«Την επιστολή από το Πανεπιστήμιο της Πίζας την πήρα την Παρασκευή το μεσημέρι. Δεν πίστευα στα μάτια μου και συγκάλεσα αμέσως το Συμβούλιο» υποστήριξε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου.
Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, «έλαβα την επιστολή που έγραφε ότι ο καθηγητής Landucci είχε μια ιδιωτική αλληλογραφία με τον Ευρωπαίο εμπειρογνώμονα και δεν είχε δώσει την άδεια να συμπεριληφθεί στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ» και πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε να απαλειφθεί κάθε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Πίζας».
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε σχετικά με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης ότι «το “πρόβλημα Γάνδη” ανέκυψε κατά την παρουσίαση του πορίσματος. Στις 26 Φεβρουαρίου μου ήρθε ένα πόρισμα και βλέπω ότι το πόρισμα της Γάνδης μιλά για προσομοιώσεις που έλεγξαν και δεν ήταν δικές τους, αλλά της ΕΔΑΠΟ. Τα υπόλοιπα τα έμαθα χθες το βράδυ».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμονή της συνέντευξης για την παρουσίαση του πορίσματος μας είπαν ότι είναι άρτιο και προχωράμε. Γνωρίζω τότε ότι είναι διορθωμένο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αφορά στη σιδηροδρομική ασφάλεια και η πυρόσφαιρα είναι ένα μικρό μέρος. Ο κ. Άκου είπε ότι όλα είναι μια χαρά στις 26 Φεβρουαρίου. Μάλιστα είχαμε ζητήσει να μη βγει το μέρος του πορίσματος που αφορά στην πυρόσφαιρα, χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση από ανώτατο ίδρυμα, κάτι που απορρίφθηκε από τους τεχνικούς».
«Θεώρησα χωρίς να είμαι ειδικός ότι το πόρισμα έχει σοβαρά προβλήματα στο κεφάλαιο τη πυρόσφαιρας αλλά δεν ζητήθηκε να μη δημοσιοποιηθεί το κεφάλαιο. Θα ζητήσουμε εξηγήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.
Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου το Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 9:30 και μεταξύ άλλων θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Επιτροπή όσον αφορά στο κομμάτι της πυρόσφαιρας, ενώ θα ζητηθεί να απαλειφθεί κάθε αναφορά στα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Γάνδης.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι «είχα διαφωνήσει με τον κ. Άκου για την ασαφή και γενική αναφορά στη σύμβαση 717 που κατ’ εμέ έπαιξε ουσιώδη ρόλο στον θάνατο των παιδιών. Αυτό δεν μπήκε στο πόρισμα. Είναι άποψή μου και δεν το πήρα ποτέ πίσω».
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημητρίου αποκάλυψε ότι «έχω δεχτεί απειλές προκειμένου να σταματήσω την έρευνα» διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για εγχώριο παράγοντα». Σε ερώτηση για το τι είδους απειλές έχει δεχτεί, απάντησε ότι «θα χάσω τη δουλειά μου, το κατ’ ελάχιστον».
Σε άλλο σημείο επισημαίνει «δεν έχω λάβει καμία επιστολή από την Γάνδη και ακόμα το Πανεπιστήμιο ζητεί την αμοιβή του».
Τα επόμενα βήματα για την πιστοποίηση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την πυρόσφαιρα και τα ερωτήματα για τις προσομοιώσεις
Την ίδια ώρα, σε νέα ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ καταγράφεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πιστοποίηση -από εξειδικευμένο ίδρυμα- των αποτελεσμάτων του πορίσματός του για τα αίτια της δημιουργίας της πυρόσφαιρας που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση των δύο μοιραίων αμαξοστοιχιών. Όπως προκύπτει, από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου του Οργανισμού που έγιναν την 1η Απριλίου και την 4η Απριλίου, τη διαδικασία πιστοποίησης των αποτελεσμάτων της πυρόσφαιρας, θα αναλάβουν ο Δημόκριτος, όπως πρώτο το enikos.gr είχε αποκαλύψει, και τουλάχιστον άλλο ένα ίδρυμα.
Παράλληλα, αίσθηση προκαλούν όσα αναφέρονται στα πρακτικά των δύο αυτών συνεδριάσεων για την επιτροπή διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και την Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, με αποτέλεσμα να εγείρονται εύλογα ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πάντα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων, το Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, είχε ζητήσει από την επιτροπή διερεύνησης των Τεμπών την μη συμπερίληψη του κεφαλαίου με το οποίο γίνεται πιθανολόγηση για τα αίτια της πυρόσφαιρας χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση αυτών από ανώτατο επιστημονικό ίδρυμα, όμως η Επιτροπή αρνήθηκε και προχώρησε στη σύνταξη του πορίσματος.
Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στην Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, με το Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε εκ των υστέρων για τον ρόλο της στον «υπολογισμό της πυρόσφαιρας και τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γάνδης». Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η χρησιμοποίησή της ΕΔΑΠΟ σε αυτή τη διαδικασία, έγινε αντικανονικά.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χρήστος Παπαδημητρίου, έμαθε μετά την παρουσίαση του πορίσματος ότι οι προσομοιώσεις της ΕΔΑΠΟ με στόχο τον εντοπισμό του υλικού που ευθύνεται για την πυρόσφαιρα δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του Οργανισμού παρά μόνο τα αποτελέσματα τους.
Ακόμη, στα πρακτικά αποκαλύπτεται, ότι η ΕΔΑΠΟ «παρά τη ρητή αίτηση του εφέτη ανακριτή στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ να παραδώσει τα στοιχεία αυτά και δύο σχετικές αιτήσεις του κου Παπαδημητρίου προς την ΕΔΑΠΟ αρνήθηκε να παραδώσει τα πολύτιμα αυτά στοιχεία. Για την άρνηση αυτή ενημερώθηκε επίσημα ο κος εφέτης ανακριτής».
Σημειώνεται ότι ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών είχε ζητήσει αμέσως μετά τη δημοσίευση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στις 27 Φεβρουαρίου, όλο το υποστηρικτικό υλικό του πορίσματος. Εξαίρεση αποτέλεσε το υλικό που αφορά στις προσομοιώσεις της μεθόδου CFD (υπολογιστική ρευστοδυναμική), η οποία είχε επιλεχθεί από την τριμελή Επιτροπή Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ως η πλέον κατάλληλη για να εντοπίσει το είδος του εύφλεκτου υλικού. Ο Σωτήρης Μπακαΐμης έχει λάβει γνώση για τη γραπτή άρνηση της ΕΔΑΠΟ να παραδώσει στον ανακριτή μέσω του ΕΟΔΑΣΑΑΜ τις προσομοιώσεις, που τελικά απέκλειαν τα έλαια σιλικόνης από τα πιθανά αίτια της πυρόσφαιρας.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του πανεπιστήμιου της Πίζας, που ζητά να αφαιρεθεί κάθε αναφορά στο όνομά του από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ενώ και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης ξεκαθάρισε πως όσα του αποδίδονται ως συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα στο δυστύχημα των Τεμπών δεν ισχύουν.
Πηγή: enikos.gr