«Καμπανάκι» από βρετανική MI5: Η Ρωσία σε αποστολή να προκαλέσει χάος στους δρόμους σε ΕΕ και Βρετανία - Ιράν, ISIS και Κίνα στο κάδρο

 
ξξ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 08/10/24 - 17:25

Ο επικεφαλής της MI5, Κεν ΜακΚάλουμ, προειδοποίησε ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο «σύνθετη και διασυνδεδεμένη» απειλή στην ιστορία της, καθώς η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών στοχεύει στη δημιουργία χάους στους δρόμους της Ευρώπης και της Βρετανίας.

Ο ΜακΚάλουμ αποκάλυψε ότι από το 2022 έχουν αποτραπεί 20 σχέδια επιθέσεων που υποστηρίζονταν από το Ιράν. Παράλληλα, από το 2017, οι βρετανικές Αρχές έχουν αποτρέψει 43 προχωρημένα σχέδια για «μαζικές δολοφονίες» με τη χρήση όπλων και εκρηκτικών, σύμφωνα με το BBC.

Σε ενημέρωση στο κέντρο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της MI5 στο Λονδίνο, ο ΜακΚάλουμ αποκάλυψε ότι οι έρευνες για κρατικές απειλές αυξήθηκαν κατά 48% τον τελευταίο χρόνο. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αυξανόμενη εμπλοκή νέων στον εξτρεμισμό μέσω του διαδικτύου, με το 13% των ατόμων που ερευνώνται για τρομοκρατία να είναι κάτω των 18 ετών, σημειώνοντας τριπλασιασμό σε τρία χρόνια.

Ο ΜακΚάλουμ επισήμανε την απειλή από άτομα που ριζοσπαστικοποιούνται διαδικτυακά, επισημαίνοντας ότι «στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου, τα λόγια είναι φτηνά. Το να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς συνωμότες από τους εξτρεμιστές της πολυθρόνας είναι ένα απαιτητικό έργο».

Πρόσθεσε ότι η διάκριση μεταξύ διαδικτυακών απειλών και πραγματικών επικίνδυνων ατόμων είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία για την MI5.

Για τον ISIS

Προειδοποίησε ότι υπάρχει τώρα αυξημένη απειλή τρομοκρατίας από την Αλ Κάιντα «και ειδικότερα» από το ISIS, γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος και Νταές. Η ομάδα ξέσπασε στη διεθνή συνείδηση ​​το 2014, όταν οι μαχητές της κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του βορειοδυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας.

«Το σημερινό Ισλαμικό Κράτος δεν είναι η δύναμη που ήταν πριν από μια δεκαετία, αλλά μετά από μερικά χρόνια που ήταν πολύ πίσω, επανέλαβαν τις προσπάθειές τους να εξάγουν την τρομοκρατία», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο του Λονδίνου.

Ο ΜακΚάλουμ επεσήμανε τη θανατηφόρα επίθεση στο συναυλιακό χώρο του Μαρτίου στη Μόσχα, που πραγματοποιήθηκε από το παρακλάδι του ISIS-K, ως «βίαιη επίδειξη των δυνατοτήτων του». 

Το αφεντικό της MI5, η υπηρεσία του οποίου επιβλέπει την εγχώρια αντικατασκοπεία, είπε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα περισσότερο από το ένα τρίτο των ερευνών ύψιστης προτεραιότητας της MI5 είχαν «κάποια μορφή σύνδεσης ... με οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό». 

Για το Ιράν και Κίνα

Περιέγραψε την απειλή του Ιράν για τη Βρετανία ως αυξανόμενη με «άνευ προηγουμένου κλίμακα και ρυθμό» και είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε σε 20 «δυνητικά θανατηφόρες» συνωμοσίες που υποστηρίζονται από το Ιράν από το 2022.

Ο ΜακΚάλλουμ ήταν ιδιαίτερα λιγότερο επιθετικός για την Κίνα, καθώς μαίνεται η συζήτηση στη βρετανική πολιτική σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης του Πεκίνου. «Η Κίνα είναι διαφορετική», είπε. «Η οικονομική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας υποστηρίζει την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία στηρίζει την ασφάλειά μας».

Όταν ρωτήθηκε για μια προφανή έλλειψη κριτικής στο Πεκίνο, ο McCallum είπε ότι «δεν είχε σκοπό να μειώσει» τη σημασία της απειλής από την Κίνα και ότι η εστίαση της MI5 είναι «αμετάβλητη».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ