όλο τον κόσμο, ενώ τα έσοδά της ανήλθαν σε 112 δισ. ευρώ το 2023.

Σήμερα εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών: μια εταιρεία που προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας, μέσα από την ψηφιακοποίησή της, την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών. Κάτι που έχει πετύχει χάρη στην παρουσία της στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Το brand «T» της Telekom, αποτελεί το πολυτιμότερο brand τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και το κορυφαίο brand στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη “Brand Finance Global 500” για το 2024, που δημοσιεύτηκε από το βρετανικό ινστιτούτο έρευνας αγοράς Brand Finance. Το brand «T» βρίσκεται στην ένατη θέση ανάμεσα στα δέκα πολυτιμότερα brands στον κόσμο, αποτελώντας τη μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία στο top 10 της παγκόσμιας κατάταξης..

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ