Η Φινλανδία ζητά την κατάργηση του βέτο από μια μόνο χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

 
ξθθθ

Ενημερώθηκε: 18/09/24 - 13:14

Να καταργηθεί η δυνατότητα μιας μεμονωμένης χώρας να ασκεί βέτο σε μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά μεταξύ άλλων η Φινλανδία, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτή η δυνατότητα άσκησης βέτο από μια και μόνο χώρα έχει οδηγήσει πολλάκις σε αδιέξοδο την δυνατότητα του οργάνου να καταλήξει σε συμφωνία σχεδίου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ειδικότερα, στο φόντο της κρίσιμης συνεδρίασης που θα κρίνει τη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ ζήτησε επίσης την διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την αναστολή της συμμετοχής όποιου μέλους λαμβάνει μέρος σε έναν «παράνομο πόλεμο».

Ο Στουμπ δήλωσε ότι θα ενώσει τη φωνή του με αυτούς που ζητούν μεταρρυθμίσεις στην συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αύξηση των πέντε μελών σε 10

Αποτελούμενο από πέντε μόνιμα και 10 εναλλασσόμενα κράτη-μέλη, σκοπός του Συμβουλίου είναι να διατηρεί την παγκόσμια ειρήνη, αλλά οι γεωπολιτικές συγκρούσεις το έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο σε διάφορα ζητήματα, από την Ουκρανία έως τη Γάζα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Στουμπ δήλωσε ότι θα προτείνει ο αριθμός των μόνιμων μελών να αυξηθεί από 5 σε 10, με μία χώρα από τη Λατινική Αμερική, δύο από την Αφρική και δύο από την Ασία.

«Κανένα μεμονωμένο κράτος-μέλος δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Στουμπ στο Reuters.

Οι ΗΠΑ, μια από τις πέντε χώρες με δικαίωμα βέτο μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία, έχουν επίσης ταχθεί υπέρ του να δημιουργηθούν δύο μόνιμες θέσεις για την Αφρική.

Ο Στουμπ δήλωσε ότι όποιο μέλος εμπλέκεται σε παράνομο πόλεμο, «όπως η Ρωσία αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία» θα πρέπει να αποπέμπεται.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ