Πόλεμος στην Ουκρανία: Τάχιστη η προέλαση της Ρωσίας στην Αν. Ουκρανία

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 11/09/24 - 19:40

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην κατάληψη μιας σημαντικής πόλης στην ανατολική Ουκρανία, της Ποκρόφσκ, σε μια από τις ταχύτερες στρατιωτικές προελάσεις από τις αρχές του πολέμου. Αν καταφέρει να καταλάβει την πόλη, θα αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα για τον έλεγχο της υπόλοιπης περιοχής του Ντονμπάς.

Η Ποκρόφσκ αποτελεί κομβικό σημείο για τις σιδηροδρομικές και οδικές γραμμές της περιοχής, και μια επιτυχής ρωσική επίθεση θα αποκόψει τις γραμμές εφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων και θα θέσει υπό απειλή τις θέσεις τους στα νότια της πόλης.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για την Ουκρανία, καθώς όπως αναφέρουν οι New York Times, τον Αύγουστο τα ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούσαν σε ορισμένες περιοχές με ρυθμό άνω του ενός μιλίου την ημέρα. Αν και δύο πυκνές γραμμές ουκρανικών οχυρώσεων εξακολουθούν να βρίσκονται ανάμεσα στην πρώτη γραμμή και την πόλη, οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν αποφασισμένες να διασπάσουν τις άμυνες.

anatoliki-oukrania-xartis-1

Παρά τις πυκνές οχυρώσεις γύρω από το Ποκρόφσκ, με αντιαρματικές τάφρους και προστατευτικά για τις μονάδες πεζικού, η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται με στόχο την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων. 

Η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική, μετατοπίζοντας την επίθεσή της από τη μετωπική επίθεση στην πόλη σε επιθέσεις προς το νότο, με στόχο τη διεύρυνση του μετώπου και την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων μεταξύ Ποκρόφσκ και της πόλης Κουραχόβε. Η ρωσική τακτική για την περιοχή περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ημικυκλικής διάταξης, γνωστής ως «καζάνι», που αποσκοπεί στην απομόνωση των ουκρανικών στρατευμάτων, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για την Ουκρανία.

anatoliki-oukrania-xartis-1
anatoliki-oukrania-xartis-12
anatoliki-oukrania-xartis-13

Παρά τις δυσκολίες, η προέλαση της Ρωσίας στο Ποκρόφσκ είναι η πιο επιτυχημένη προσπάθειά της φέτος στην ανατολική Ουκρανία, ενώ άλλες επιθέσεις ήταν αργές και κοστοβόρες.

Παρότι η Ρωσία επιτέθηκε κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της ανατολικής γραμμής μετώπου, οι περισσότερες από τις επιθέσεις της κατέγραψαν μικρά εδαφικά κέρδη μετά από μήνες σφοδρών συγκρούσεων. Για παράδειγμα, η επίθεση προς την πόλη Τσάσιβ Γιαρ, που βρίσκεται σε υψόμετρο, έχει προχωρήσει μόλις τρία μίλια μέσα σε ένα χρόνο. Η επίθεση στο Ποκρόφσκ, ωστόσο, προχώρησε πολύ πιο γρήγορα, με την πρώτη γραμμή να κινείται γρήγορα προς τα ουκρανικά εδάφη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, προχώρησε σε επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές δυνάμεις της Ρωσίας από το Ντονμπάς.

anatoliki-oukrania-xartis-13


Αυτή η ταχύτατη φάση του πολέμου μπορεί να ανακοπεί με την έλευση των φθινοπωρινών βροχών. Οι βροχές αυτές θα περιορίσουν τις στρατιωτικές κινήσεις και των δύο πλευρών, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι εκτός από τους ασφαλτοστρωμένους θα μετατραπούν σε λασπώδεις διαδρομές, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση βαρέων οχημάτων και περιορίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ