Λίβανος: Σε εξέλιξη προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός - Το Ισραήλ έπληξε 220 στόχους της Χεζμπολάχ σε 24 ώρες - Ξεπέρασαν τις 100.000 οι εκτοπισμένοι

 
Λίβανος: Σε εξέλιξη προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός - Το Ισραήλ έπληξε 220 στόχους της Χεζμπολάχ σε 24 ώρες

Πηγή Φωτογραφίας: Rabih Daher/AFP

Ενημερώθηκε: 27/09/24 - 14:53

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για να μην υλοποιηθεί η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο και να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τα χτυπήματα στη Χεζμπολάχ, την ώρα που κορυφώνονται οι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία ως πιο προηγμένη από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, πιθανώς ως μια προσπάθεια να πιεστούν και οι δύο πλευρές. Διαβεβαίωναν μάλιστα ότι τα αντιμαχόμενα μέρη είχαν λάβει γνώση της πρότασης και την εξέταζαν, όμως η πραγματικότητα ανέτρεψε σκληρά τα σχέδια: ακόμη περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, αλλά και περισσότερες εκτοξεύσεις ρουκετών της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ. Αυτή η εβδομάδα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν περισσότερους από 600 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους υγείας.

Πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι λοιπόν η διπλωματία και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός;

Τα πρώτα σημάδια δεν προοιωνίζουν κάτι θετικό. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καθώς ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου επιβιβαζόταν σε πτήση για τη Νέα Υόρκη για την ομιλία του στον ΟΗΕ την Παρασκευή, εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα ακόμη, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει διαταγές να συνεχίσει τον αγώνα με «πλήρη δύναμη».

Όμως και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι διέψευσε τις αναφορές που τον ήθελαν να έχει υπογράψει την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι ήταν «εντελώς αναληθείς».

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολά «ως τη νίκη»

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύτηκε την Πέμπτη πως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με το κίνημα Χεζμπολά πριν από «τη νίκη» ενώ οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε ανατολικούς και νότιους τομείς του Λιβάνου.

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολά, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Το λιβανικό κίνημα ορκίζεται πως θα συνεχίσει τη δράση του «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

Το Ισραήλ έπληξε 220 στόχους της Χεζμπολάχ σε 24 ώρες - Ξεπέρασαν οι εκτοπισμένοι τις 100.000

Όπως μετέδωσε το ERTNews δέκα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το λιμάνι με τον «Σιδερένιο Θόλο» να ενεργοποιείται άμεσα. Ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι εκτοξεύσεις γίνονταν μέσα από τον αστικό ιστό για να προστατευτούν αυτές οι εγκαταστάσεις.

Τη νύχτα ο βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ προκάλεσε πανικό στο Τελ Αβίβ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα 17χρονο κορίτσι χτυπήθηκε από οδηγό οχήματος και βρίσκεται στο νοσοκομείο καθώς πάνω στον πανικό πέρασε τον δρόμο, ενώ ο οδηγός δεν πρόλαβε να πατήσει φρένο. Βεβαίως, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από το σύστημα Arrow, το οποίο είναι μέρος και αυτό του «Σιδερένιου Θόλου».

Χθες το απόγευμα υπήρξε η εξουδετέρωση του διοικητή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Βηρυτό μετά από πλήγμα χειρουργικό πλήγμα, όπως λένε οι Ισραηλινοί στα νότια της πόλης, σε διαμέρισμα το οποίο διέμενε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της σιιτικής οργάνωσης.

Από την Πέμπτη έχουν γίνει 220 επιθετικές ενέργειες κατά θέσεων της Χεζμπολάχ, αλλά και κατά θέσεων όπου το Ιράν φροντίζει να προμηθεύει με όπλα την σιιτική οργάνωση. 200 οι ρουκέτες από την Χεζμπολάχ κυρίως στα βορειοανατολικά σύνορα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι έχουν εγκριθεί όλα τα σχέδια τα οποία αφορούν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εξασφάλιση της συνοριακής γραμμής, ενώ από την πλευρά του ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είπε ότι περιμέναμε χρόνια αυτή την ευκαιρία και εκείνο που έχουμε βάλει ως πρώτο στόχο είναι να υπάρχει η απόλυτη εξασφάλιση της βόρειας περιοχής για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στον βόρειο τομέα.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι πέρασαν στη Συρία από τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες

Στο μεταξύ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι, πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 72 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα (27/9) η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και στην Χεζμπολάχ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο.

Περίπου 80% των ανθρώπων αυτών είναι Σύροι και σχεδόν 20% Λιβανέζοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Συρία Γκονζάλο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος πρόσθεσε ότι σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι και ότι οι άνδρες που περνούν στον Λίβανο είναι αριθμητικά λιγότεροι από τις γυναίκες.

«Περνούν από μια χώρα σε πόλεμο σε μια άλλη, η οποία βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση επί 13 χρόνια», μια υπερβολικά δύσκολη επιλογή, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να παρατηρήσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες πόσοι θα πράξουν το ίδιο», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ERTNews, AFP, Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ