Ολοένα και περισσότερα σπίτια ή καταστήματα σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, περνούν σε τουρκικά χέρια, καθώς ετησίως πάνω από 1.000 ακίνητα αγοράζονται από Τούρκους υπηκόους κυρίως σε Έβρο και νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πρόσφατα η υπόθεση απασχόλησε και τη Βουλή, ενώ σύμφωνα με το MEGA ο σάλος προκάλεσε ακόμα και την έρευνα της ΕΥΠ.
Οι κάτοικοι των περιοχών κάνουν λόγο για έναν «αθόρυβο εποικισμό» και πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους. Μάλιστα, 11 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτές τις επιθετικές αγορές ακινήτων.
«Έχει καταγγελθεί από το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης ο εποικισμός του βόρειου Έβρου από μουσουλμάνους, έχει καταγγελθεί από συμβολαιογράφους του ανατολικού Αιγαίου ένα κύμα επιθετικών αγορών στρατηγικών σημείων ακόμα σε αμυντικά ευαίσθητα σημεία της νησιωτικής και της χερσαίου Ελλάδος(…) μέχρι στη θέση της αρχής της έδρας», ανέφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βουλευτής ΝΔ.
Με τις αλλαγές που προέκυψαν στο νομό το 2011 είναι απόλυτα σύννομη η αγορά ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές από νομικά πρόσωπα με μόνη προϋπόθεση τον έλεγχο της έδρας των εταιρειών και όχι τον έλεγχο της ιθαγένειας ή της εθνικότητας των φυσικών προσώπων.
«Δηλαδή δυο άτομα με ιθαγένεια τρίτης χώρας που δεν μπορούν χωρίς άδεια της αρμόδιας επιτροπής να αποκτήσουν ακίνητα στις περιοχές αυτές συνιστούν μια εταιρία με έδρα στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης και προβαίνουν σε αγορά ακινήτου στο όνομα της εταιρίας», ανέφερε ο Χρήστος Τερζίδης, συμβολαιογράφος Ροδόπης.
Ο κ. Τερζίδης μιλώντας στο MEGA εκτίμησε ότι για να υπάρχει έλεγχος πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο εάν τίθεται ζήτημα εθνικού συμφέροντος: «Η ελληνική πολιτεία θέσπισε ένα νόμο από το 2011, τον οποίο διατήρησε μέχρι σήμερα σε ισχύ και ο οποίος επιτρέπει αυτό να συμβεί, στο χέρι της πολιτείας είναι να επιλέξει κάτι άλλο εάν κρίνει ότι διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα».