Χρειάζεται το Ισραήλ «αντιπροσώπους» για να κρατήσει τη Χεζμπολάχ σε απόσταση;

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 10/10/24 - 21:20

Ο επίσημος στόχος της τέταρτης ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής στο Λίβανο είναι να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ με τη χρήση βίας και να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες της στη βόρεια περιοχή της Γαλιλαίας του Ισραήλ.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θέλουν να αποφύγουν πιθανές επιχειρησιακές παγίδες όπως στη Γάζα και στο Λίβανο το 2006, δύο επεμβάσεις με θλιβερά αποτελέσματα, τόσο από στρατιωτική όσο και από διπλωματική άποψη.

"Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θέλει να προσαρτήσει μέρος του Νότιου Λιβάνου για να γίνει μέρος της επικράτειάς του", δήλωσε στο Euronews η Agnes Helou, Λιβανέζα αμυντική αναλύτρια στο Breaking Defense.

"Φυσικά, πρέπει να προστατεύσει το βόρειο τμήμα του από τα πυραυλικά πλήγματα της Χεζμπολάχ και να φέρει τους κατοίκους της Γαλιλαίας πίσω στα σπίτια τους.

Η ιστορία έχει δείξει ότι χωρίς τη συνεργασία της λιβανέζικης πλευράς, το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα υποφέρει από βαθιές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Στο παρελθόν, το Ισραήλ είχε εντολοδόχους που βοηθούσαν στην αστυνόμευση της περιοχής: τους Φαλαγγίτες το 1982 και τον Στρατό του Νοτίου Λιβάνου (SLA), που αποτελούνταν κυρίως από καθολικούς Μαρωνίτες, μέχρι το 2000. Και οι δύο παρατάξεις ήταν σταθεροί εχθροί των Παλαιστινίων μαχητών και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.

Και οι δύο αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των αιματηρών σεχταριστικών αγώνων του εμφυλίου πολέμου και της αστάθειας της μετεμφυλιακής περιόδου. Τόσο οι Φαλαγγίτες όσο και, αργότερα, ο SLA είχαν τα πολιτικά τους συμφέροντα να συγκλίνουν με τα συμφέροντα του Ισραήλ, καθώς είχαν τους ίδιους εχθρούς.

Τελικά, η SLA διαλύθηκε από τον πρωθυπουργό του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ το 2000.

Τι άλλαξε στην προσέγγιση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων;

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μέχρι στιγμής φαίνεται να εμπλέκουν τις μονάδες τους μόνο για επιχειρήσεις καταδρομών και αναγνωριστικές αποστολές για την έρευνα και την καταστροφή των φυλακίων και των τούνελ της Χεζμπολάχ.

Η στρατιωτική παρουσία στο έδαφος παραμένει ζωτικής σημασίας, αν και, προς το παρόν, η συνδυασμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, της πολεμικής αεροπορίας και των συστημάτων αναγνώρισης από απόσταση με τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να κάνει τη διαφορά.

"Μέχρι στιγμής, έχουμε δει ότι το Ισραήλ είχε τακτική επιτυχία στο πεδίο της μάχης. Μιλάμε, ας πούμε, για τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τις εκρήξεις των βομβητών, στη συνέχεια τη δολοφονία του ηγέητη της Χεζμπολάχ (Χασάν Νασράλα)", δήλωσε ο η Agnes Helou.

"Έτσι, προσπαθεί ίσως να αποδείξει ή να πει στον λιβανέζικο λαό να ξεχάσει τη Χεζμπολάχ και να ενωθεί", πρόσθεσε.

"Ωστόσο, όταν κοιτάμε το πεδίο της μάχης, αν και υπήρξε τακτική επιτυχία για τον ισραηλινό στρατό, αυτή δεν είναι μια πλήρης επιτυχία".

Παρά τη χρήση των πιο εξελιγμένων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, ο νότιος Λίβανος δεν είναι ένα αστικό θέατρο πολέμου όπως στη Γάζα. Είναι ένα ανοιχτό πεδίο, λοφώδες τοπίο με θάμνους, μικρά δάση και χωριουδάκια - ίσως ένα λιγότερο κλειστοφοβικό έδαφος από το Χαν Γιουνίς.

Ωστόσο, είναι το τέλειο πεδίο για τον πιο παραδοσιακό ανταρτοπόλεμο με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και επιθέσεις ανταρτοπόλεμου με χτύπημα και τρέξιμο.

"Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εγκατάσταση εκεί και στη διατήρηση των θέσεών τους. Έχουν τα προβλήματα της επόμενης ημέρας (της νίκης) για να διατηρήσουν την ασφάλεια των στρατευμάτων τους στο έδαφος, το 2006 ήταν ένας πολύ σκληρός πόλεμος για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις", προειδοποίησε η Agnes Helou.

Έτσι, το Ισραήλ μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον μιας λιβανέζικης παράταξης, καθώς έχει τη στρατιωτική δύναμη να το κάνει, αλλά τι θα γίνει με την "επόμενη μέρα";

Επιπλέον, η προοπτική να περάσει μια δεύτερη εμπειρία από τη Γάζα -μια παρατεταμένη και εξ ολοκλήρου καταστροφική σύγκρουση- δεν θα μπορούσε να είναι ο πιο φιλόδοξος στόχος ακόμη και για τον "κύριο Ασφάλεια", τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τους υπερεθνικιστές συμμάχους του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ αναζητά συνεργασία τελευταίας ευκαιρίας, πείθοντας με τη βία ορισμένες πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου ότι είναι προς το συμφέρον τους να ασχοληθούν με μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και να κρατήσουν το Ιράν σε απόσταση.

Ή, όπως είπε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στον λιβανέζικο λαό: "Ελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ" και αποφύγετε "την καταστροφή και τα δεινά όπως στη Γάζα".

Ήρθε το τέλος της Χεζμπολάχ;

Στο παρελθόν, οι πληρεξούσιοι του Ισραήλ θεωρούνταν παραφασιστικές πολιτοφυλακές από τους διεθνείς παρατηρητές και έφερναν σε δύσκολη θέση τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους του Ισραήλ.

Οι Φαλαγγίτες θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τις σφαγές χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων στους καταυλισμούς της Σάμπρα και της Σατίλα που πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων αξιωματικών της Τσαχάλ στο πλαίσιο ενός εμφυλίου πολέμου που χαρακτηρίστηκε από αμοιβαία βία.

Έκτοτε, η λιβανέζικη κοινωνία έχει εξελιχθεί παρά την οικονομική κρίση και το συνήθως ανησυχητικό περιφερειακό περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή, στο μέτωπο του Λιβάνου, το Ισραήλ φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα είδος επιλεκτικής στρατηγικής για να κατακτήσει, αν όχι τις καρδιές, τουλάχιστον τα μυαλά του λιβανέζικου λαού, εξαντλημένου και φοβισμένου ότι η γη του θα μπορούσε να γίνει το θέατρο ενός πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, όπως η Συρία.

Όλες οι πλευρές που θέλουν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός συμφωνούν ότι η λύση είναι ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ, τουλάχιστον εντός μιας ζώνης που θα εκτείνεται από τη Γαλάζια Γραμμή - την παλιά οριοθετική γραμμή που εκτείνεται κατά μήκος των διεθνών συνόρων του νότιου Λιβάνου - σε όλο το μήκος του ποταμού Λιτάνι.

Αυτό είναι το κύριο θέμα των εν εξελίξει άτυπων συνομιλιών για την επίτευξη εκεχειρίας.

Εκτός από τους χριστιανούς, η πλειοψηφία των σουνιτικών κομμάτων -μερικά από τα οποία είναι εντολοδόχοι της Σαουδικής Αραβίας- είναι υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και έτοιμοι να υποχωρήσουν σε ορισμένους από τους όρους που επιβάλλει το Ισραήλ, όπως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι.

Επιπλέον, ενάντια σε όλες τις δυτικές αντιξοότητες, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός σιιτών που φαίνεται να υποφέρουν από κόπωση από τους βομβαρδισμούς και κοινωνική δυστυχία.

Ο Ναμπίχ Μπέρι, πρόεδρος του κοινοβουλίου και επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Αμάλ, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της εκεχειρίας.

"Πρώτα απ' όλα, οι σιίτες είναι χωρισμένοι σε δύο κόμματα, τη Χεζμπολάχ και την Αμάλ, και το δεύτερο κόμμα δεν τηρεί τους νόμους και τις αποφάσεις που προέρχονται από το Ιράν", δήλωσε στο Euronews ο Χάντι Μουράντ, γιατρός από την κοιλάδα Μπέκαα και σιίτης ακτιβιστής.

"Δεύτερον, ακόμη και η Χεζμπολάχ λέει τώρα ότι θέλει κατάπαυση του πυρός και να παραμερίσει κάθε σχέση μεταξύ Λιβάνου και Γάζας".

"Η Αμάλ θέλει να εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα 1701 λέγοντας ευθέως ότι πρέπει να αφοπλίσουμε τη Χεζμπολάχ".

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006 υιοθετήθηκε, δεδομένης της αποχώρησης της Tsahal. Ανέθεσε στις Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) την αποστολή να αφοπλίσουν τη Χεζμπολάχ υπό την επίβλεψη των Κυανόκρανων της UNIFIL. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

Μήπως ήρθε η ώρα για το Ισραήλ να καθιερώσει μια συνεργασία ασφαλείας με τις λιβανέζικες αρχές;

"Από το 2006 μέχρι σήμερα, η Χεζμπολάχ είχε σημαντικό μερίδιο στην κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο λιβανέζικος στρατός δεν μπόρεσε να τους αφοπλίσει", δήλωσε ο Μουράντ.

"Αυτή τη στιγμή, ο πολιτικός βραχίονας της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση θέλει να συσπειρωθεί με τη γραμμή λήψης αποφάσεων που στηρίζεται στις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις, επειδή έχουν εγκαταλειφθεί από το ιρανικό καθεστώς".

Αν αυτό ισχύει, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις LAF υπό τις παρούσες συνθήκες να αποτελέσουν την τελευταία πολιτική ισορροπία ισχύος στην επισφαλή σεχταριστική θεσμική τάξη του Λιβάνου.

"Χρειαζόμαστε μια μεταβατική περίοδο για την κυβέρνηση και τον Τακτικό Στρατό για να προετοιμάσουν τη δεύτερη φάση του Λιβάνου μετά την εποχή της Χεζμπολάχ. Ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο Τζόζεφ Αούν, είναι ένας στρατηγός που χαίρει σεβασμού από όλα τα μέρη. Είναι σθεναρός και θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις με τους διεθνείς οργανισμούς", δήλωσε ο Μουράντ.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της LAF στο νότιο Λίβανο, το Ισραήλ έχει τα συγκεκριμένα αιτήματά του στις συνεχιζόμενες άτυπες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

"Το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει τον στρατό του στον νότο; Ή μήπως το Ισραήλ θέλει να ζητήσει τη βοήθεια ενός τρίτου μέρους; Μέχρι στιγμής είναι σαφές ότι, με βάση τα διδάγματα του 2006, η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι παρούσα στο νότο και εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ. Αυτή η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα αφήσει να ξανασυμβεί αυτό", εξήγησε ο Μουράντ.

Για το Ισραήλ, πρόκειται για ένα παζλ: μπορεί είτε να επιλέξει να εμπιστευτεί τον νέο ρόλο της LAF είτε να διακινδυνεύσει έναν νέο μακροχρόνιο ασύμμετρο πόλεμο στον Λίβανο.

Εκτός από την πολιτική βούληση των εθνικών θεσμών, ο λιβανικός στρατός θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών του στο Νότο από 4.000 σε 15.000 και να λάβει νέα οπλικά συστήματα από διεθνείς δωρητές για να είναι αποτελεσματικός.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματική δημοτικότητα της Χεζμπολάχ. Έχουν απαξιωθεί πλήρως;

"Η διεθνής κοινότητα και οι αραβικές κοινότητες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις τελευταίες εκλογές του 2022, η Χεζμπολάχ πήρε περίπου το 39% των ψήφων των σιιτών", δήλωσε ο Μουράντ.

"Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία ξεπερνά το 55%. Τούτου λεχθέντος, σήμερα από 70 έως 80% των σιιτών θέλουν κατάπαυση του πυρός", κατέληξε.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ