Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τι προβλέπει η απόφαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου

 
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τι προβλέπει η απόφαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου

Ενημερώθηκε: 17/09/24 - 22:33

Το πλαίσιο συμφωνίας που εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών περιλαμβάνει και πρόνοια με την οποία μειώνεται το κόστος για τους καταναλωτές στην Κύπρο, σε περίπτωση που το τελικό κόστος του έργου θα ξεπεράσει το προβλεπόμενο σήμερα 1,94 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με το philenews.com.

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο συμφωνίας της διασύνδεσης των δύο χωρών αναφέρει πως αν το κόστος ξεπεράσει το 1,94 δισ. ευρώ, οι καταναλωτές στις δύο χώρες θα επιμεριστούν κατά 50% το πρόσθετο κόστος. Με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο επιμερισμός του κόστοςυ θα ήταν 63% (Κύπρος) – 37% (Ελλάδα), ανεξαρτήτως του τελικού κόστους για τη διασύνδεση.

Στο πλαίσιο συμφωνίας που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό (χωρίς να γίνει αναφορά στην επίσημη δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου) περιλαμβάνονται και τα εξής:

Το premium WACC, που είχε αποφασιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να καθοριστεί συνολικά (μαζί με το σύνηθες WACC που αναγνωρίζεται στην ΑΗΚ -4.6%) στο 8.3% και να ισχύσει για 12 χρόνια, θα ισχύσει για 17 χρόνια, ώστε να καλύψει και την 5ετή περίοδο της κατασκευής της διασύνδεσης.

Τροποποιείται η απόφαση της ΡΑΕΚ για τον διασυνοριακό καταμερισμό κόστους (CBCA) μόνο ως προς τους εξωτερικούς κινδύνους που ενδεχομένως να αποτρέψουν αποπεράτωση της διασύνδεσης ή λειτουργία της, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης. Αντί του σημερινού 63% (για τους καταναλωτές στην Κύπρο) και 37% για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, η σημερινή απόφαση προβλέπει διαμοιρασμό του κόστους σε ποσοστό 50-50, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει η διασύνδεση.

Ο κ. Παπαναστασίου ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης μόνο ότι το Υπουργικό αποφάσισε ότι η ανάκτηση μέρους των δαπανών του φορέα υλοποίησης θα αρχίσει εντός του 2025 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029. Το ποσό ανάκτησης καθορίστηκε στα 25 εκατ. τον χρόνο και θα προέρχονται από κρατικά κονδύλια και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων. Για τηνπρώτη δόση θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα, κατά την 5ετία των κατασκευαστικών έργων, οι καταναλωτές.

Αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επαναρχίσει –με χρέωση των καταναλωτών- μετά τη λειτουργία του έργου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία 2025-29 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (κάτι μάλλον βέβαιο) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.

Αργότερα η απόφαση για τη συμμετοχή στον GSI

Η απόφαση που έλαβε το Υπουργικό σήμερα (στο μέρος που δεν ανακοινώθηκε) αναφέρει πως η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector θα αποφασιστεί σε επόμενο στάδιο (σ.σ. προς το τέλος του χρόνου), αφού ολοκληρωθούν διάφορες μελέτες και υπό προϋποθέσεις και όρους.

Πηγή: philenews.com, newsit.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ