Ισπανός ΥΠΕΞ προς Ισραήλ: Εκτός τόπου ο χαρακτηρισμός ότι «η Ισπανία είναι ο παράδεισος του αντισημιτισμού»

 
jj

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 07/10/24 - 16:29

“Εκτός τόπου” είναι για τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο χαρακτηρισμός του Ισραήλ ότι η Ισπανία αποτελεί “παράδεισο του αντισημιτισμού”.

Οι κατηγορίες αυτές εκτοξεύτηκαν από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή, ότι η Ισπανία «έχει γίνει ένας παράδεισος για τη σπορά του μίσους και την υποκίνηση της καταστροφής του Ισραήλ». Η αντίδραση της Ισπανίας ήταν άμεση δια του υπουργού Εξωτερικών Αλμπάρες ο οποίος όπως ανέφερε νωρίτερα σε συνέντευξη του στην TVE : « Αυτή η δήλωση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η Ισπανία είναι μια χώρα ανεκτικότητας, όπου μπορεί κανείς να ζήσει ελεύθερος και να απολαμβάνει ελευθερία έκφρασης και όπου κάθε μορφή υποκίνησης μίσους, φυσικά ο αντισημιτισμός, όχι μόνο απορρίπτεται ευρέως από όλη την ισπανική κοινωνία, αλλά περιλαμβάνεται και στον Ποινικό Κώδικα », διαβεβαίωσε.

Προσκάλεσε δε την ισραηλινή κυβέρνηση να το καταγγείλει στη Δικαιοσύνη εάν κρίνει ότι έχει λάβει χώρα οποιαδήποτε αντισημιτική ενέργεια στην Ισπανία. «Αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε είδος εγκλήματος υποκίνησης μίσους ή αντισημιτισμού, μπορεί να πάει στην Εισαγγελία” πρόσθεσε.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η Masar Badil, «μια οργάνωση που συνδέεται με τρομοκρατικές ομάδες όπως το PFLP και το Samidoun», επέλεξε τη Μαδρίτη για το ετήσιο διεθνές συνέδριό της και η διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί για αυτήν την Κυριακή ήταν για να “τιμήσουν την άγρια σφαγή της 7ης Οκτωβρίου». Στο μήνυμα της η οργάνωση τονίζει ότι, η Χαμάς πέτυχε «νίκη» και «σημαντικά ιστορικά επιτεύγματα». Για το Ισραήλ, «είναι απαράδεκτο μια δημοκρατική κοινωνία να επιτρέπει την εξύμνηση της τρομοκρατίας και τον εορτασμό των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Χαμάς».

Η Ισπανία καταδικάζει για άλλη μια φορά τις επιθέσεις της Χαμάς και ζητά τον τερματισμό του πολέμου

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε εκ νέου την ανακοίνωση που είχε ανεβάσει πριν ακριβώς ένα χρόνο όπου διατυπώνονταν η επίσημη θέση της Ισπανίας : “ «Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, επιθυμούμε την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, και ζητάμε το τέλος του πολέμου και την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός που επιτρέπει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και τέλος ότι πρέπει να τηρείται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ότι η τελική λύση είναι αυτή των δύο κρατών».

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα πτήση της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού για την απομάκρυνση αμάχων που διαμένουν στον Λίβανο, μετά τις δύο πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, με 243 Ισπανούς επιβάτες και έξι άλλες εθνικότητες. Ο Αλμπάρες εξήγησε ότι επιπλέον 40 Ισπανοί πολίτες έχουν φύγει από τη χώρα με αεροπλάνα ναυλωμένα από την Πορτογαλία ή την Ολλανδία και άλλοι με τα εμπορικά μέσα μεταφοράς που είναι ακόμα διαθέσιμα.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ