Η μονομερής αλλαγή της Γερμανίας με ευρύτερους ελέγχους και στα δυτικά σύνορα, με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία, αλλά και στο βορρά με την Δανία, προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βερολίνου ότι δεν αναιρεί τους όρους της Συνθήκης Σένγκεν.
Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε σάκος του μποξ», ως χώρα πρώτης υποδοχής μεταναστών.
Αποφασισμένος να θέσει τις μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει πρωτοβουλίες, για μέτωπο μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με τη συμμετοχή και κεντροευρωπαϊκών χωρών και για τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί η φύλαξη και προστασία των συνόρων, ιδιαίτερα από τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Η πρώτη «μάχη» δίνεται ήδη στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, όπου συμμετέχει ο Έλληνας υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 85% τις μεταναστευτικές ροές και οι προτάσεις της υιοθετήθηκαν στο Σύμφωνο για το Άσυλο
«Δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι «ο σάκος του μποξ» ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολίτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα. Δεν πρόκειται εμείς να γυρίσουμε αντίστροφα την εικόνα. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. (πηγή ΑΝΤ1).
Στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Από τις Καστανιές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα συνεχίσει να κατασκευάζεται.
«Είμαστε όλοι εδώ και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας και την ασφάλεια της Ελλάδας» διεμήνυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Φύλαξη συνόρων και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της επίσκεψής του.
«O Έβρος είναι θωρακισμένος, το εννοώ το εννοούμε και το υπηρετούμε. Η δουλειά που κάνουν οι Έλληνες αστυνομικοί συνοριοφύλακες είναι μία αποστολή η οποία εγγυάται ότι η Ελλάδα προστατεύει τα δικά της αλλά και το ευρωπαϊκά σύνορα. Υπηρετούμε όλες τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Της συνθήκης Σένγκεν, την πρόσφατη συμφωνία το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε.
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Αθήνα για το ενδεχόμενο νέας μεταναστευτικής πίεσης. Οι ελληνικές αρχές ρίχνουν το βάρος σε σημεία–κλειδιά κυρίως στον Βόρειο Έβρο ( Βύσσα, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο ) – όπου τα κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών επιχειρούν να βρουν περάσματα.
Πολωνία, Αυστρία, Ιταλία ασκούν κριτική στο Βερολίνο
Διαβεβαιώσεις ότι το Βερολίνο δεν αναιρεί τους όρους της Συνθήκης Σένγκεν προσπάθησε να δώσει η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ. Οι συνοριακοί έλεγχοι όμως ξεκίνησαν και το μέτρο θα ισχύει για τους επόμενους έξι μήνες στο σύνολο των συνόρων, καθώς μέχρι τώρα έλεγχοι γίνονταν στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν άλλες επτά χώρες που έχουν θεσπίσει με τον έναν ή άλλο τρόπο συνοριακούς ελέγχους. Η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία κάνουν άμεση αναφορά στις μεταναστευτικές ροές ως αιτία για την προσωρινή κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας που καθιερώθηκε από τη συμφωνία του Σένγκεν, ενώ η Ουγγαρία έχει υιοθετήσει την πιο ριζοσπαστική στάση, με την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν να απειλεί ότι θα πληρώσει τη μεταφορά με λεωφορείο στις Βρυξέλλες όλων των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Βουδαπέστη για παραβίαση του δικαιώματος στο άσυλο.
Η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Σλοβενία «καμουφλάρουν» τους ελέγχους, επικαλούμενες γεωπολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη ρωσική απειλή ή τον πόλεμο στη Γάζα.
Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάζερ είπε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι θα περιορίσουν τη μετανάστευση και θα προστατεύσουν από τους σοβαρούς κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ισλαμιστική τρομοκρατία και ξεκαθάρισε ότι το νέο μέτρο δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις στα σύνορα της Γερμανίας, που βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης Σένγκεν.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αλλά και η άνοδος του ακροδεξιού AFD φαίνεται πως ώθησαν τον κυβερνητικό Συνασπισμό στη συγκεκριμένη απόφαση. Την ίδια ώρα στην Ολλανδία η ακροδεξιά κυβέρνηση επιχειρεί να κηρύξει εθνική κρίση σε σχέση με το μεταναστευτικό, επιχειρώντας να παρακάμψει τη Βουλή και να μην προχωρήσει σε αποδοχή αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Ασύλου της Κομισιόν.
Πηγή: ertnews.gr