Wall Street Journal: Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον νότιο Λίβανο - Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις

 
ss

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 30/09/24 - 14:45

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν ξεκινήσει μικρής κλίμακας επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων διεισδύσεων σε σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, ενόψει μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Οι επιχειρήσεις αυτές φέρεται να στοχεύουν στη συλλογή πληροφοριών και στην προετοιμασία του εδάφους για μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη επίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

wsj-111

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά και πιο πρόσφατα, ως μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, η οποία διατηρεί ισχυρή παρουσία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο Amir Avivi, Ισραηλινός πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται χερσαία εισβολή του Ισραήλ και ότι οι επιδρομές αποτελούν μέρος της προετοιμασίας.

«Οι IDF έχουν κάνει πολλές προετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Avivi. «Συνολικά, αυτό περιλαμβάνει πάντα ειδικές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας». Η Χεζμπολάχ εμφανίζεται τόσο αποδυναμωμένη που το δίλημμα του Ισραήλ θα είναι στην πραγματικότητα το πόσο μακριά θα πρέπει να πάει το Ισραήλ στο Λίβανο, δήλωσε ο Avivi. Το πότε και με ποιους όρους θα φύγει το Ισραήλ παραμένει ασαφές, είπε.

Η τακτική των Ισραηλινών φαίνεται να επικεντρώνεται σε μικρές εισβολές που αποσκοπούν στην αναγνώριση και τη χαρτογράφηση των υπόγειων εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ. Οι σήραγγες αυτές έχουν κατασκευαστεί με στόχο να επιτρέπουν την κίνηση μαχητών και οπλισμού χωρίς να εντοπίζονται, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά του ισραηλινού στρατού, οι πηγές της WSJ αναφέρουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω. Η πιθανή εισβολή στοχεύει να εξουδετερώσει τις υποδομές της Χεζμπολάχ που απειλούν τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ήδη αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και μπορεί να αντιδράσει με σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση εισβολής.

Πηγή: protothema.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ