Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η δασμολογική καταιγίδα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το πρώτο κύμα της οποίας εφαρμόζεται από χθες, και ήδη έχει φέρει πολλούς από τους ηγέτες του πλανήτη στα σκαλιά του Λευκού Οίκου, να επιδιώκουν την αναστολή των δασμών και την διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ.
Ήδη, περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων δήλωσε σήμερα ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στο ABC News.
Ο Χάσετ αρνήθηκε επίσης, ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων.
«Δεν υπάρχει καμία αναβολή». Οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνουν σε ισχύ «για μέρες και εβδομάδες», απάντησε και ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ.
«Περισσότερες από 50 χώρες έχουν έρθει στο τραπέζι «πρόθυμες και απελπισμένες να μιλήσουν μαζί μας» δήλωσε και η υπουργός Γεωργίας Μπρουκ Ρόλινς, η οποία σε συνέντευξή της στο CNNi προέβλεψε ένα «πραγματικά θετικό αποτέλεσμα» από τους δασμούς του αμερικανού προέδρου σε «σύντομο διάστημα».
Εξάλλου σε συνέντευξη στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια από την ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον Τραμπ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» πρόκλησης συνθηκών οικονομικής ύφεσης από την επιβολή των δασμών.
Από την πλευρά τους οι παγκόσμιοι ηγέτες αναζητούν λύσεις ώστε η οικονομία τους να σταθεί όρθια απέναντι στους σαρωτικούς δασμούς.
Στην ΕΕ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τον Τραμπ, αλλά και έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με αναλογικά αντίμετρα.
Η Βρετανία, όπως και αρκετές ασιατικές χώρες ανακοίνωσαν σήμερα πως θα αποφύγουν την επιβολή δασμολογικών αντίμετρων και πως είτε σκοπεύουν να διαπραγματευτούν είτε έχουν αρχίσει ήδη τη διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τον Ντόναλτ Τραμπ.
Η Ινδονησία και η Ταϊβάν δήλωσαν την Κυριακή ότι δεν θα επιβάλουν αντίποινα ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Τραμπ και να προσπαθήσει να τον πείσει να μειώσει τις εισφορές του.
Ο ηγέτης του Βιετνάμ φέρεται να ζήτησε αναβολή «τουλάχιστον 45 ημερών» στους δασμούς 46% (ο έκτος υψηλότερος συντελεστής) που πρόκειται να επιβληθούν την Τετάρτη, 9 Απριλίου.
Η Ινδία επίσης όπως φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις, δεν σκοπεύει να ανταποδώσει τον δασμό 26% του Τραμπ στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ.
Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα διαπραγματευτεί, αλλά είναι έτοιμη και για αντίμετρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με αναλογικά αντίμετρα κατά των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και θα συνεργαστεί με τους εταίρους της προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά από μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.
Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης, ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί για να συνεργαστεί στενά με τη Βρετανία στην ασφάλεια και την άμυνα, ενώ ανησυχεί για την παρεμπόδιση των ειρηνευτικών προσπαθειών από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Στάρμερ στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας.
Η ΕΕ είναι πιθανό να εγκρίνει την πρώτη της σειρά στοχευμένων αντίμετρων για έως και 28 δισεκατομμύρια δολάρια (25 δις ευρώ) εισαγωγών από τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.
Οι πρώτοι δασμοί της ΕΕ στις ΗΠΑ θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη και θα εγκριθούν εκτός από την απίθανη περίπτωση που η ειδική πλειοψηφία 15 μελών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ αντιταχθεί. Θα τεθούν σε ισχύ σε δύο κύματα, το πρώτο στις 15 Απριλίου και το δεύτερο ένα μήνα αργότερα.
Βρετανία: Μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία με τον Τραμπ
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει επιβληθεί ο «βασικός» δασμό του 10%, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είπε ότι είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει την βιομηχανική πολιτική για να «προστατεύσει τις βρετανικές επιχειρήσεις από την καταιγίδα».
«Οι παλιές υποθέσεις δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται δεδομένες. Ο κόσμος όπως τον ξέραμε έχει παρέλθει. Πρέπει να σηκωθούμε για να ανταποκριθούμε στις δεδομένες συνθήκες», είπε ο Κιρ Στάρμερ. «Η εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπως ξέραμε, έχει φθάσει στο τέλος της πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ντάρεν Τζόουνς.
Μιλώντας σήμερα στο BBC ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ντάρεν Τζόουνς είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει συμφωνία με τον Τραμπ για τους δασμούς και ότι οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Είναι προς το καλύτερο συμφέρον της βρετανικής οικονομίας και των εργαζομένων μας να υπάρξει εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας», δήλωσε ο Ντάρεν Τζόουνς. «Ελπίζουμε να κάνουμε μια συμφωνία και θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα από άλλες συγκρίσιμες χώρες ως συνέπεια της διπλωματίας μας».
Η Ινδία δεν σχεδιάζει αμοιβαίους δασμούς
Η Ινδία δεν σκοπεύει να ανταπαντήσει τον δασμό 26% του Ντόναλντ Τραμπ στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι εξετάζει μία ρήτρα στο εκτελεστικό διάταγμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών του Τραμπ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής των δασμών για εμπορικούς εταίρους οι οποίοι «κάνουν σημαντικά βήματα για τη θεραπεία μη ανταποδοτικών εμπορικών διακανονισμών», δήλωσε ανώνυμα ο Ινδός αξιωματούχος, καθώς οι διμερείς συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.
Το Νέο Δελχί βλέπει ένα πλεονέκτημα στο να είναι ένα από τα πρώτα έθνη που ξεκίνησαν συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι οι ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία, που έχουν πληγεί από υψηλότερους δασμούς στις ΗΠΑ, δήλωσε ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων, που επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Το Βιετνάμ επιδιώκει διορία 45 ημερών
Ο ηγέτης του Βιετνάμ Το Λαμ ζήτησε διορία «τουλάχιστον 45 ημερών» στην επιβολή των δασμών που πρόκειται να επιβληθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Απριλίου, σύμφωνα το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Βιετνάμ αντιμετωπίζει δασμούς 46% των ΗΠΑ, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο To Λαμ κάλεσε τον Τραμπ σε επιστολή του να αναθέσει σε έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βιετνάμ, για την επίλυση του ζητήματος, προσθέτοντας ότι ελπίζει να συναντήσει προσωπικά τον αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον στα τέλη Μαΐου.
Ταϊβάν: «Κανένα σχέδιο» για αμοιβαίους δασμούς
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν ανέφερε, ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αμοιβαίους εμπορικούς δασμούς κατά των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters οι δασμοί 32% στα προϊόντα της Ταϊβάν που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ισχύουν για τους ημιαγωγούς, μια σημαντική εξαγωγή για τη χώρα.
Συναντώντας στελέχη μικρών και μεσαίων εταιρειών στην κατοικία του, ο πρόεδρος, Λάι Τσινγκ-τε, είπε ότι δεδομένης της εξάρτησης της Ταϊβάν από το εμπόριο, η οικονομία αναπόφευκτα θα δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει τους δασμούς, αλλά πιστεύει ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί.
«Απέναντι στους «αμοιβαίους δασμούς» των ΗΠΑ, η Ταϊβάν δεν σχεδιάζει να λάβει αντίποινα και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις επενδυτικές δεσμεύσεις των επιχειρήσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον είναι προς το εθνικό συμφέρον», ανέφερε το προεδρικό γραφείο.
Η Ταιβάν ανακοίνωσε ωστόσο, ότι θα επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πιθανής αναταραχής στην αγορά που θα προκληθεί από τους νέους δασμούς εισαγωγής ενώ χαρακτήρισε παράλογο τον δασμολογικό συντελεστή 32% και είπε ότι θα το συζητήσει με την Ουάσιγκτον.
Προς το παρόν θα εργαστεί για την άρση των εμπορικών φραγμών και άλλες εταιρείες θα αυξήσουν σταδιακά τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ. «Στο μέλλον, εκτός από τις αυξημένες επενδύσεις της TSMC, άλλες βιομηχανίες, όπως η ηλεκτρονική, οι πληροφορίες και οι επικοινωνίες, τα πετροχημικά και το φυσικό αέριο θα είναι σε θέση να αυξήσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ και να εμβαθύνουν τη βιομηχανική συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ», είπε ο Λάι.
Η Ταϊβάν, έχει ήδη ανακοινώσει 2,67 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια σε εταιρείες που θα πληγούν από τους δασμούς.
Ινδονησία: Διαπραγμάτευση για τους δασμούς
Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία αντιμετωπίζει δασμολογικό συντελεστή 32%, δήλωσε ότι δεν θα ανταποδώσει τους δασμούς και θα κινηθεί μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων.
Η Τζακάρτα είπε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στις ΗΠΑ για άμεσες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Καμπότζη: Ζητά αναβολή
Η Καμπότζη ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ την Παρασκευή να αναβάλει τον δασμολογικό συντελεστή 49% στα προϊόντα της, το υψηλότερο ποσοστό στην Ασία και το δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως.
Βραζιλία: Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Η Βραζιλία, η οποία αντιμετωπίζει εισφορά 10% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η κυβέρνησή της αξιολογεί όλες τις πιθανές ενέργειες για να διασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων».
Αντίμετρα από την Κίνα
Η Κίνα ανταπέδωσε την επιβολή δασμών 34% από τον Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα, τα οποία απόκεινται ήδη σε εισφορά 20%, ανεβάζοντας τη συνολική εισφορά στο 54%. Το Πεκίνο με τη σειρά του ανακοίνωσε μια σειρά από αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων εισφορών 34% σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ και περιορισμούς των εξαγωγών σε ορισμένα ορυκτά σπάνιων γαιών.
Καναδάς: Δασμοί 25% στα αμερικανικά αυτοκίνητα
Ο Καναδάς ανακοίνωσε περιορισμένο πακέτο αντιμέτρων κατά των τελευταίων δασμών των ΗΠΑ. Ο νέος πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ είπε ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει στις ΗΠΑ επιβάλλοντας δασμούς 25% σε όλα τα αμερικανικά εισαγόμενα οχήματα. Οι δασμοί του Καναδά θα εφαρμοστούν στα αυτοκίνητα που δεν είναι συμβατά με τη Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά (USMCA).
Πάντως, όπως σημείωσε ο Κάρνεϊ, οι δασμοί δεν θα ισχύουν για τις αποστολές εξαρτημάτων αυτοκινήτων.