Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, απλώθηκε σε όλον τον κόσμο ο φόβος για την κλιμάκωση ενός περιφερειακού πολέμου.
Η σύγκρουση δεν θα περιοριζόταν μόνο στη Γάζα, αφού θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις στο Ισραήλ τόσο η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούθι της Υεμένης και οι φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ιράκ. Το Ισραήλ θα αναγκαζόταν να απαντήσει, θα ερχόταν σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν και ο ευρύτερος πόλεμος θα ήταν γεγονός.
Ένα χρόνο μετά, όλα αυτά έχουν γίνει, διαπιστώνει σε άρθρο γνώμης το CNN. Μια μέρα αφότου το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που έχει εξαπολύσει ποτέ κατά του Ισραήλ και καθώς την ίδια στιγμή τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισβάλει στον Λίβανο, ο περιφερειακός πόλεμος ουσιαστικά είναι εδώ. Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν θα κλιμακωθεί ή θα χαλαρώσει.
Η ισραηλινή πολιτική ηγεσία βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όταν το Ιράν εξαπέλυσε για πρώτη φορά πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο, σε αντίποινα για μια επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, το Τελ Αβίβ συγκρατήθηκε, χτυπώντας μόνο μια ιρανική εγκατάσταση αεράμυνας ως απάντηση.
Όμως η πρόσφατη επίθεση του Ιράν ήταν άνευ προηγουμένου ως προς την έντασή της. Παρότι χτυπήθηκαν ορισμένες ισραηλινές βάσεις, οι ζημιές ήταν ελάχιστες και σχεδόν όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.
Η Τεχεράνη «δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για έναν ευρύτερο πόλεμο», δήλωσε χθες Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Φατεμέχ Μοχαγεράνι, προσθέτοντας ότι η χώρα της συγκρατήθηκε μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο στην Τεχεράνη, «παρά την απαίτηση του λαού να απαντήσει».
Από την άλλη πλευρά, η βομβαρδιστική εκστρατεία του Ισραήλ στον Λίβανο μπορεί να έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στον άμαχο πληθυσμό – εκτοπίζοντας περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους –, όμως έχει επιτύχει έναν πολυπόθητο στόχο για το Τελ Αβίβ, που δεν είναι άλλος από την έστω και προσωρινή στείρωση της επίμονης απειλής για τη χώρα που αντιπροσωπεύει η Χεζμπολάχ.
«Η εξάλειψη του Νασράλα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει: την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για χρόνια», είπε ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου στον απόηχο του χτυπήματος στη Βηρυτό που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός μοιάζει να θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία ώστε να αποδυναμώσει το Ιράν, το κράτος προστάτης όλων αυτών των οργανώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο μέρες μετά τη δολοφονία Νασράλα απευθύνθηκε στους ίδιους τους Ιρανούς, λέγοντας «όταν το Ιράν επιτέλους απελευθερωθεί, και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζει ο κόσμος, όλα θα είναι διαφορετικά».
Άλλωστε και στο εσωτερικό της χώρας ασκούνται πιέσεις για μια μαξιμαλιστική απάντηση στην ιρανική επίθεση. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προτείνει τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά στο CNN ότι «μερικές φορές η ιστορία σου χτυπά την πόρτα και πρέπει να αδράξεις τη στιγμή. Τα δύο όπλα του Ιράν κατά του Ισραήλ στην περιοχή, η Χαμάς στη Γάζα και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είναι προσωρινά παράλυτα. Τώρα είναι η στιγμή που μπορούμε να επιτεθούμε, γιατί το Ιράν είναι πλήρως ευάλωτο».
Μια πολύ δυναμική απάντηση βέβαια εγκυμονεί τον κίνδυνο του αγνώστου. Η Χεζμπολάχ είναι σίγουρα αποδυναμωμένη, αλλά κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή την επιχειρησιακή της ικανότητα. Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι το Ιράν μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες θα μπορούσε να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, αν το αποφασίσει. Όμως εκτός από τα πυρηνικά, η Τεχεράνη έχει και άλλους τρόπους να ασκήσει περαιτέρω πίεση στο Ισραήλ και τους συμμάχους του, ενώ η κλιμάκωση των εκατέρωθεν αντιποίνων θα μπορούσε να ξεφύγει εντελώς από κάθε έλεγχο και να παρασύρει τους αντιπάλους σε ολοκληρωτική μάχη.
Πηγή: CNN, μέσω ertnews.gr