Σκέψεις του Ισραήλ για πλήγμα στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν - Φόβοι για μεγάλη αύξηση της τιμής του

 
ξξξ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 02/10/24 - 09:00

Νέες πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν μετά τη μαζική εκτόξευση πυραύλων από την Τεχεράνη το βράδυ της Τρίτης μεταφέρει η ιστοσελίδα Axios, σύμφωνα με την οποία στο τραπέζι βρίσκεται η επίθεση σε ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου, καθώς και άλλα στρατηγικά σημεία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται, επίσης, να προτείνουν είτε νέες στοχευμένες δολοφονίες είτε καταστροφή του αντιαεροπορικού συστήματος του Ιράν.

Αν περάσει η πρόταση για στοχοποίηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν, την επίθεση θα αναλάβουν ισραηλινά μαχητικά ενώ αν προκριθούν οι στοχευμένες δολοφονίες τότε, κατά το Axios, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της δολοφονίας του Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μετέφεραν ότι στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ που συνεδρίασε μετά την επίθεση του Ιράν αποφασίστηκε να υπάρξει στρατιωτική απάντηση, όχι όμως και ο τρόπος που αυτή θα γίνει.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση είναι γιατί η ισραηλινή πλευρά θέλει να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς το Τελ Αβίβ θέλει να συντονιστεί με την Ουάσινγκτον δεδομένων των στρατηγικών διαστάσεων που θα έχει μια τέτοια απάντηση στο Ιράν. Όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος σε μια νέα απάντηση του Ιράν, αν υπάρξει επίθεση του Ισραήλ, θα απαιτήσει αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και πιθανώς επιπλέον επιχειρησιακή αμερικανική υποστήριξη.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν από κοινού με το Ισραήλ την ανταπόδοση στην επίθεση του Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Τρίτη το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.

Όπως είπε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε «αναποτελεσματική», ότι «αποκρούστηκε» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.

«Είναι απόλυτα απαράδεκτη και όλος ο κόσμος πρέπει να (την) καταδικάσει», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση.

Η χθεσινή επίθεση καταγράφτηκε καθώς η Μέση Ανατολή βρίσκεται βυθισμένη σε εκρηκτική κατάσταση και οι εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας πέφτουν στο κενό. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ, δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε «περίπου διπλάσιους πυραύλους» χθες από ό,τι τον Απρίλιο.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως δεν ενημερώθηκε για κανέναν «θάνατο στο Ισραήλ», αλλά επιδιώκει να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον θάνατο παλαιστινίου πολίτη στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Είναι πρόδηλο πως πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση από πλευράς του Ιράν, για σημαντική εξέλιξη, και είναι επίσης σημαντικό να διαβουλευθούμε με το Ισραήλ», ανέφερε ο ΣΕΑ Σάλιβαν.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό της χώρας του «να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί» και ότι «καταρρίφθηκαν πύραυλοι» που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του στενού συμμάχου των ΗΠΑ. Όπως ακριβώς έγινε τη 13η Απριλίου, όταν ο αμερικανικός στρατός βοήθησε στην αναχαίτιση των εκατοντάδων πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδόθηκε στον ισραηλινό στρατό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις σε αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στον Λευκό Οίκο.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέμεινε στο ότι θέλει να «συντονιστεί» με το Ισραήλ ως προς την ανταπόδοση της επίθεσης.

«Ασφαλώς, η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν. Δεν θα επεκταθώ για τις συνέπειες αυτές σήμερα, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα συντονιστούμε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ. Επέμεινε στο ότι η Ουάσιγκτον δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων από την Τεχεράνη.

«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Η ιρανική κυβέρνηση δεν μας προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εξαπολύσει τέτοια επίθεση», είπε ο κ. Μίλερ, αντικρούοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν περί επαφής.

Τόνισε πως η Τεχεράνη δεν «τηλεγράφησε» πληροφορίες για την επίθεση, όπως τον Απρίλιο. Ωστόσο η Ουάσιγκτον είχε «ενδείξεις» πως το Ιράν επρόκειτο να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Η Μέση Ανατολή «ταρακουνάει» τις αγορές: Στα ύψη το πετρέλαιο

Η προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή παρέσυρε τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, εκτοξεύοντας παράλληλα τις τιμές του πετρελαίου. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ -ως αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός Ιρανού διοικητή στον Λίβανο ενίσχυσε τις τιμές του πετρελαίου με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς πριν από ένα χρόνο. Οι μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ οι νευρικοί επενδυτές τροφοδότησαν ένα ράλι σε ομόλογα και χρυσό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο έως και 5% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πριν διαμορφωθούν κατά 2,4% υψηλότερα στα 69,83 δολάρια το βαρέλι, ακόμη χαμηλότερα από το επίπεδό τους πριν από μια εβδομάδα.

Οι αγορές ενέργειας ήταν σχετικά αισιόδοξες ενόψει των μηνών κλιμακούμενης βίας στη Μέση Ανατολή. Έμποροι και αναλυτές λένε ότι αυτό θα αλλάξει μόνο εάν ένας ευρύτερος πόλεμος διαταράξει τις αποστολές ιρανικού πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο ασφυξίας για τα δεξαμενόπλοια αργού που μεταφέρουν προμήθειες στην Κίνα και αλλού.

Αφού έγινε σαφές ότι η επίθεση στο Ισραήλ είχε τελειώσει χωρίς εκτεταμένες απώλειες, η αγορά άρχισε να μετριάζει τις απώλειες. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,9%, αφού υποχώρησε έως και 1,4%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε κατά 0,4% χαμηλότερα—με τους δύο δείκτες να υποχωρούν από τα ρεκόρ της Δευτέρας. Ο Nasdaq Composite είχε τη χειρότερη επίδοση της ημέρας, σημειώνοντας πτώση 1,5%.

Ωστόσο, οι επενδυτές και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αστάθεια μπορεί να επιστρέψει. «Οι στρατιωτικές συγκρούσεις μπορούν γρήγορα να κλιμακωθούν σε ένα σενάριο που προκαλεί δραματικές απώλειες στις αγορές, με ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και τα ομόλογα να έχουν μεγάλες εισροές», δήλωσε ο Κουίνσι Κρόσμπι, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου και τα μέτρα αστάθειας των μετοχών υποδηλώνουν ότι οι έμποροι δεν περιμένουν ολοκληρωτικό πόλεμο, πρόσθεσε ο Κρόσμπι. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία μειώνεται καθώς αυξάνονται οι τιμές των ομολόγων, διαμορφώθηκε στο 3,742%, από 3,798% τη Δευτέρα.

Οι κινήσεις της Τρίτης οδήγησαν τόσο τον S&P 500 όσο και τον Dow από τα ρεκόρ που σημείωσαν τη Δευτέρα, αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ ήταν σε «σταθερή κατάσταση». Οι μετοχές της τεχνολογίας έσυραν τους κυριότερους δείκτες χαμηλότερα την Τρίτη.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 2,9% μετά από έκθεση αναλυτών της Barclays ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία έχει περικόψει τις παραγγελίες παραγωγής για τα τελευταία της τηλέφωνα. Η Occidental Petroleum και η Marathon Oil ήταν από τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Ο ενεργειακός τομέας S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,3%.

Νέα φάση πολέμου;

Άλλοι αναλυτές επανέλαβαν την προειδοποίηση του Κάβονιτς. «Καθώς το Ισραήλ στρέφεται από τη Γάζα στον Λίβανο και το Ιράν, ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα και πιο σχετική με την ενέργεια φάση», είπε στο CNBC ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση, δυσανάλογα μεγάλο». «Θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί», είπε.

Ο Ρος Σαπ, επικεφαλής της έρευνας στη GeoQuant, η οποία αξιοποιεί δομικά και υψηλής συχνότητας δεδομένα για τη δημιουργία βαθμολογιών πολιτικού κινδύνου, είπε ότι το μοντέλο ανάλυσης κινδύνου του οργανισμού για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, το οποίο παρέμεινε σε τρεις τυπικές αποκλίσεις της μέσης τάσης σε σχέση με το τα τελευταία 12 χρόνια, σημείωσε σημαντική άνοδο μετά τις τελευταίες επιθέσεις πυραύλων.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αναμένονται «πολύ μεγαλύτερα γεγονότα», είπε ο Σαπ. Ο Τζος Γιανγκ, CIO της Bison Interests, ο οποίος παρατηρεί με παρόμοιο τρόπο μια αυξανόμενη πιθανότητα επίθεσης στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή διακοπής του εφοδιασμού με πετρέλαιο, είπε ότι αυτό σηματοδοτεί μια «σημαντική κλιμάκωση» από το Ιράν. Σε περίπτωση που οι ιρανικές εξαγωγές διακοπούν λόγω επίθεσης, ο Γιανγκ προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν σε περισσότερα από 100 δολάρια το βαρέλι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ